logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spannende avonturen met Robbedoes en de Kiekeboes

Afgelopen maand verschenen twee spannende stripverhalen van Robbedoes en de Kiekeboes. Robbedoes is daarbij getekend door een gastauteur, de Duitse illustrator Flix, die met dit avontuur een schuine ode brengt aan zijn geboortestad Berlijn. Robbedoes in Berlijn levert een spannend avontuur op een gebied tussen Oost en West, in een eeuwig lijkende strijd tussen de democratie en het communisme. In het geval van de Kiekeboes wil iemand de macht over de wereld verkrijgen door iedereen de waarheid te laten vertellen… wat zal zorgen voor absolute chaos!


Robbedoes in Berlijn

Auteur: Robbedoes in Berlijn

Robbedoes in Berlijn neemt je mee naar de nazomer van 1989. De graaf van Rommelgem wordt uitgenodigd voor een speciaal congres in Oost-Berlijn, over paddestoelen. De graaf heeft geen zin om te gaan – hij heeft het niet op het Oost-Duitse regime – maar blijkt plots van de aardbodem verdwenen. Robbedoes en Kwabbernoot zetten alles op alles om hun vriend te redden. Ze reizen naar Oost-Berlijn om hun vriend op te sporen. Daar ontdekken ze dat niet alles is zoals het lijkt. Achter de vredelievende en rustige facade schuilt een felle groep verzetsstrijders! En zelfs daar rommelt het, zo ontdekken ze. Zij maken namelijk kennis met een heel bijzonder meisje en haar tennis spelende apen.

Flix maakt van Robbedoes een echte hippe cartoon, met duidelijke schetslijnen en tekstballonnen zonder kaders. Dat geeft de strip al een uniek karakter. Gehaast, maar toch met zorg afgewerkt en getekend. Hij is in Duitsland al flink bekend, maar daarbuiten nog minder. Met deze strip laat hij zien wat hij kan. De stijl wijkt flink af van de originele strips, maar dat is normaal bij dit soort gast-auteurs. De karakters komen bijna tot leven op het papier, zo dynamisch en energiek zijn ze getekend. Let ook op de gedetailleerde omgevingen – je ziet duidelijk dat Flix zijn weg weer rond de Berlijnse straten! Ook maakt Kwabbernoots kwaadaardige neef zijn acte de presence in dit album – een terugkerend karakter die fans zullen herkennen. Bijzonder is het kapsel van Kwabbernoot… een kale kop met één lange luk om alles te maskeren? Jammer genoeg is de strip wat kort. Sommige elementen, zoals de verzetsstrijders en de strijd tegen het communisme, komen simpelweg niet goed uit de verf. Er zitten echter genoeg spannende momenten in de strip om je te vermaken en het album in één ruk uit te willen lezen.

Score: 8

Ga direct naar Robbedoes in Berlijn op BOL.com.

De Kiekeboes 158: Salami

Auteur: De Kiekeboes 158: Salami

Salami is alweer het 158e avontuur van de familie Kiekeboe – iets waar in elke strip wel een verwijzing naar is (Kijk daar! De Kiekeboes! Dat lazen mijn ouders vroeger!). Het avontuur begint bij slagerij De Beenhouwer, waar de familie Kiekeboe heentrekt om voor Moemoe een artisanale salami te halen. Het blijkt dat slagersdochter Lara niet in de voetsporen van haar vader treedt. Zij is laborante en heeft een heel spannende ontdekking gedaan, die ze geheim wil houden. Helaas blijkt het nieuwe goedje verwerkt te zijn in een salamiworst… maar welke? Drie klanten hebben zo’n worst gekocht. ëén van hen moet het zijn geweest!

Salami is dan misschien het transportmiddel van het chemische middel, het gaat uiteindelijk om het medicijn dat in de worst verwerkt zit. Daarmee worden namelijk niet alleen allerlei kwaaltjes gelezen en voorkomen… maar kunnen mensen ook niet meer liegen! Dat is zakenman Johnny Clash een spekje naar zijn bekje. Hij kan het goedje groots verspreiden en vervolgens een heel duur tegenmiddel aanbieden om mensen weer te kunnen laten liegen! Hij zet er Lara’s collega Franz Vlaenderen op, maar ook verschillende geheime diensten en organisaties willen de worst bemachtigen. Genoeg spanning en avontuur dus, met heel wat complotten en onverwachte wendingen. De strip doet vertrouwd aan, met de bekende grappen die soms wat flauw zijn en soms heel spitsvondig. De inspiratie voor dit album is overigens afkomstig uit de gelijknamige thriller van Rudy Soetewey uit 2018.

Score: 8

Ga direct naar De Kiekeboes 158: Salami op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Zie hier hoe Merho ook op zoek gaat naar zo’n bijzondere salamiworst!


De wereld rond met de Kiekeboes 3

Auteur: De wereld rond met de Kiekeboes 3

In dit derde album van De Wereld Rond met de Kiekeboes krijg je weer een bundeling van twee albums, waarin de familie Kiekeboe een nieuw land bezoekt en ontdekt. In dit geval bezoeken ze in het verhaal Konstantinopel in Istanboel het broeierige Turkije, terwijl ze in Havana Gila op avontuur gaan in het tamelijk corrupte Cuba. Beide avonturen zijn dus al eerder verschenen, maar krijgen in deze bundeling een fraaie meerwaarde: een kijkje achter de schermen en anekdotes over het ontstaan van de avonturen. Zo was het altijd al een wens om de jonge Konstantinopel (die inderdaad een nogal typische naam heeft) naar een avontuur in Turkije te schuiven en ontdek je ook hoe vakantiefoto’s en belevenissen in het buitenland inspiratie vormden voor bepaalde scènes in de avonturen. Geweldig leuke feitjes, die fans zeker zullen plezieren. De strips zijn bovendien opnieuw ingekleurd, zodat ze weer voldoen aan de kritische blikken van de moderne lezers.

De avonturen zelf zijn niet voor niets gekozen. Ze hebben de tand des tijds zonder problemen doorstaan en kunnen zonder meer tientallen jaren mee. De kritische noten in de verhalen zijn misschien niet meer even actueel (of ingehaald door nieuwe feiten) en de politieke steken onder water hebben niet altijd meer hun kracht, maar de avonturen, de familiebanden en de avonturen zelf zullen lezers nog jarenlang boeken.

Score: 8

Ga direct naar De wereld rond met de Kiekeboes 3 op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.