logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: AVM Mesh wifi repeaters

Iedereen kent het probleem: in huis kan het knap lastig zijn om ‘het perfecte wifi-signaal’ te krijgen. Ben je te ver van een router, dan zwakt het signaal immers met rasse schreden af. Een repeater kan handig zijn, maar brengt weer een ander probleem met zich mee: de overlappingen! Soms houdt je smartphone of tablet angstvallig vast aan een bepaald zendpunt, ook al is een ander punt veel dichter bij (en sterker). Gelukkig is er een slimme oplossing: mesh. Een mesh-netwerk regelt het beste netwerk voor je en zorgt overal in huis voor een stabiel en krachtig netwerk.

Hoe werkt mesh?

Een mesh-netwerk is de volgende stap in thuisnetwerken. Iedere wifi-zender heeft namelijk een apart kanaal, waarmee ze met elkaar communiceren. Zo houden ze in feite in de gaten waar je bent in huis, en hoe jouw positie zich verhoudt tot alle zenders en repeaters. Ben je beter af bij een andere repeater? Dan regelt dat kanaaltje dat je wordt afgemeld bij het ene punt en wordt aangemeld bij het volgende. AVM, het merk achter Fritz!Box, heeft onlangs een drietal repeaters op de markt gebracht die gebruikmaken van deze mesh-techniek. Wij probeerden de Fritz!Repeater 2400, 1200 en 600 uit en genoten (spoiler alert!) van een geweldig, stabiel netwerk.

De verschillen

Aan het cijfer van deze drie apparaten kun je al meteen zien hoe geavanceerd ze zijn. De 600 is het instapmodel, de 2400 is het meest geavanceerde apparaat in de reeks. Qua snelheid boet je flink in per versie, maar ook op het gebied van aansluitmogelijkheden. De Fritz!Repeater 600 (45 euro) geeft bijvoorbeeld 600 Mbit/s door, gebruikt enkel de 2,4gHz bandbreedte en ondersteunt enkel het Wifi N protocol. De Fritz!Repeater 1200 (60 euro) geeft bijvoorbeeld al 1266 Mbit/s door en ondersteunt zowel de 2,4gHz bandbreedte als de 5gHz. Hij ondersteunt de protocollen AC + N en heeft bovendien een vaste netwerkpoort, zodat je er je NAS of netwerkprinter op kunt aansluiten. De Fritz!Repeater 2400 (80 euro) is het neusje van de zalm. Hij is vergelijkbaar met de 1200, maar heeft een snelheid van maximaal 2333 MBit/s. Bovendien kun je op de repeater zelf zien hoe sterk het signaal is dat wordt uitgezonden. De 2400 is daarmee echter wel een stuk groter dan de 1200, dat zou dus een overweging kunnen zijn om toch voor de 1200 te kiezen.

Hoe installeer je de Fritz!Repeater?

Alle drie de Fritz!Repeaters ondersteunen WPS. Dat geeft al aan hoe simpel het kan zijn. Druk op de router op je WPS knop, druk daarna op de repeater op de WPS-knop en ze zijn met elkaar gekoppeld. Je kunt de repeater nu overal in huis inklikken – mits de repeater zelf nog een goed signaal is. Je moet nu namelijk niet denken dat je de repeater in de uiterste hoek van je huis kunt hangen! Heb je de router bijvoorbeeld in de meterkast staan, kun je de repeater in een stopcontact in de slaapkamers klikken. Je zult zien dat de verbinding op zolder ineens een stuk sterker is. Wil je meer wifi-signaal in de tuin? Zorg dan dat je een repeater bij een buitenmuur in het stopcontact steekt.

Fritz!Netwerk

Het mooie van de producten van AVM is wel dat je ze op allerlei manieren met elkaar kunt verbinden en dat je via de webinterface een geweldig overzicht hebt van alle apparaten, de status van alle apparaten en kun je verschillente elementen aan je thuisnetwerk toevoegen. Je kunt dus ook heel eenvoudig controleren hoe krachtig je netwerk is. Hapert รฉรฉn van je onderdelen, dan kun je in deze webinterface makkelijk zien wat er aan de hand is, en hoe je het probleem zou kunnen oplossen. Desgewenst gebruik je de bijbehorende apps om te controleren hoe goed het signaal is op de locatie waar je nu bent. Zo kun je makkelijk controleren waar je de beste resultaten behaalt. Je kunt daarbij kiezen voor het telkens verplaatsen van de repeater, maar dan moet je telkens wachten tot hij is opgestart. Onze tip? Gebruik een verlengsnoer met de repeater erin. Leg hem neer, loop rond en kijk op de app hoe je wifi-signaal verandert wanneer je door het huis loopt.

Thuis bij Fritz

Wanneer je helemaal los wil gaan met het netwerk van AVM, dan kun je extreem ver gaan. Je kunt bijvoorbeeld je telefonie via de Fritz!Box laten lopen, waarbij je een flink aantal DECT telefoons kunt koppelen aan de router. Die aparte zender heb je dan dus niet meer nodig. Ook kan de Fritz!Box hierbij fungeren als een telefooncentrale en een antwoordapparaat. Natuurlijk kun je er voor kiezen om een netwerkprinter op de router aan te sluiten (of op รฉรฉn van de repeaters hierboven), maar je kunt ook een USB-stick of harde schijf via USB aan de router koppelen voor een eigen mediacentrale of een netwerkschijf. Super handig, bijvoorbeeld voor het maken van back-ups.

Ga direct naar AVM Mesh wifi repeaters op BOL.com.


Recensie over Fritz!Repeater 600, 1200, 2400

CooleSuggesties topper

We zijn fan van Fritz!Box. Het zijn geweldige apparaten die eenvoudig zijn in gebruik, maar die je (als echte nerd) nog op allerlei punten kunt tweaken en aanpassen. Dat is bij deze drie repeaters absoluut niet nodig. Het is daar alleen de vraag: wat wil je en wat heb je nodig? De 2400 is het paradepaardje, maar wel omvangrijk. De 1200 is een stuk kleiner en minder snel, maar is dankzij het 2,4gHz en 5gHz bandbreedte wel veelzijdig. De 600 is leuk voor erbij, voor wat extra vermogen op zolder, maar voor een modern gezin eigenlijk te zwak.

Score: 9


Informatie

Fritz! Repeater, AVM
Meer weten?
Prijs: 40 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.