logo-liggend-wit-donkerblauw

Review: Avenue 5

Avenue 5

Pak je koffers maar! Avenue 5 is een bizarre mix tussen Star Trek en Love Boat, met een goede saus van sarcasme en absurde humor. Brein achter de serie is Armando Iannucci, die je misschien kent van de serie Veep. De serie brengt ons een stukje in de toekomst, het speelt zich 40 jaar na nu af. Misschien ken je een aantal van de bemanningsleden en gasten dus wel… die zullen nu in de luiers zitten!

Cruising is trendy

Je zult het niet geloven, maar ook over 40 jaar is cruisen nog echt hip en happening… hoewel het dan niet meer over de wateren op aarde is, maar door de ruimte! Avenue 5 is één van de meer luxe cruiseschepen die er zijn, er kan flink geld worden verdiend met het verkopen van ruimtereizen. Logisch dan ook dat er alles aan gedaan wordt om zoveel mogelijk geld te verdienen. Zelfs wat binnenweggetjes nemen om … laten we zeggen… een acteur in te huren als kapitein van het schip. Dat is namelijk precies wat er aan de hand is op dit ruimteschip. Joe, de hoofdmonteur, is de echte leider van het schip en heeft Ryan Clark, een rol van Hugh Laurie (welbekend van de serie House) ingehuurd om kapitein te spelen. Hij is namelijk een echt mensenmens en weet precies hoe hij mensen kan paaien. In seizoen 1 volgen we het turbulente leven van de passagiers aan boord van het ruimtecruiseschip Avenue 5 dat van alle mogelijke luxe is voorzien.

Speeltje van miljardairs

Het schip is dan wel in handen van een bekwaam team (uitgezonderd kapitein Ryan Clark na, dan). Het schip is eigendom van de excentrieke miljardair Herman Judd, die een tamelijk over-the-top rol te spelen heeft en daarmee zorgt voor de nodige dynamiek in de verhaallijn. Niet dat het een heel aangename rol is (in tegendeel, het is echt too much) en die een ongelukje omvormt tot een ware catastrofe als hij zich gaat mengen in de beslissingen van de echte experts. Door een ongelukje met de zwaartekrachtregelaar komt er namelijk drie jaar reistijd bij de cruise, omdat ze uit hun baan zijn geraakt en via allerlei zwaartekrachtvelden terug moeten in hun oorspronkelijke traject. Echt veel uitleg krijg je er niet over, maar ik kan je wel vertellen dat de vakantiegangers daar niet heel erg blij mee zijn. Herman Judd gooit hierbij regelmatig olie op het vuur door vanuit de hoogte uitspraken te doen en beslissingen te nemen zonder dat hij kennis van zaken heeft.

Love Boat met humor

Het gaat echter niet alleen over de perikelen van de bemanningsleden… de gasten krijgen ook meer dan genoeg aandacht, zoals je dat kent van… nou ja, van bijvoorbeeld Love Boat! Relatieproblemen, nieuwe setjes, romantiek, jaloezie en meer van dat: het is allemaal aan boord van Avenue 5. Niet alle beslommeringen komen even goed uit de verf en dienen eerder voor een lachmomentje dan voor een sarcastische blik op de maatschappij. Het gaat vooral om de oneliners die verweven zijn door de serie, die een oplettende kijker net wat meer biedt dan de serie zelf. Kleine details en grapjes, terugkerende elementen en commentaren. Dat is een beetje het zwakke punt van Avenue 5: het lijkt soms zelf niet helemaal te weten waar het heen gaat of hoe lang het kan duren om daar te komen.

Ga direct naar Avenue 5 op BOL.com.


Recensie over Avenue 5

Dit is een science-fictionserie waar je je eigenlijk geen buil aan kunt vallen. Oké, de serie speelt in de nabije toekomst en technologie speelt een grote rol in de afleveringen, maar het draait ook om menselijke relaties en verhoudingen op de werkvloer. Voor ieder is er dus wel wat herkenbaars, wat de serie een echte allemansvriend maakt. De humor is soms een tikje morbide en gaat soms wat ver, maar moet het vooral hebben van sarcastische opmerkingen en scherpe sneren. Al met al is het een leuk eerste seizoen en een kennismaking met de bemanning die je niet mag missen.

Score: 7


Informatie

Titel: Avenue 5
Uitgever: Warner Home Video
Tijdsduur: 244 minuten
Genre: komedie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.