logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Avatar The Last Airbender: Quest for Balance


Het kan bijna niet anders of je bent onder de indruk van de epische animatieserie Avatar: The Last Airbender, en misschien ook wel van het vervolg daarop, The Legend of Korra (wat eigenlijk de prequel is). De belofte van een videogame die zich in deze wereld begeeft sprak dan ook meteen tot de verbeelding. Maar komt die net zo goed van de grond als Aang op zijn luchtbal?

Avatar: Quest for Balance

Het blijkt echter knap lastig om deze animatiefilm nieuw leven in te blazen, zoals die tenenkrommende verfilming van een aantal jaren terug… en stiekem hoort deze game daar ook wel een beetje bij, hoewel hij helemaal niet zo erg slecht is. Het is alleen gericht op een heel selectieve (en jonge) doelgroep. Het lijkt erop dat de makers van de game Avatar eerder gebruiken als een soort podium om hun puzzel-platformgame in vorm te geven. En dat is jammer! Want fans van Avatar willen juist die avonturen van Nickelodeons animatieserie herbeleven.

Serie in game verpakt

Avatar – The Last Airbender: Quest for Balance verdeelt Aangs verhaal in 18 hoofdstukken, die elk heel losjes gebaseerd zijn op een deel van de serie. En dan gaat het eigenlijk niet over de avonturen, want veel van de avonturen in het spel passen daar eigenlijk tussenin. Het gaat om het lopen van A naar B, het oplossen van raadsels of andere alledaagse problemen. Het verhaal zelf komt tot je in tussenstukjes of gesprekken tussen de personages. Die worden dus gewoon overgeslagen!

Animaties

Dat klinkt allemaal niet heel erg positief, maar adt is ook vanuit het punt van een fan geschreven. Ben je gewoon bekend met de tekenfilmserie en de personages, dan kan ik me goed voorstellen dat je best veel plezier hebt in deze bijzonder vormgegeven game. Je wandelt namelijk wel door mooi vormgegeven gebieden uit de tekenfilmserie heen. Ook de personages zijn in stijl, hoewel ze niet heel erg natuurgetrouw of levendig bewegen. Door de levels heen beleef je verschillende avonturen, die soms een andere insteek hebben – hoewel het concept van schuifpuzzels meermaals wordt aangehaald.

Merchandise koop je bij:

Personages

In totaal kun je tijdens de avonturen van Avatar 9 verschillende personages vrijspelen, ieder met hun eigen gaven en specialiteiten. Het is vervolgens aan jou om die kwaliteiten in te zetten om puzzels op te lossen. Naarmate je in het spel vordert, verdien je punten in de vorm van Pai Sho-stukken, waarmee je de vaardigheidsbomen van deze personages kunt uitbouwen en groeien. Het is een interessant voortgangssysteem en een leuke manier om door te blijven gaan. Je wil uiteindelijk wel zo goed mogelijke personages, nietwaar?


Ga direct naar Avatar – The Last Airbender: Quest for Balance op BOL.com.

Recensie over Avatar – The Last Airbender: Quest for Balance

Het is zo jammer dat deze game de verwachtingen niet waarmaakt. Waar Avatar: The Last Airbender miljoenen mensen voor zich heeft gewonnen, zal Quest for Balance zeker mensen afstoten. Het is simpelweg geen leuk spel, met veel herhalingen en weinig uitdagingen. Ja, het speelt zich af in de Avatar-wereld en bevat jouw favoriete personages, maar het spel gebruikt meer dan genoeg puzzelspellen en zit technisch gezien niet echt lekker in elkaar. En dat is een understagement. Er zitten behoorlijk wat fouten in, van camerastandpunten die nagenoeg onmogelijk zijn tot een wankel verhaallijn. Zelfs de volgorde van de avonturen in de game komen niet overeen met de volgorde van de animatieserie. En dan hebben we het nog niet over de slechte besturing van de personages met hun halfbakken gevechtstechnieken. Het verzamelen van voorwerpen en upgrades voor je personages maken het spel wat leuker, maar kunnen het zeker niet redden.

Score: 4


Info

Avatar – The Last Airbender: Quest for Balance
Uitgever: Mindscape
Getest op: PS5
Genre: actie
Prijs: 50 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.