logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

5 goede redenen om de auto vaker te laten staan


Stap jij ook vaak in de auto, zonder erover na te denken of dat echt nodig of handig is? We hebben een paar goede redenen gezet om eens wat vaker de auto te laten staan.

1 – je staat niet meer in de file

Sta je dagelijks in de file, dan heb je door de auto te laten staan je grootste ergernis van de dag meteen de das om gedaan. Heerlijk, de dag niet beginnen door aan te sluiten achter je voorganger, en te hopen dat je ooit weer eens kan gaan rijden. Het steeds maar stilstaan of stapvoets rijden is voor veel mensen een dagelijks terugkerende ergernis. Bedenk: de enige die er wat aan kan doen, ben jij. Kies eens voor een andere vorm van vervoer, dan heb je in ieder geval geen last van die files.

2 – de fiets is goedkoper

Een auto, zelfs als het een leaseauto via je werk is, is duur. Duurder dan een fiets, in ieder geval. Geen auto bezitten, of een auto delen met je partner, kan je heel veel geld schelen. Geld dat je o.a. kan steken in een hele goede fiets, al dan niet een elektrisch exemplaar.

Heb je het geluk dat je werkgever een elektrische fiets van de zaak aanbiedt, dan ben je helemaal spotgoedkoop uit. Deze regeling werkt op dezelfde manier als bij een auto van de zaak, dus met een procentuele bijtelling. Deze bedraagt bij fietsen 7%, wat erop neerkomt dat je per maand pakweg 5 tot (als je echt een heel dure fiets kiest) 10 euro betaalt. Dat mag ook zakelijke fietslease zijn, trouwens, fijn als je net iets te ver van je werk vandaan woont om te trappen.

3 – het is beter voor je gezondheid

Stilzitten in de auto is niet best voor je gezondheid, zeker niet als je in je achterhoofd houdt dat we toch allemaal al veel te veel tijd zittend doorbrengen. Door de fiets te pakken beweeg je meteen een heel stuk extra, maar ook door gebruik te maken van het openbaar vervoer krijg je meestal meer beweging dan door de auto te pakken. Dat kan je met een beetje geluk weer een bezoekje aan de sportschool schelen!

4 – de planeet is je dankbaar

Het moge duidelijk zijn, voor het milieu is het ook een stuk beter als we de auto allemaal wat vaker laten staan. Die ene auto van jou maakt het verschil niet, nee, maar als wat meer mensen zo verstandig zijn kan het echt een aardig verschil maken.

5 – de auto is niet altijd sneller

Pak je de auto omdat je denkt dat dat sowieso sneller is? Ga dan de uitdaging eens aan, en probeer dezelfde route eens een paar keer per (elektrische) fiets of openbaar vervoer af te leggen. Zeker als het gaat om een traject waar vaak files op staan, of als je bestemming in een binnenstad ligt, zal het je nog verbazen hoe ‘snel’ die auto is…

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.