logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een auto kopen of leasen – wat is de slimme keuze?


Auto’s zijn maar dure dingen. Ten eerste zijn ze ontzettend duur op het moment dat je ze koopt. Enkele duizenden euro’s ben je snel kwijt, maar het kan oplopen tot tienduizenden euro’s, als je kijkt naar een nieuw model in het middenklasse-segment. Je moet het maar hebben liggen! Als je eenmaal een auto hebt gekocht, ben je nog niet van de kosten af. Denk daarbij aan de kosten voor de wegenbelasting, de verzekeringen, het onderhoud, de keuringen en de benzine. Met de komst van private lease-oplossingen is er echter een nieuwe wereld opengegaan. Wat is beter: een auto kopen of leasen?

Kopen vs leasen

Het grootste dilemma waar de mensen tegenaan lopen is dat je bij kopen een auto echt helemaal voor jou hebt, terwijl je bij leasen eigenlijk een auto huurt. De restwaarde is dus niet voor jou. Maar is dat ongunstig? Laten we het eens bekijken. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat je bij leasen een nieuwe auto ter beschikking krijgt, hoewel er ook steeds meer occassions beschikbaar komen om te kunnen leasen. En hoewel de restwaarde bij een gekochte auto voor jou is, zijn de kosten in de tijd dat je ‘m hebt ook voor jouw rekening.

Voordelen van Private Lease

Het grootste voordeel is wel dat je met een leaseauto precies weet waar je aan toe bent. Je betaalt iedere maand een vast bedrag voor je auto. Daar zit de huurprijs in, maar ook de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud. Kapotte accu? Geen probleem. Problemen met de motor? Je zet hem gewoon bij de garage neer voor reparatie. Een ander voordeel is dat je de auto niet hoeft te kopen. Je hebt dus geen spaargeld nodig om een nieuwe auto te kopen. En kopen op afbetaling is natuurlijk een optie, maar heb jij wel eens gekeken wat je dan betaalt aan rente? Voor het leasen heb je zelfs geen aanbetaling of slotsom nodig. Is je leaseperiode afgelopen? Dan lever je de auto gewoon in en kies je een nieuwe uit. Misschien een kleiner model, misschien een groter of luxer model… geen gedoe met inruilen, handjeklap en je achteraf toch een beetje bedonderd voelen.

Rekenvoorbeeld Leasen vs Kopen

Om een rekenvoorbeeld te maken, moet je uitgaan van een aantal aannames. Het gaat tenslotte om een periode van 5 jaar waarvoor je leaset, dan kan er van alles gebeuren! Laten we voor dit rekenvoorbeeld een Renault Clio nemen, met een waarde van 17.790 euro.

Prijsberekening van kopen:
Op het bedrag van 17.790 euro komt zo’n 800 euro aan kosten voor rijklaar maken bij. Dan kom je in totaal op 18.500 euro. Vijf jaar later is die auto nog de helft waard, 9.000 euro. Per jaar heb je dus 1900 euro verreden, per maand is dat 158 euro.
De Vaste Kosten per maand bestaan uit de verzekering (WA Casco voor ca. 40 euro per maand), motorrijtuigenbelasting (43 euro per maand) en overige kosten zoals lakstiften, pechhulp, et cetera (ca. 90 euro per maand)
En dan is er nog de post Onderhoud, waarbij de banden, onderhoud van airco en dergelijke bijgeteld worden. Dat is niet heel duur bij een nieuwe auto, maar stiekem loopt het op de vijf jaar toch op naar ongeveer 30 euro per maand.

Tellen we alle bedragen op, dan kom je op een bedrag van 361 euro per maand. Zonder brandstof, die heb ik buiten beschouwing gelaten. Deze auto leasen bij Renault Private Lease kan ook. Een Renault Clio leasen kost 239 euro per maand. Laten we gek doen en de meest luxe variant uitkiezen: 309 euro per maand. Ben je nog steeds een stuk goedkoper uit dan wanneer je de auto zelf zou kopen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.