logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een auto importeren: hier moet je op letten


Een auto kopen doe je niet zo maar. Het zijn prijzige apparaten, waar je de beste deal uit wil halen. Nu is het zo dat Nederland best een duur land is om een auto te kopen. Het is dan ook nogal verleidelijk om een auto te importeren uit het buitenland. Daarmee bespaar je een hoop geld. Maar is dat wel zo? Hier moet je op letten als je een auto koopt.

Kilometerstand

Een van de belangrijkste zaken aan een auto is wel de kilometerstand. Is er veel of weinig mee gereden? Naast het feit hóe er in is gereden, is de kilometerstand een belangrijke indicatie. Hier in Nederland hebben we een betrouwbaar systeem, de Nationale Auto Pas of NAP, maar in het buitenland wordt dit niet altijd centraal geregistreerd. In België heb je overigens de Carpass, maar ook in Duitsland wordt de kilometerstand bijgehouden tijdens de tweejaarlijkse keuring. Een goede indicatie, maar niet zaligmakend. Een NAP zegt trouwens niet zo veel bij een importauto, je weet immers niet hoe lang die NAP is bijgehouden. Controleer daarom altijd of er een soort registratie aanwezig is, al is het maar een onderhoudsboekje. Is er zelfs geen onderhoudsboekje aanwezig, blijf er dan van weg! Of kijk naar de auto op zich. Is er bijzondere slijtage, of ziet alles er ‘normaal’ uit. Let op wanneer het lijkt alsof bepaalde delen vervangen of opnieuw gelakt uit… dan zij er wel eens schade mee gereden kunnen zijn.

Onderhoudsboekje

We hebben het net al gezegd: een onderhoudsboekje is belangrijk bij het kopen van een tweedehands auto. Daarin vind je een overzicht van alle onderhoudsbeurten en controles. Met die boekjes kan natuurlijk ook gerommeld worden. Een beetje vervalser of sjoemelaar draait er z’n hand niet voor om. Controleer of het boekje klopt met het chassisnummer en de overige autogegevens. Soms staat er zelfs een verkeerd model of type auto in! Daarnaast kun je kijken of de garage een merkdealer is of ‘eentje op de hoek’. Niet dat dit direct slecht is, maar een merkdealer is in de regel beter, aangezien ze merk-eigen producten gebruiken.

Goedkoop is duurkoop

Een waarheid die als een paal boven water staat, wat je ook koopt. Lijkt een deal perfect? Dan is hij dat meestal verre van. Tenzij je de persoon kent die de auto verkoopt en je de omstandigheden weet, is er altijd een reden waarom een product bizar laag geprijsd is. Dat heeft vaak een reden: er is schade mee gereden, of de kilometerstand is bizar hoog. Na reparatie of terugdraaien van de teller staat zo’n auto dan met een vriendelijk prijskaartje te koop. Laat er bij twijfel altijd een deskundige naar kijken, je hebt immers altijd het recht om een koopkeuring uit te laten voeren door een onpartijdige garage. Schade is overigens heel lastig te controleren. Je kunt letten op nieuw gespoten onderdelen, naden op het chassis, maar in de regel is het pas echt bij een keuring te zien.

Andere modellen

Een belangrijke wisselwerking tussen auto’s die in Nederland of in het buitenland verkocht worden, is de uitvoering van met mode. In het ene land is hij een stuk luxer dan in het andere land. Zo kan een auto bij ons meer airbags hebben dan in het buitenland, of voorzien zijn van luxere kenmerken… en andersom. Controleer dus even of je niet een veel minder uitgebreide auto koopt in plaats van de uitgebreide luxekar die je voor ogen had! Dat kan zelfs effecten hebben in je verzekering – daar kijken ze immers naar het merk en model auto. Ga dus vooral de premie van een autoverzekering vergelijken met andere modellen van hetzelfde merk om te kijken of je een stuk voordeliger uit kunt zijn… en bij welke verzekeraar.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.