logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Atlas van de allergrootste reizen

Boeken zullen nooit meer hetzelfde zijn. Het grote boek Atlas van de Allergrootste Reizen gebruikt bijvoorbeeld augmented reality (AR) om een aantal van de grootste ontdekkingsreizen in een filmpje aan je te tonen. Ontzettend gaaf natuurlijk, maar hoe werkt dat in de praktijk? Wij installeerden de gratis app Atlas van allergrootste reizen (bij de iOS versie ontbreekt het woordje ‘de’) en gingen op pad!

Reizen over de hele wereld

Atlas van de allergrootste reizen laat een aantal van de grootste ontdekkingsreizigers aan je zien, verspreid over de verschillende continenten op aarde (en bijvoorbeeld de reizen tussen verschillende continenten, zoals de reis tussen Europa en Amerika). Het leuke is, dat ze daarbij niet alleen de Grote Namen gebruiken, zoals Christopher Columbus, maar ook verder de geschiedenis induiken om eerdere reizen te omschrijven die minder aandacht krijgen in onze standaard geschiedenisboeken. Zo zul je ontdekken dat er vaak al veel eerder mensen waren die deze enorme avonturen aandurfden. Per landkaart staat de route omschreven van de verschillende reizigers, met daarbij klein en compact kader met tekst en informatie over hun expeditie. Op de pagina daarna volgt wat meer achtergrondinformatie over de betreffende ontdekkingsreizigers, maar ook die informatie reikt niet verder dan een halve pagina aan achtergrondinformatie. Onder deze pagina vind je wel een tijdlijn, zodat je een beeld krijgt van hoe lang deze reizen duurden. Ze konden natuurlijk niet gebruik maken van treinen, vliegtuigen of auto’s. Alles moest per boot, te voet of met paarden of kamelen gebeuren. En dat kost de nodige tijd!

Interactief

Met de smartphone in de hand kun je de pagina’s tot leven brengen. Iedere landkaart wordt door de app herkend en voorzien van de iconen van de betreffende ontdekkingsreizigers. Druk je op de iconen, dan krijg je te zien op welke manier de ontdekkers op pad gingen en zie je de figuurtjes over je boek bewegen. Dat is best gaaf gemaakt, hoewel de illustraties er soms wat hoekig uitzien. Ik zou liever hebben gezien dat ze de harde tekenstijl van het boek hadden doorgezet in de graphics van de AR-functie. Tof is wel dat je de figuren kunt vergroten en draaien. Tijdens de virtuele reis krijg je wat korte informatie te zien en soms achtergrondgeluiden te horen, zoals die van een zandstorm. Ook het beeld veranderd dan en wordt donkerder, om de korte toelichting op het scherm wat meer kracht bij te zetten.

Ga direct naar Atlas van de allergrootste reizen op BOL.com.


Recensie over Atlas van de allergrootste reizen

Atlas van de allergrootste reizen is een fraai boek dat je laat zien hoeveel er vroeger wel niet gereisd is. Het boek laat je kennismaken met ontdekkingsreizigers waar je nog nauwelijks iets van gehoord hebt, zoals uit de oude Vikingtijd of vanuit China. De illustraties zijn sfeervol vormgegeven, in een stijl die lijkt op een verrassen landkaart en een moderne illustratie. De app is leuk, maar voegt niet heel veel toe. Het is leuk om te zien welke bewegingen de reizigers hebben gemaakt, maar ik had toch ergens meer informatie willen hebben. Die blijft nu – aan alle kanten – op de oppervlakte.

Score: 7


Informatie

Altlas van de allergrootste reizen,
Illustrator: nvt
Uitgever: Tdm Publishing, 48 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789059249097. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou: