logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Astro A20 wireless gaming headset

Wij ontvingen onlangs de Astro A20 wireless gaming headset voor een review. Een strak vormgegeven headset, die voor de Playstation in het wit/zwart met blauwe accenten geleverd wordt (en die daarmee perfect matcht met de PS5 (for the lucky ones…)) en voor de XBOX in het wit/zwart met groene accenten. Laten we vast één vooroordeel wegnemen: de Astro A20 wireless headset is géén bluetooth koptelefoon! Hij werkt met een aparte dongle die is meegeleverd. Die steek je in de USB-poort van je Playstation, PC, XBOX of whatever… en daarmee maakt de koptelefoon verbinding. Voor een koppeling met je smartphone of tablet is het dus geen aanrader. Het praktische is wel dat het een echte plug and play headset is. Stekker erin en gaan!

coolesuggesties recensie astro a20 2 van 4

Subtiele upgrade

Nu denk je misschien: de Astro A20… die bestaat toch al langer? Dat klopt. Dit is de Astro A20 Gen. 2, met een paar verbeteringen: een USB-C oplaadpoort, een groter bereik en een lagere prijs. Aangezien ik de eerste generatie niet heb getest kan ik weinig over de praktische verschillen melden dan dat. Let overigens op: de dongle werkt niet op alle systemen. Je hebt een variant die geschikt is voor de PC/Mac/PS4/PS5 en een variant met een dongle die werkt op PC/Mac/XBOX One/Series X/Series S. De dongle kun je apart bijkopen, mocht je een allrounder in huis willen.

Vormgeving

Eerlijk gezegd vond ik de styling en uitwerking van deze koptelefoon niet echt passen bij het prijskaartje. Door de hoekige vormen en de wat blauw-witte kleur vond ik ‘m een tikje goedkoop ogen. En dat komt ook terug in de gebruikte materialen: de koptelefoon is volledig van plastic gemaakt met stukjes rubber en zachte stoffen oorkussens. Door het plastic is de headset wel lekker licht, maar een metalen band was prettig geweest. Ook de rubber band onder de hoofdband vond ik niet zo prettig, het is wat stroever dan een stoffen of (namaak) lederen band. De oorschelpen zitten vast aan uitschuifbare scharnieren, die de headset heel wat ruimte geven. De oorschelpen zelf zijn niet bijzonder groot, voor mij als brildrager pasten ze maar net over mijn oor en het uitstekende brilpootje.

Bediening

Langs de oorschelpen vind je aan de rechterkant van de headset een paar knoppen, waaronde reen knop die het volume regelt tussen de spraak- en game-audio, maar natuurlijk bevat de headset ook een algemene volumeknop. Daarnaast vind je een equalizerknop waarmee je door de verschillende presets kunt wisselen, evenals een aan-uitknop. Net als andere Astro-headsets kun je bij de Astro A20 de microfoon naar boven draaien om hem te muten, waarmee hij ook gelijk ligt met de verbindingsarm. Dat is zoveel beter dan tijdens het spelen naar een mute-knop te zoeken, hoewel het leuk zou zijn geweest als de microfoon volledig afneembaar was, zoals bij andere headsets in dezelfde prijsklasse.

De geluidskwaliteit

Het meten van de geluidskwaliteit van gaming headsets is wel een vak apart, moet ik zeggen. Ze zijn namelijk anders afgesteld dan koptelefoons die zich richten op muziek. De nadruk ligt hier in het bijzonder op het middenbereik, waardoor je stemmen en details als voetstappen goed kunt horen door het grovere geluidsgeweld. Ondanks die nadruk voelt het geluid toch in evenwicht, waardoor het geluid geen storende factor wordt. Met als prettige bijkomstigheid dat je jouw teammates dus ook prima kunt volgen. Als bonus krijg je bij deze headset een fatsoenlijke bas mee in je oren, die netjes voortvloeit uit het middenbereik. Bij veel headsets zit er een gat tussen het middenbereik en de bas, waardoor die er ‘los’ opgeplakt lijkt te zijn. Je merkt de beperking van een gaming headset ook aan de volheid van het geluid. Het is vlak en helder, duidelijk en functioneel. Er is geen moeite gedaan om het geluid vol of warm te laten klinken. Daarbij biedt de Astro A20 geen surround sound. Het is echt een stereo model.


Ga direct naar Astro A20 Wireless Gaming Headset op BOL.com.

Recensie over Astro A20 Wireless Gaming Headset

Je zult geen spijt krijgen van deze aanschaf. Gaming headsets zijn een verhaal apart en de Astro biedt de juiste geluidsfrequenties voor een optimale game-beleving. Veel aandacht op de middentonen en een helder, clean geluid. De headset levert niet bepaald warm en vol geluid, maar wel functioneel, helder en verdeeld over alle bereiken, met nadruk om het middenbereik, waar alle actie is. Jammer genoeg biedt de Astro A20 geen surround geluid, geen bluetooth en geen 3,5mm kabelingang. Ook is de accuduur van 15 uur genoeg, maar niet erg indrukwekkend.

Score: 7


Informatie

Astro A20 Wireless Gaming Headset
Adviesprijs: 99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.