logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Asterix en Obelix: De Dochter van de Veldheer

Asterix en Obelix bestaan dit jaar maar liefst 60 jaar. hun eerste vertoning was in het stripblad PIlote, op 29 oktober 1959. Daar maakte het grote Franse publiek kennis met Asterix de Galliër, in een poging van Albert Uderzo en René Goscinny om een strip te maken waar de Franse cultuur en geschiedenis op een mooie manier in naar voren kwam. Na lang wikken en wegen besloten ze hun pijlen te richten op de Romeinse tijd, waar de Galliërs dapper stand hielden tegen de felle invasie.

Album 38: De Dochter van de Veldheer

Dit jaar verschijnt het 38e album van Asterix en Obelix, genaamd De Dochter van de Veldheer. Daarin maken ze een sprong naar de origine, want de Gallische held Vercingetorix, waar Adrenaline een dochter van is, vormt de basis voor de spannende avonturen van onze bijzondere helden. Dat maakt Adrenaline de eerste echte vrouwelijke held in de albums van Asterix en Obelix! Dit avontuur is overigens niet door Albert Uderzo en René Goscinny opgetekend, maar is de vierde samenwerking tussen scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad. Zij weten een frisse wind te blazen in de bekende en vertrouwde stijl van de Gallische helden.

Puberdorp

Asterix en Obelix: De Dochter van de Veldheer staat helemaal in het teken van pubers en opgroeiende kinderen. Natuurlijk komt dat deels door Adrenaline, de opstandige dochter van de held Vercingetorix, die absoluut niet gediend is van het feit dat iedereen haar met haar vader vergelijkt. Maar dat is niet alles, want de zonen van de visboer en smid, Scampix en Selfix, doen ook een mooie duit in het zakje wanneer ze zich ontfermen over de felle Adrenaline. En dan hebben we natuurlijk ook nog onze grootste puber, Obelix, die flink van zich laat horen en behoorlijk jaloers is op de aandacht die de andere pubers in het dorp krijgen!

Romeinse strooptocht

Toch is het niet allemaal koek en ei in het dorp. De Romeinen hebben het namelijk voorzien op Adrenaline. Haar veroveren zou een fikse overwinning zijn. Daarbij is haar halsband, de torque, de ultieme troefbeker. Als ze die in handen hebben, kunnen de Romeinen laten zien dat ze de wraak hebben genomen op die grote nederlaag die Vercingetorix op hen heeft afgeroepen. Dat zou natuurlijk wel ultiem zijn. Daarvoor hebben ze een mooie hulp in de arm genomen. De verkenner en vertrouweling van Vercintegotix, Comaterix, is namelijk overgelopen naar de Romeinen en zet alles op alles om de Torque en Adrenaline in handen te krijgen!

Ga direct naar Asterix en Obelix 38. De dochter van de veldheer op BOL.com.


Recensie over Asterix en Obelix: De dochter van de veldheer

De avonturen van Asterix en Obelix groeien langzaam verder. In dit 38e album maken we kennis met een relatief onbekend deel van het dorp: de kinderen. De jeugd speelt de hoofdrol en dat zorgt voor heel wat hectische en chaotische schermutselingen. De humor is goed als vanouds, met veel verwijzingen naar historische feitjes en scherpe woordspelingen. Het is minder ingewikkeld en doordacht dan de eerste delen van Asterix en Obelix, dat moet ik toegeven, maar wel een aanrader.

Score: 7


Informatie

Asterix en Obelix 38. de dochter van de veldheer,
Illustrator: Didier Conrad
Uitgever: Van Ditmar, 48 pagina’s, paperback.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9782864973508. Prijs: 6.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.