logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Assassin’s Creed: Valhalla


De Assassin’s Creed-franchise heeft je al meegenomen naar alle uithoeken van de geschiedenis, van de renaissance tot aan de oude Egyptenaren. In Assassin’s Creed: Valhalla neemt producent Ubisoft je mee naar een andere bloederige periode: het tijdperk van de vikingen! Slijp je bijlen maar vast… tijd voor actie, kasteelveroveringen, drinkwedstrijden en natuurlijk de nodige gevechten. Ben jij er klaar voor?

Weinig sluipen

Als je ergens niet aan moet denken bij Vikingen, dan is het wel een stealth-game. Zie jij het al voor je, zo’n bonk van een Viking, schuilend achter een te dun boompje terwijl hij zijn buik inhoudt? Nee, dat gaat hem niet worden. Zo nu en dan kun je wel sluipen en stelen, maar het gaat vooral om full-frontal action. Hakken en zwaaien, freerunnend over de daken en steegjes. Dat is een bittere pil voor de échte Assassin’s Creed sluipmoordenaars onder ons, maar goed nieuws voor iedereen die daar niet geduldig genoeg voor was…

Vechten maar

In Assassin’s Creed: Valhalla draait het dus vooral om vechten. Daarvoor kun je kiezen uit verschillende wapens, waarbij de traditionele bijl natuurlijk tot de verbeelding spreekt. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een zwaard of een speer, mocht je dat liever hebben, ieder met hun eigen stijl en mogelijkheden. Zelfs de pijl en boog heeft een prominente rol gekregen, waarbij je gericht kunt mikken op zwakke punten van je tegenstanders. Erg indrukwekkend! Let daarbij vooral op je uithoudingsvermogenbalk, die laat zien hoeveel energie je nog hebt. Is de balk leeg, moet je even uitpuffen en ben je letterlijk een doelwit voor je tegenstander. Dat maakt dat deze game geen buttonbasher is, maar dat je heel bewust je acties moet inzetten. Langzaam maar zeker leer je nieuwe skills en vaardigheden met je wapens, waardoor je een betere huurmoordenaar zult zijn. En die zul je nodig hebben. Naarmate het spel vordert, kom je namelijk bekwame tegenstanders tegen.

Herstellen na je strijd

Jammer genoeg hebben ze bij Valhalla een nieuw systeem voor je gezondheidsherstel bedacht. Waar je bij Odyssey nog zelf genas, heb je bij Valhalla voedsel nodig om je gezondheidsbalk aan te vullen. Niet echt vernieuwend, maar je kunt niet onbeperkt gezondheidsrantsoenen meenemen in je inventaris. En dat is wel een flinke beperking! Je kunt dat wel upgraden met leer en ijzererts, maar die gebruik je misschien liever voor je wapens, pijlen en pantser.

Upgraden van wapens

Een prettige functie in Valhalla is dat je wapens beter kunt upgraden, in plaats van ze te vervangen door nieuwe (en betere) versies. Zo is er meer tijd voor actie! Er is natuurlijk nog genoeg om te verzamelen, maar je kunt nu je oude gear gebruiken en upgraden met runen, die ze nieuwe functies toekent. Die runen en vaardigheden vind je in oude teksten die in heel Engeland verborgen zijn, wat een grote stimulans is voor het verkennen van Engeland.

Ga direct naar Assassin’s Creed: Valhalla op BOL.com.


Recensie over Assassin’s Creed: Valhalla

CooleSuggesties topper

Het leven van een Viking is anders van die van een bloemverkoper. Je bent een plunderaar en zult daarvoor soms dubieuze dingen moeten doen. Dat voelt niet altijd even goed, maar hoort bij het verhaal. De game ziet er geweldig uit. Zoals altijd is er veel aandacht geschonken aan de omgevingen en de vormgeving, de stijl van vechten en natuurlijk de wapens. Gevechten spelen een belangrijke rol in deze game, stealth is op de achtergrond verdwenen – en dat is een opmerkelijke verschuiving. De ontwikkelingen van jouw personage, diens wapens en pantser maken veel goed. Het is een geweldige RPG geworden! Tel daar een indrukwekkende verhaallijn bij op… en je kunt niet wachten om het verhaal helemaal te voltooien.

Score: 9


Info

Assassin’s Creed: Valhalla, Ubisoft
XBOX One, rpg.
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.