logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Assassins Creed Mirage


Er zijn zo van die game-franchises die maar blijven komen – maar er slagen er maar een paar in die telkens weer een positieve verrassing uit de hoge hoed weten te toveren. Ubisoft slaagt daar wel in met hun Assassin’s Creed serie. Assassin’s Creed Mirage is de laatste toevoeging uit deze freerunning-stealthgame.

Stealth killer

De basis van Assassin’s Creed zit hem in het sluipen en moorden, waarbij het acrobatische freerunnen en klimmen een manier is om makkelijk te vluchten of om je aanval te plannen. Mirage neemt je mee naar een nieuwe wereld vol daken, kabelbanen en hooikarren. Toch komen ook in deze titel de nodige gevechten voor, die zijn inmiddels een diepgeworteld onderdeel geworden van deze gameserie. Iedere missie bestaat dan ook uit het ontdekken van de meest veilige route, het bestuderen van de bewakers en manieren om ze zo stil mogelijk om zeep te helpen… of te vermijden. Wordt je ontdekt, dan zie je het Alert-symbool en gaan de bewakers actief naar je op zoek.

Assassin’s Creed Mirage

Assassin’s Creed Mirage neemt je mee naar een paar honderd jaar vóór de tijd van Altaïr terug om het oorsprongsverhaal te vertellen van Basim Ibn Ishaq, een centraal personage uit Valhalla die zijn strepen verdiende tijdens de jacht op de Orde van de Ouden (de naam van vóór de kruistochten voor Tempeliers) in de 9e eeuw Bagdad. Basim kan gebruikmaken van een adelaar om gebieden beter en makkelijker te verkennen. Daarnaast maakt hij gebruik van verschillende manieren om vijanden te stoppen: slaappijltjes, niet-dodelijke vallen, lawaaimakers, rookbommen en werpmessen behoren tot de opties om bewakers af te leiden of tijdelijk buiten bewustzijn te halen. Voor het doden maakt Basim enkel zijn verborgen mes vuil. Er zijn dus geen geweren of pijlen waarmee je kunt doden! Dat haalt het stealth-gehalte behoorlijk omhoog.

Merchandise koop je bij:

Hulp binnen handbereik

Gelukkig kun je gebruikmaken van heel wat personages om je af en toe een handje te helpen, maar dan zul je behoorlijk in de buidel moeten tasten. Zo kun je huurlingen inhuren om je bij te staan bij een missie of een muzikant omkopen om even wat rumoer te veroorzaken. Geld kunt je verdienen met neven contracten of bijvoorbeeld door te zakkenrollen, als je die techniek onder de knie krijgt.

Bagdad ten top

Prijzenswaardig is de stad waarin het verhaal zich afspeelt: het oude Bagdad ziet er fantastisch uit, met veel details en sfeerelementen. Manden, bloemen aan de gevels van gebouwen, pratende inwoners… het zorgt allemaal voor een geweldige sfeer. Door regelmatig de stad te doorkruisen, leer je de weg ook beter kennen en weet je vervolgens ook beter hoe je kunt vluchten als dat nodig is. Ondertussen shop je voor wapenupgrades en outfits (meestal in het Arabisch, zelfs als je in het Engels speelt). Door de stad heen vind je bovendien historische stukken die je kunt verzamelen, wat duidelijk maakt dat Ubisoft (Studio Bordeaux, in dit geval) hun huiswerk geweldig goed hebben gedaan.

Assassins Creed Valhalla

Het is belangrijk om te weten dat Mirage een spin-off is van Assassin’s Creed Valhalla. De verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoewel Mirage een uitbreiding is op de verhaallijn van Valhalla, is het omgekeerd wat anders: eigenlijk moet je Valhalla hebben gespeeld om te begrijpen hoe het nu precies zit met Basim.


Ga direct naar Assassin’s Creed Mirage op BOL.com.

Recensie over Assassin’s Creed Mirage

Mirage brengt het Assassin’s-gehalte weer een beetje op peil, door meer nadruk te leggen op sluipen en sluipmoorden, op het ontwijken en het bedenken van afleidingen om zo tot je doel te komen. Het is daarmee een fantastische stealth-game, met een bizar gaaf uitgewerkte omgeving om in rond te rennen en tot in detail te verkennen. Jammer genoeg is het verhaal niet al te uitgebreid of uitgediept, en zou je eigenlijk eerst Valhalla moeten uitspelen om hier alles van te kunnen maken. De gevechten zijn soms wat hakkelig en stroef, maar echt veel grootse gevechten zijn er niet (stealth, weet je nog?).

Score: 8


Info

Assassin’s Creed Mirage
Uitgever: Ubisoft
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: rpg
Prijs: 45 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.