Alleen al via de veiling in Venlo gaan er jaarlijks 600 miljoen kilo asperges over de toonbank. Naar schatting wordt ongeveer eenzelfde hoeveelheid aan huis verkocht. De kenmerkende borden met ‘asperges te koop’ wijzen vanaf begin april de weg.
Proeven
Vers zijn asperges natuurlijk het allerlekkerste. En in Noord-Limburg zijn de asperges verser dan vers; vaak gaan ze recht van het land in de pan. De restaurants in de streek maken er zowel traditionele als moderne smaakbelevingen van. Asperges (of ‘sperjus’ zoals de lokalen ze noemen) met ham en ei blijft populair maar sterrenrestaurant Valuas in Venlo maakt er aspergekroketten van, Graanbranderij de IJsvogel maakt aspergelikeur en IJssalon Clevers in Grubbenvorst maakt zelfs asperge-ijs.
Beleven
De verschillende aspergefiets- en wandelroutes laten kennis maken met de teelt, voeren langs kunstwerken, restaurants en langs boerderijen waar asperges aan huis verkocht worden. En er worden in het seizoen veel asperge-evenementen georganiseerd zoals de aspergefietsvierdaagse, verschillende aspergemarkten en tentoonstellingen. Ook zijn er diverse telers die hun bedrijven openstellen voor bezoekers. Er is zelfs een speciaal aspergemuseum in Noord-Limburg, gevestigd in Museum de Locht.
Noord-Limburgers houden zó veel van asperges dat ze ze het liefste willen delen, want dat kenmerkt de inwoners van de streek; bourgondisch en gastvrij. Meer weten? Bezoek dan www.liefdevoorlimburg.nl