logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Artisjokken, White Goblin Games


Artisjokken zijn een miskende groentesoort, waar weinig mensen echt van genieten. Die wil je dus niet graag in je groentetuin hebben, dat spreekt voor zich. In dit snelle kaartspel is het dan ook de bedoeling dat je de artisjokken op je hand uit je tuin verwijderd… zodat ze nooit meer terugkomen! De eerste speler die aan het begin van zijn beurt een hand kaarten heeft zonder artisjok, heeft gewonnen. Dat lijkt makkelijk, maar schijn bedriegt.

Artisjokken overal

Je begint namelijk met tien kaarten op handen… stuk voor stuk artisjokken! Per beurt mag je een kaart pakken uit de moestuin. Na iedere beurt leg je alle kaarten af en pak je weer nieuwe kaarten. Is je trekstapel leeg? Dan neem je jouw persoonlijke aflegstapel en schud je die tot een nieuwe trekstapel. In het midden van de tafel vind je een algemene trekstapel en vijf omgekeerde kaarten – de moestuin – waar je per beurt een kaart uit mag kiezen. Naast de trekstapel komt een centrale composthoop. Daarin komen de kaarten die echt uit het spel verdwijnen. Wat en hoe, dat staat op de groentekaarten vermeld. Je hoeft dus niets uit je hoofd te leren of te onthouden, je moet alleen goed lezen.

Groentekracht

In het midden van de tafel, in de moestuin, liggen alles behalve artisjokken. Je vind er groentesoorten als maïs, sperziebonen, snijbieten en wortelen. Iedere groentesoort heeft een andere werking, die je kunt gebruiken om jouw doel – artisjokken weggooien – tot gevolg kunnen hebben. Zo mag je met de wortel twee artisjokken op de centrale composthoop leggen, mits je enkel de wortel speelt in jouw beurt. Met de ui mag je een artisjok wegleggen, maar gaat de uienkaart naar de aflegstapel van je tegenstander. Die komt de ui dus ergens tijdens zijn spel weer tegen en mag dan een artisjok op de centrale composthoop leggen! Zo geeft de ene kaart je direct een voordeel, waarbij andere kaarten juist een voordeel voor je tegenstander kunnen opleveren… maar er zijn ook kaarten waarbij je juist jouw tegenstander kunt hinderen.


Recensie over Artisjokken

Artisjokken is een snel kaartspel, waarbij je jouw strategie moet aanpassen op de beschikbare kaarten in de groentetuin. Met die kaarten moet je namelijk proberen de artisjokken op de centrale composthoop te leggen. Daarnaast ben je gebonden aan de kaarten die je trekt uit je persoonlijke trekstapel. Een dubbele dosis geluk moet je dus wel hebben – met een beetje pech valt jouw doordachte strategie in het water omdat je telkens de verkeerde kaartencombinatie trekt. Dat maakt het spel onvoorspelbaar en ook best eerlijk. De ene keer zal het langer duren dan de andere keer – tot nu toe zijn we echter nog niet boven het kwartier gekomen. Je moet echter wel goed lezen. Jammer genoeg staat de tekst maar één kant op, dat is een nadeel. Zit je tegenover elkaar? Dan kan slechts één speler de tekst echt goed lezen.

Score: 8


Informatie

, White Goblin Games
Genre: kaartspel, Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 11.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.