logo-liggend-wit-donkerblauw

Artificial Intelligence wearable leest blinden voor en herkent gezichten

Vanaf 28 september jl. is de wearable OrCam MyEye ook in Nederland verkrijgbaar. De minicamera OrCam MyEye klik je eenvoudig vast op je bril en leest de tekst voor die je aanwijst. Ook herkent de camera gezichtenen vertelt de camera je wie er voor je staat. Dit dankzij zeer geavanceerde slimme software gebruikmakend van Artificial Intelligence. De handige en discrete wearable geeft blinden en slechtzienden hun zelfstandigheid en waardigheid weer terug. De OrCam MyEyeis op 27 september jl. gelanceerd in het Nationale Optiekcentrum te Houten.

“Dit is een baanbrekende nieuwe technologie die ervoor gaat zorgen dat blinden en slechtzienden in Nederland, maar over de hele wereld een groot deel van hun zelfstandigheid en daardoor ook zelfvertrouwenen waardigheid terugkrijgen. De OrCam MyEye zorgt ervoor dat zij zelfstandig met het Openbaar Vervoer kunnen reizen, hun boodschappen kunnen doen en een menukaart kunnen lezen in een restaurant. In de wereld van de hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden is er op dit moment geen enkel ander hulpmiddel dat op een dusdanige manier deze mensen hun onafhankelijkheid in de samenleving weer teruggeeft”, aldus oogarts dr. Joosse, HMC Westeinde – Haaglanden Medisch Centrum.

Edy Korthals Altes, 93 jaar, oud-diplomaat en schrijver van boeken, is praktisch blind: “Dagelijks kwam er iemand langs om samen met mij de post door te nemen en te sorteren. Dat hoeft nu niet meer. Ook kan ik met de OrCam overal een boek lezen, in de woonkamer of zelfs buiten in het park. Als ziende kunt u zich waarschijnlijk niet voorstellen hoe dit voelt. Voor mij is het echt een openbaring. Ik heb weer een groot deel van mijn zelfstandigheid terug en in november komt er zelfs weer een boek van mij uit.”

Maaike Bennink, internationaal slalomskiester: “Ik ben van de ene op de andere dag mijn zicht kwijtgeraakt. Door de OrCam kan ik nu weer lezen en studeren wanneer ik dat wil én waar ik wil, zoals bijvoorbeeld in de trein. Ook kan ik weer zelfstandig met de bus reizen doordat de OrCam de informatieborden met de vertrektijden van de bussen voorleest”.

Artificial Intelligence

De OrCam is een miniatuurcamera met een mini-luidspreker die aan de eigen bril wordt geklikt. De camera is verbonden met een minicomputer die in de broekzak gestoken kan worden of aan een riem gehangen. Wijst de gebruiker naar de tekst op bijvoorbeeld een menukaart, dan leest de camera de tekst voor. Ook kan de OrCam gezichten leren herkennen en de naam van de persoon noemen. De OrCam is beschikbaar in verschillende talen, zoals Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Hebreeuws en Duits. En vanaf heden daarnaast nu ook in het Nederlands. Aangezien naar schatting 253 miljoen mensen blind- of slechtziend zijn, is de potentiele markt zeer groot (bron: IAPB).

Ontwikkeld in Israël door Mobileye

OrCam is opgericht in Israël door Professor Amnon Shashua en Ziv Aviram, beiden ook de co-founders van Mobileye, een systeem dat eveneens gebruikmaakt van Artificial Intelligence en over de gehele wereld in meer dan 15 miljoen auto’s is geïmplementeerd om verkeersongelukken te voorkomen. Maart jl. werd bekendgemaakt dat Mobileye voor 15,3 miljard dollar door Intel is gekocht. De OrCam is in 2015 voor het eerst gelanceerd in de USA.

Meer informatie: www.orcam.com

In Nederland is de OrCam verkrijgbaar bij de volgende drie organisaties:

Over Ergra Low Vision

Ergra Low Vision is al meer dan vijftig jaar specialist op het gebied van low vision in Nederland en Duitsland. De low vision specialisten van Ergra Low Vision werken in meer dan tweehonderd ziekenhuizen, zorgcentra en oogklinieken en werken nauw samen met ruim vierhonderd oogartsen.

Over O.L.V.S.

O.L.V.S. (Optical Low Vision Services) heeft al meer dan 25 jaar ervaring als leverancier van speciale brillenglazen en hulpmiddelen voor blinden en slechtziende mensen. Het team van O.L.V.S. geeft advies aan de Nederlandse opticiens, optometristen en low vision specialisten, om zodoende de beste oplossing voor mensen met visuele problemen te vinden.

Over Low Vision Totaal

Low Vision Totaal is opgericht in 2005 en heeft zich gespecialiseerd in low vision onderzoeken bij slechtziende cliënten thuis. De optometristen en low vision specialisten werken landelijk op afspraak bij de cliënt thuis.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.