logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Armstong vertelt over de avontuurlijke eerste reis naar de maan


armstrong Op reis naar de maan: wie heeft daar niet ooit van gedroomd? Toch zijn er nog helemaal niet zoveel mensen op de maan geweest: de meeste astronauten zweven een tijdlang in een baan rond de aarde. Toch heeft ruimtereizen een ontzettende aantrekkingskracht. Afreizen naar het grote onbekende, waar nog maar heel weinig mensen zijn geweest. Dat klinkt toch al spannend, of niet soms? Voor veel mensen is ruimtereizen echter niet weggelegd. Zij zijn gebonden en het bestuderen van de ruimte en het universum via een enorme telescoop. Zo ook Armstrong, de hoofdpersoon van dit indrukwekkende boek.

Armstrong

Er is echter iets bijzonders aan Armstrong: hij is een kleine muis! Ook Armstrong is helemaal gek van de ruimte. Hij kan urenlang door zijn telescoop sturen naar alle sterren en planeten, maar de maan spreekt toch wel het meest tot zijn verbeelding. En niet alleen tot de zijne, want hoewel Armstrong zelf denkt dat de maan van stenen en zand is, vinden de meeste muizen dat het hemellichaam toch wel heel erg lijkt op een mooie, grote, ronde en vooral hopelijk smakelijke kaas. Het is nu aan de kleine muis om te bewijzen dat het niet zo is. Zeker wanneer hij ontdekt dat er al mensen en muizen zijn die in een vliegtuig kunnen vliegen, weet precies wat hij wil doen: in een raket naar de maan!

Fantasie en werkelijkheid

Nu is Armstrong niet zomaar een boek. Het is een bijzondere mengeling van een spannend verhaal, de geschiedenis van de eerste ruimtereis en een geweldige verzameling indrukwekkende tekeningen. Je kent het gezegde vast wel: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Torben Kuhlmann, de schrijver en illustrator van het boek Armstrong heeft dat gezegd een wel heel letterlijk genomen en heeft met zijn tekenmaterialen echt heel gave tekeningen gemaakt. Hij heeft de jaren 50 tot leven gebracht en het verkleint naar het muizenbestaan in een grote mensenwereld. Bij de tekeningen staat zo nu en dan wat tekst, maar die is eigenlijk wel tot een minimum beperkt gebleven. Af en toe een halve bladzijde of zelfs nog minder, meer is het niet. En dat is ook helemaal niet nodig! Want de tekeningen zijn zo sprekend dat ze het verhaal op hun unieke manier vertellen. Het stoerste van dit boek is nog wel dat de kleine muis Armstrong best nauwkeurig de wegen bewandeld die de eerste ruimtevaarders hebben bewandeld tijdens het ontwikkelen en bedenken van een raket en ruimtepak. Door het lezen van dit boek krijg je dus een ontzettend goed beeld uit die tijd. Het laatste hoofdstuk in dit boek is gewijd aan de echte reis naar de maan, waar de mens Louis Armstrong als een van eersten voet op de maan zetten.

Informatie

Armstrong, Torben Kuhlmann
Illustrator: Torben Kuhlmann De Vier Windstreken, 128 pagina’s, hardcover. Prijs: 19,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789051165630

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.