logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Aquaman 2 and the Lost Kingdom


Sinds een paar jaar zijn superheldenfilms helemaal hot – maar het lijkt erop dat de serieuze randjes er toch echt af beginnen te raken en dat we te maken krijgen met een inflatie van de superimpact: de kwaliteit van de verhaallijnen zakt zienderogen. In Aquaman and the Lost Kingdom zien we het vervolg van Aquaman: maar kan hij de kwaliteit van de eerste film evenaren?

Chaotisch verhaal

Waar Aquaman op zich oké was voor een superheldenfilm, zwabbert Aquaman and the Lost Kingdom het dek aan met alle logica. Het maakt soms behoorlijke sprongen in het verhaal, brengt mensen tot elkaar die voorheen elkaars bloed konden drinken en is … nou ja… super voorspelbaar. Een voorbeeldje? In het begin van de film leer je dat Aquaman en Mera een kindje hebben. Maar om te zien hoe leuk acteur Jason Momoa het heeft omdat hij donuts draait op zijn motor om zijn kindje te vermaken? Tja… dat slaat kant nog wal. Dat je ook alleen hem met het kind bezig ziet en Mera eigenlijk nauwelijks in beeld komt? Jammer. Er wordt ook behoorlijk aandacht gevestigd op Aquamans vechtlust en spierballen, wat al duidelijk wordt tijdens de inleiding, waarin hij het in zijn eentje opneemt tegen een schip vol… piraten?

Black Manta

Voor het echte verhaal wordt Black Manta weer tot leven gewekt. Deze vijand heeft nog steeds als doel om Aquamans wereld te vernietigen, zoals die dat voor zijn wereld heeft gedaan. Wanneer hij een een zwarte drietand ontdekt, komt hij in verbinding te staan met een oer-oud kwaad, dat ooit aan het hoofd van ’the lost kingdom’ stond. Dankzij die nieuwe kennis weet Black Manta oude technologie op te graven, waardoor hij een vloog aan zeevaartuigen heeft, geheime wapens en een energiebron die de wereld naar zijn grootje helpt. En dat laatste doet hij dan ook meteen. Want waarom niet?

Familiezaken

Aquaman en zijn moeder Atlanna (een bijzondere rol van Nicole Kidman) bedenken een plan, waarbij ze Aquamans halfbroer en aartsvijand, Orm, moeten redden uit zijn gevangenis in de woestijn. Ook dat gaat met de nodige flauwe grappen en vechtpartijen. Bijzonder genoeg dragen deze twee broers de film grotendeels – ze hebben een prima connectie met elkaar, wat voelbaar is op het scherm.

Cast & Crew

Alle hoofdrolspelers keren terug in hun oorspronkelijke rollen: Jason Momoa speelt Arthur Curry/Aquaman, die een balans moet zien te vinden tussen zijn taken als koning van Atlantis en zijn rol als vader; Patrick Wilson is Orm, Aquamans halfbroer en aartsvijand die nu met tegenzin zijn bondgenoot wordt; Amber Heard is Mera, de koningin van Atlantis en moeder van de troonopvolger; Yahya Abdul-Mateen II is Black Manta, die gedrevener is dan ooit tevoren om zijn vaders dood te wreken door Aquaman en zijn familie uit te roeien en Atlantis te vernietigen; en Nicole Kidman als Atlanna, een sterke leider en moeder met een krijgershart. Ook Dolph Lundgren, als koning Nereus, en Randall Park, als Dr. Stephen Shin, nemen hun rollen weer op zich.

Bekijk de trailer van Aquaman and the Lost Kingdom

Dit is de ultieme volgorde om alle DC Comics films te kijken

Merchandise koop je bij:

Productie

Aquaman and the Lost Kingdom wordt geregisseerd door Wan en geproduceerd door Peter SafranWan en Rob Cowan. De uitvoerend producenten zijn Galen Vaisman en Walter Hamada.
Het scenario is van David Leslie Johnson-McGoldrick naar een treatment van James Wan & David Leslie Johnson-McGoldrick en Jason Momoa & Thomas Pa’a Sibbett, dat gebaseerd is op de door Paul Norris en Mort Weisinger gecreëerde personages van DC’s Aquaman.
Achter de schermen wordt Wan bijgestaan door zijn vaste vakkundige “Aquaman”-team: director of photography Don Burgess (“The Conjuring 2”), production designer Bill Brzeski (“Jumanji: The Next Level”), editor Kirk Morri (“Furious 7”), componist Rupert Gregson-Williams (“Wonder Woman”) en music supervisor Michelle Silverman (“Malignant”). Visual effects supervisor Nick Davis (“The Clash of the Titans”-films, “The Dark Knight”) en kostuumontwerper Richard Sale (“Doctor Strange in the Multiverse of Madness”, “Ready Player One”) zijn erbij gekomen.

Aquaman and the Lost Kingdom is te zien op HBO Max.


Ga direct naar Aquaman and the Lost Kingdom op BOL.com.

Recensie over Aquaman and the Lost Kingdom

Aquaman 2 is een matige superheldenfilm, die eigenlijk zou moeten dienen om deze reeks DC Comics superheldenfilms af te sluiten… maar dat gebeurt maar bar slecht. De vormgeving en styling is fantastisch: de onderwaterwereld ziet er psychedelisch gekleurd uit en ook de Trench ziet er realistisch uit. Toch is de verhaallijn net binnen het acceptabele en doorloopt de film alle superheldenfilm-clichés die je maar kunt bedenken… inclusief de oneliners (die in deze film vaak compleet overbodig en random lijken te zijn). Voor fans is hij de moeite waard, maar als je geen echte superheldenfan bent, zou ik hem gewoon overslaan.

Score: 6


Informatie

Titel: Aquaman and the Lost Kingdom
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 124 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.