logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit zijn de aankondigingen van Apple


Elk jaar is de Apple WWDC keynote een van de hoogtepunten op de techkalender, en dit jaar was geen uitzondering. Zoals velen hadden voorspeld, gebruikte Tim Cook de gelegenheid om Apple Intelligence aan te kondigen – misschien wel de grootste ontwikkeling in Apple-land sinds de Vision Pro van vorig jaar.

Naast het grote AI-gerelateerde nieuws, zat de Apple-presentatie vol details over alles van iOS 18 tot de nieuwste macOS, iPadOS, watchOS en tvOS. Wij geven je een samenvatting en zetten de grootste aankondigingen op een rij.

Apple Intelligence

Laten we beginnen met de grootste aankondiging. Apple Intelligence is de nieuwe familie van AI-functies van Apple, die geïntegreerd wordt in elk Apple-platform en zelfs werkt met apps van derden. Het zal volledig gratis zijn en beschikbaar op iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia via hun respectieve bèta’s, en later dit jaar volledig worden uitgerold. Het bijzondere hiervan is wel dat de meeste functies lokaal worden uitgevoerd: er worden geen gegevens naar de cloud gestuurd. Wanneer er meer rekenkracht nodig is, biedt Apple Power Cloud Compute voor complexe verzoeken, met een focus op privacy.

Hoe spannend Apple Intelligence ook is, het zal alleen beschikbaar zijn op de iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, en iPad en Mac-modellen met de Apple M1-chip of later. Dit betekent dat gebruikers van oudere modellen of Intel-gebaseerde MacBooks het helaas moeten missen.

Slimmere Siri

Apple’s spraakassistent Siri krijgt een make-over in iOS 18. Siri zal nu een gloed rond de randen van je iPhone-scherm hebben en ‘on-screen awareness’ bieden voor betere integratie met apps. Bovendien kun je Siri nu koppelen aan ChatGPT-4o voor nog meer intelligentie.

Custom emojis

Bereid je voor op een nieuwe manier van communiceren met Apple’s functie om generatieve AI-emoji’s te maken. Je kunt je iPhone/iPad/Mac simpelweg vertellen welke emoji je wilt, en hij creëert het voor je. Dit belooft een eindeloze reeks schattige, surrealistische en hilarische emoji’s.

iOS 18 updates

Apple onthulde de volgende grote software-update, iOS 18, met grote veranderingen voor kernapps zoals Mail, Berichten, Kaarten en Foto’s. Mail zal je e-mails categoriseren en samenvattingen bieden, terwijl de Foto’s-app een nieuwe, uniforme weergave krijgt. Bovendien krijg je meer mogelijkheden en vrijheden om je startscherm in te richten.

macOS 15 heet Sequoia

De naam van macOS 15 is bekend: Sequoia. Zoals gebruikelijk is het vernoemd naar een Californische bezienswaardigheid. Sequoia zal in de herfst van 2024 uitkomen, met een ontwikkelaars-preview die nu beschikbaar is.

iPadOS 18 updates

De grootste verrassing van de avond: een native rekenmachine-app voor iPadOS 18. De nieuwe app bevat extra functies zoals een aanpasbaar venster en een zijbalk met recente berekeningen, plus Math Notes integratie voor Apple Pencil.

watchOS 11 updates

watchOS 11 biedt intelligentere widget-stacks en introduceert de Vitals-app voor inzicht in stressreacties en een Training Load-score op basis van persoonlijke metrics.

Apple Vision Pro

Apple’s mixed-reality headset, Vision Pro, wordt nu ook buiten de VS beschikbaar. Vanaf 13 juni kunnen klanten in China, Hongkong, Japan en Singapore pre-orderen, met leveringen vanaf 28 juni. Andere landen volgen op 28 juni met leveringen vanaf 12 juli.

visionOS 2 brengt 2D-beelden tot leven

VisionOS 2 introduceert een functie die platte foto’s omzet in ruimtelijke foto’s, wat een diepere beleving van je herinneringen geeft. Andere nieuwe functies zijn onder meer verbeterde reismodi en handgebaarbediening.

AirPods Pro 2: beter bellen

De AirPods Pro 2 krijgen een Voice Isolation-functie, die wind- en achtergrondgeluiden aanzienlijk vermindert tijdens het bellen, dankzij de kracht van de Apple H2-chip.

tvOS krijgt nieuwe functies

tvOS 18 krijgt InSight, vergelijkbaar met de X-Ray-functie van Amazon Prime Video, die informatie over acteurs en muziek weergeeft. Daarnaast wordt de dialogen verbeterd met AI en worden ondertitels gegenereerd bij dempen of terugspoelen.

Apple Foto’s

Apple introduceert een nieuwe Clean Up-functie in de Foto’s-app, waarmee je objecten of personen uit de achtergrond kunt verwijderen. Bovendien wordt zoeken binnen de Foto’s-app slimmer, zodat je gemakkelijker de foto’s kunt vinden die je zoekt.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.