logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit zijn de verschillen tussen de Apple Watch 8, Apple Watch SE 2 en de Apple Watch Ultra


Op 7 september 2022 werden de nieuwe Apple Watches aangekondigd. Ondanks de vele geruchten bleek er weinig nieuws onder de zon: het nieuwe ontwerp van de Apple Watch Series 8 lijkt bijvoorbeeld heel veel op dat van de Apple Watch 7. Het ontwerp werkt natuurlijk en heeft zich al lang bewezen, maar veel gebruikers willen toch wel een keer iets nieuws. Dat was er deze keer, in de vorm van de Apple Watch Ultra. En dan is er de Apple Watch SE 2, die een groter scherm heeft dan de Apple Watch 3 en waterdicht is afgewerkt. Laten we de nieuwe modellen eens naast elkaar zetten.

Apple Watch Ultra

De spannendste introductie is de Apple Watch Ultra. Deze heeft geen aluminium maar een titanium behuizing. Ook de kast is een stuk groter geworden, met een diameter van maar liefst 49mm. Het scherm is afgewerkt met een extreem sterk saffierkristal, en het scherm is toevallig de helderste is die Apple tot nu toe heeft gebruikt, met tot 2000 nits helderheid tot zijn beschikking. De behuizing heeft een make-over gekregen, wat opvalt door de grotere Digital Crown en een nieuwe actieknop aan de zijkant. Daardoor kun je hem makkelijker gebruiken met handschoenen aan. Drie nieuwe soorten banden maken ook een welkome indruk, waaronder de Alpine Loop, Ocean Band en Trail Loop. Het is niet verwonderlijk dat ze er allemaal nogal mooi uitzien.

Apple Watch 8 vs Apple Watch SE vs Apple Watch Ultra: specificaties en functies

Alle drie de nieuwe Apple Watches worden aangedreven door dezelfde Apple’s S8-processor. Dat is alvast een grote streep voor in het voordeel van de scherp geprijsde Apple Watch SE 2, die daarmee een lange ondersteuning tegemoet kan zien. Alle modellen zullen zonder problemen kunnen omgaan met de ​​gelikte watchOS 9-ervaring. De Apple Watch SE 2 is verkrijgbaar in een variant van 40 of 44 mm, de Apple Watch 8 is er in 41 of 45mm diameter.

WatchOS 9 komt met een paar spannende noviteiten, zoals nieuwe wijzerplaten, updates voor de workout-app, geavanceerdere slaapregistratie en meer. De Watch Series 8 en Watch Ultra introduceren een ingebouwde lichaamstemperatuursensor, die ondersteuning krijgt in speciale apps op je Apple Watch. Deze thermometer wordt voornamelijk gebruikt voor het schatten van de vrouwelijke cyclus en het moment van ovulatie. Er is ook een nieuwe crashdetectiefunctie die detecteert wanneer je een auto-ongeluk krijgt om ervoor te zorgen dat er tijdig contact wordt opgenomen met hulp.

De Apple Watch Ultra beschikt daarnaast over echte outdoorfuncties, zoals een verbeterde gps (die ook in stedelijke omgevingen je locatie kan meten), een kompas waarop je ook punten kunt markeren en functies die het horloge omtoveren tot en volwaardig duikhorloge, met alle functies die daarbij horen.

Batterijduur

Een heikel punt van de Apple Watch is de batterijduur. De Apple Watch Series 8 behoudt zijn batterijduur van 18 uur, wat nog altijd een beetje teleurstellend is als je gewend bent aan de batterijduur van smartwatches als die van Garmin of Fitbit. Een nieuwe Low Power-modus zal die batterijduur kunnen rekken tot 36 uur. Deze low-powermodus is een functie van watchOS 9 en zal worden uitgerold naar elk Watch-model vanaf de Series 4. De Deze nieuwe modus is vooral indrukwekkend op de Watch Ultra met grotere batterij, die in totaal tot 60 uur mee kan gaan door de frequentie van GPS- en hartslagmetingen te verminderen.

Prijs en beschikbaarheid:

  • De Apple Watch SE kost 299 euro, voor de versie met cellular betaal je 349 euro.
  • De Apple Watch 8 kost 499 euro, voor 619 euro heb je de cellular versie. Afhankelijk van de uitvoering is de prijs maximaal 899 euro.
  • De Apple Watch Ultra kost 999 euro, deze beschikt standaard over cellular.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.