Hier voor me ligt het walhalla voor alle Apple fans: de Apple iPhone 14 Pro Max. Het grootste, snelste en meest geavanceerde model iPhone dat Apple tot nu toe op de markt heeft gebracht. En eerlijk gezegd keek ik ook echt uit naar deze review – ik ben namelijk ook een Apple-fan (al komen er ook tal van Android-producten voorbij op onze website 😉 ). Dus laten we snel beginnen met de review van de iPhone 14 Pro Max!
Vernieuwingen
Het is de laatste jaren stiekem best rustig geweest rondom de nieuwe toestellen van Apple. Er waren weinig echte innovaties te noemen. Dat leek ook het geval met de iPhone, als je de geruchten tenminste mocht geloven. En deels hebben die geruchten gelijk gehad, maar daarbij hebben ze de iPhone 14 Pro toch even buiten beschouwing gelaten. Naast een nieuwe A16 Bionic processor beschikt dit model namelijk over een imposante 48 megapixel camera, een Super Retina XDR display van (in het geval van de Max) 6,7 inch in diameter en misschien wel de tofste innovatie: het Dynamic Island. Daarnaast bevat de iPhone bijvoorbeeld een crashdetectie, waarbij automatisch de alarmdiensten worden gebeld als je in een botsing terechtkomt – maar dat is lastig testen!
Lees hier de verschillen tussen iPhone 14 en iPhone 14 pro
Dynamic Island
De grootste en tofste innovatie is wel het Dynamic Island. Dit ‘eiland’ is softwarematig gebouwd rondom de selfiecamera. Die selfiecamera hangt namelijk niet meer als een druppel uit de bovenkant van het scherm, maar hangt los, als een zwarte pil. Naast de selfiecamera bevat deze ‘pil’ ook een dieptesensor, die gebruikt wordt voor scherpstelling en het genereren van bokeh, en de scanners voor de gezichtsherkenning. Het toffe van die pil is dat hij groter kan worden. Afhankelijk van de apps die je gebruikt komt er een klein icoontje tevoorschijn aan de linker-of rechterzijde van de pil. Luister je bijvoorbeeld muziek, dan komt er links een plaatje van het muziekalbum en zie je rechts een soort volumemeter verschijnen. Bij bellen gaat dat net zo. Tik je op het icoontje, dan spring je naar de app. Houd je de pil langer ingedrukt, dan krijg je een compact navigatievenster, waarmee je de app kunt bedienen. Super handig! Zo kun je namelijk in de app blijven waarin je werkt, maar toch andere apps bedienen.
Nog in ontwikkeling
Het spreekt voor zich dat nog lang niet alle apps dat Dynamic Island ondersteunen. Het is ook een vrij nieuwe techniek en lang niet alle apps lenen zich voor een dergelijke toepassing. Vooral telefoongesprekken, muziekstreamingdiensten en notificaties (zoals een binnenkomend gesprek) komen via het eiland binnen. Het is best spannend om te zien hoe appontwikkelaars met deze nieuwe mogelijkheid zullen omgaan! Eigenlijk kunnen we het je beter laten zien: in het filmpje hieronder zie je kort hoe het Dynamic Island werkt:
Vormgeving
Op het gebied van vormgeving houdt Apple vast aan het vertrouwde, kenmerkende ontwerp. Eigenlijk wel logisch, want hoewel sommige mensen (vooral techjournalisten, heb ik het idee) smachten naar innovatie en grote sprongen, zullen de fans toch vooral verwachten om zo’n vertrouwde Apple smartphone in handen te kunnen houden. De Apple iPhone 14 Pro Max beschikt over een beeldscherm van een imposante 6,7 inch aan diameter met een resolutie van 2532 x 1170 pixels. Het kan een helderheid aan van 2000 nits, wat binnenshuis echt kneiterfel is. Buiten is het zeker fel genoeg om ook in het zonlicht alles te kunnen doen wat je wilt.Die extra helderheid moet je overigens wel zelf activeren, standaard heeft het scherm een bereik tot 1000 nits.
Een te gekke functie is het nieuwe always-on display, zodat je altijd de datum, tijd, bepaalde functies (die je sinds iOS 16 kunt instellen op het Lockscreen) en meldingen kunt zien. Dit is mede te danken aan de variabele verversingssnelheid, die achter de schermen zorgt voor een vloeiende ervaring. Het scherm wisselt van 120Hz tot 1Hz… waarbij die laatste wordt gebruikt voor het Always-On scherm. Verder is er weinig spannends te zien: de hoeken zijn vrij recht, het scherm is plat. Links vind je de volumeknoppen en rechts vind je de aan/uitknop. Aan de onderkant zie je een rooster waarachter een van de speakers zit verwerkt en een Lightning-aansluiting. Een 3,5mm koptelefoonkabel is nog altijd niet aanwezig. Op de achterkant vind je drie lenzen en een LED-flitser.
Als het gaat om de grote veranderingen in de Apple iPhone 14 Pro Max gaat het dus om wat je ziet op het scherm: de camera-notch heeft plaatsgemaakt voor het pilvormige Dynamic Island. Daarnaast heeft de iPhone Pro Max een always-on scherm, wat niet eens heel veel energie verbruikt. Het is duidelijk dat je met een iPhone heel wat jaren vooruit kunt. Daarbij sluit je bij voorkeur een sim only abonnement af, zodat je makkelijk kunt overstappen van provider!
Camera
De iPhone 14 Pro Max beschikt over drie camera’s, die ieder een fraaie upgrade hebben gekregen: het meest opvallende is een nieuwe 48 megapixel hoofdcamera, maar ook de 12 megapixel ultragroothoekcamera en de 12 megapixel telezoom hebben nieuwe functies gekregen. De 12 megapixel selfiecamera heeft ook wat nieuwe functies gekregen, waaronder een autofocus. Hoewel het aantal van 12 megapixels van de groothoekcamera en de telezoom gelijk zijn aan die van de vorige versies, de sensoren zijn wel degelijk anders. De lichtgevoelige sensoren zijn groter, waardoor ze meer licht vangen. Daardoor krijg je betere resultaten in omgevingen met lastig licht, zoals tegenlicht om schemering. De verwerking hiervan is mede te danken aan de nieuwe Photonic Engine.
De 48 megapixel camera valt natuurlijk direct op. Dit is de eerste pixel-binning sensor van Apple. Dat houdt in dat hij in principe foto’s in 12MP schiet, waarbij hij vier pixels combineert tot één grotere en lichtgevoelige pixel, wat leidt tot betere prestaties bij weinig licht. Het stelt je ook in staat om RAW-beelden vast te leggen, waar nog geen nabewerking overheen is gegaan. RAW-beelden bevatten letterlijk alle informatie die de sensor heeft opgenomen. Dat geeft je enorm veel ruimte voor nabewerking, maar let op: RAW-foto’s zijn ook aanzienlijk groter dan de bewerkte HEIC of JPEG-beelden die de iPhone normaliter schiet!
De groothoekcamera heeft een kijkhoek van 120 graden en doet tevens dienst als macrolens. Op die manier kun je indrukwekkende close-up foto’s schieten van objecten en dieren. De drievoudige zoomlens is misschien een tikje uit de tijd, maar als bonus krijg je ook een 2x zoomfunctie. Daarbij wordt eigenlijk een uitsnede gemaakt van de hoofdcamera (die heeft toch 48 megapixel 😉 ) maar het resultaat mag er zeker zijn.
Filmen maar
De filmmodus heeft ook een paar toffe extra features gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de verbeterde Cinematic Mode met ondersteuning voor 4K 30fps. Er is ook een nieuwe actiemodus, die je inschakelt tijdens het filmen. Hiermee krijg je extreem soepele beelden, zonder schokken of stoten. Deze digitale stabilisatie snijdt de randen van het beeld weg, zodat het centrale deel zo stabiel mogelijk wordt, Als gevolg daarvan kun je nu maximaal op een resolutie van 2,8K filmen.
Ga direct naar iPhone 14 Pro Max op BOL.com.
Recensie over iPhone 14 Pro Max
Waar de ‘standaard’ iPhone 14 misschien wat tegenviel qua innovaties, maakt de Pro-variant alles goed. Functies als het always-on display, de energiezuinige variabele refresh rates en quad pixel binning voor de hoofdcamera zijn geweldige innovaties voor Apple. Softwarematige inhaalslagen zoals het nieuwe iOS 16 maken het systeem nog gebruiksvriendelijker en toegankelijker. Dat wordt ondersteund door de grootste innovatie in onze ogen: het Dynamic Island! De prijs is aan de hoge kant (zeker als je de Amerikaanse prijzen ziet), daarom is het wat ons betreft nog altijd geen 10. Het is ook zeker niet zo dat de iPhone 14 Pro het beste is op ieder vlak: er zijn bijvoorbeeld betere smartphonecamera’s beschikbaar, of smartphones met een betere accu of toffere fotografiefuncties, maar als je kijkt naar het totaalplaatje weet je bij dit model dat je nergens op zult misgrijpen en iedere situatie aankan.
Score: 9
Informatie
iPhone 14 Pro MaxMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 1479 euro.
Op zoek naar coole gadgets?