logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De Apple Air komt in een nieuwe variant


Apple heeft gisteren de langverwachte update van de 11‑inch iPad Air aangekondigd, samen met de introductie van een geheel nieuwe variant: de 13‑inch iPad Air. Beide modellen zijn uitgerust met de ongelofelijk snelle M2-chip, waardoor ze niet alleen krachtiger zijn dan ooit tevoren, maar ook een scala aan geavanceerde functies bieden die perfect passen bij de behoeften van moderne gebruikers.

Twee formaten

Het 11‑inch model is ontworpen voor degenen die waarde hechten aan draagbaarheid en mobiliteit, terwijl het gloednieuwe 13‑inch model een groter display biedt voor een nog meeslependere ervaring. Met 30% meer schermruimte dan zijn kleinere tegenhanger is de 13‑inch iPad Air ideaal voor wie meer ruimte wil om te werken, te leren en te spelen.

M2 processor

Dankzij de M2-chip bieden beide modellen fenomenale prestaties, met een snellere CPU, GPU en Neural Engine. Dit vertaalt zich in een verbeterde algehele gebruikerservaring, of je nu aan het multitasken bent, creatief bezig bent of gewoon van entertainment geniet. De M2-chip maakt de nieuwe iPad Air ook tot een krachtig apparaat voor AI-toepassingen, waardoor gebruikers kunnen profiteren van slimme functies en geavanceerde mogelijkheden.

Verbeterde camera’s en geluidskwaliteit

De vernieuwde iPad Air is uitgerust met een 12‑MP ultragroothoekcamera aan de voorkant, die nu aan de lange zijde is gepositioneerd voor een optimale kijkervaring tijdens videogesprekken. Bovendien biedt de 12‑MP groothoekcamera aan de achterkant de mogelijkheid om hoogwaardige foto’s en video’s vast te leggen, zelfs in slow-motion met 240 bps. Met horizontaal geplaatste stereospeakers en een verbeterde geluidskwaliteit zorgt de nieuwe iPad Air voor een meeslepende audio-ervaring.

Snellere connectiviteit

Of je nu thuis bent of onderweg, de nieuwe iPad Air houdt je verbonden met snellere wifi en supersnelle 5G op de Cellular-modellen. Met ondersteuning voor wifi 6E en eSIM biedt de iPad Air een naadloze internetervaring, waar je ook bent.

Accessoires

De nieuwe iPad Air is compatibel met een breed scala aan accessoires, waaronder de nieuwe Apple Pencil Pro en het Magic Keyboard. Met verbeterde functies zoals een nieuwe sensor, gyroscoop en magnetische bevestiging biedt de Apple Pencil Pro een intuïtievere manier om te schrijven, te tekenen en te annoteren. Het Magic Keyboard, met zijn zwevende design en ingebouwde trackpad, transformeert de iPad Air in een productiviteitsmachine voor onderweg.

Over de Apple Pencil Pro

Met de introductie van de Apple Pencil Pro zijn er tal van nieuwe mogelijkheden toegevoegd die deze stylus nog handiger maken in gebruik. Een nieuwe sensor in het omhulsel detecteert wanneer je erin knijpt, waardoor een nieuw palet wordt geactiveerd. Hiermee kun je snel van gereedschap, lijndikte of kleur wisselen zonder je creatieve flow te onderbreken. Bovendien geeft een speciaal ontwikkelde haptic engine een subtiel tikje ter bevestiging wanneer je knijpt, tweemaal tikt of een slimme vorm gebruikt.

Dankzij de gyroscoopfunctionaliteit kun je met een eenvoudige draaibeweging heel nauwkeurig werken met het gekozen tekengereedschap. Wanneer je de Apple Pencil Pro draait, past de stand van je pen of kwast zich aan, net als bij traditioneel papierwerk. Met de Apple Pencil hover-functie zie je vooraf precies waar de punt van de stylus op het display terechtkomt, waardoor je nauwkeuriger kunt tekenen en schrijven.

De handige functies van de Apple Pencil Pro bieden een scala aan nieuwe mogelijkheden om je ideeën tot leven te brengen, en ontwikkelaars kunnen hieraan nog hun eigen opties toevoegen. Bovendien is de Apple Pencil Pro de eerste stylus van Apple die je kunt terugvinden via de ‘Zoek mijn’-app, wat handig is als je hem per ongeluk hebt achtergelaten. En dankzij de magnetische bevestiging aan de zijkant van de iPad Air kun je de stylus eenvoudig pairen, opladen of opbergen. De iPad Air is ook compatibel met de betaalbaardere Apple Pencil (USB‑C), waarmee je ook uitstekend kunt tekenen, schrijven en annoteren.

iPadOS 17: Meer personalisatie

Met iPadOS 17 wordt de iPad Air nog veelzijdiger en persoonlijker, met nieuwe functies zoals interactieve widgets, verbeterde Berichten-opties en geavanceerde AI-voorzieningen zoals Live bijschriften en Persoonlijke stem. Dit zijn de mogelijkheden van iOS 17:

 • Je kunt het toegangsscherm een persoonlijk tintje geven. Je kunt onder meer je eigen favoriete foto’s een podium geven en kiezen uit prachtige achtergronden en mooie lettertypen en kleuren voor de datum en tijd.
 • Met de interactieve widgets heb je de benodigde informatie altijd bij de hand en ga je met één tikje naar de bijbehorende app.
 • Berichten bevat allerlei leuke opties om je van je creatieve kant te laten zien, zoals emoji-stickers en de mogelijkheid om een Live Sticker te maken door het onderwerp uit een foto te lichten.
 • In FaceTime kun je een video- of audiobericht achterlaten als degene met wie je wilt FaceTimen niet opneemt. Met Continuïteitscamera kun je rechtstreeks vanuit de FaceTime-app op Apple TV een videogesprek beginnen en daarvoor de camera en microfoon van je iPad Air gebruiken. En het FaceTime-gesprek op je iPad beginnen en overnemen op je tv kan ook.
 • Freeform bevat nieuwe tekentools en ondersteunt hover, kantelen en ‘Lijn uit op vorm’. Verder kun je elk voorwerp van verbindingslijnen en nieuwe vormen voorzien, en is er een handige feature waarmee je de mensen met wie je samenwerkt kunt laten meekijken.
 • In de Notities-app heb je extra mogelijkheden om pdf’s te ordenen, te lezen, van commentaar te voorzien en er samen met anderen aan te werken. De feature Vul automatisch in herkent velden in een formulier en vult die meteen in, wat het werken met pdf-bestanden nog makkelijker maakt.
 • Met Stage Manager kun je meerdere vensters met elkaar laten overlappen, de grootte van elk venster aanpassen en met één tikje van app wisselen.
 • Behalve Visueel opzoeken, Til onderwerp uit achtergrond en Livetekst zijn er nog meer AI-voorzieningen beschikbaar, zoals Live bijschriften, waarmee je in realtime audiobijschriften genereert, en slimme toegankelijkheidsfeatures als Persoonlijke stem.

Milieuvriendelijk ontwerp

Apple heeft bij het ontwerp van de nieuwe iPad Air rekening gehouden met het milieu, met materialen zoals 100% gerecycled aluminium en zeldzame aardmetalen. Bovendien streeft Apple ernaar om tegen 2030 CO₂‑neutraal te zijn in de gehele productieketen.

Prijzen en beschikbaarheid

 • De nieuwe iPad Air met M2 is vanaf 7 mei te bestellen op apple.com/nl/store en in de Apple Store-app in 29 landen en regio’s. Vanaf woensdag 15 mei kunnen klanten hun bestelling thuis verwachten en ligt de nieuwe iPad Air bij Apple en erkende Apple resellers in de winkel.
 • De nieuwe 11‑inch en 13‑inch iPad Air zijn verkrijgbaar in blauw, paars, sterrenlicht en spacegrijs, met naar keuze 128 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB aan opslagcapaciteit. 
 • De 11‑inch iPad Air is verkrijgbaar vanaf € 719 (Wi‑Fi-model) en € 889 (Wi‑Fi + Cellular-model). De 13‑inch iPad Air is verkrijgbaar vanaf € 969 (Wi‑Fi-model) en € 1139 (Wi‑Fi + Cellular-model).
 • Voor het onderwijs is de nieuwe iPad Air nog voordeliger. Onderwijskorting is beschikbaar voor (aankomende) studenten aan een universiteit of hogeschool en hun ouders, docenten, mensen die thuisonderwijs geven en andere medewerkers uit het basis-, voortgezet, beroeps- en academisch onderwijs. Ga naar apple.com/nl-edu/store voor meer informatie.
 • De nieuwe Apple Pencil Pro is geschikt voor de nieuwe iPad Air en verkrijgbaar voor € 149 (nog voordeliger met onderwijskorting). Apple Pencil (USB‑C) is verkrijgbaar voor € 89 (nog voordeliger met onderwijskorting). 
 • Magic Keyboard is verkrijgbaar in zwart of wit en is geschikt voor de 11‑inch en 13‑inch iPad Air. Magic Keyboard voor de nieuwe 11‑inch iPad Air kost € 349, en de uitvoering voor de nieuwe 13‑inch iPad Air kost € 399. Voor de toetsenbordindeling kun je in beide gevallen kiezen uit ruim 30 talen. Het 11‑inch Magic Keyboard en het 13‑inch Magic Keyboard zijn beide nog voordeliger voor het onderwijs.
 • De nieuwe Smart Folio is verkrijgbaar in houtskoolgrijs, lichtviolet, denim en saliegroen en kost € 89 voor de nieuwe 11‑inch iPad Air en € 119 voor de nieuwe 13‑inch iPad Air.
 • Logic Pro voor iPad 2 is vanaf 13 mei verkrijgbaar in de App Store als gratis update voor alle huidige gebruikers. Voor nieuwe gebruikers kost deze app € 4,99 per maand of € 49 per jaar, met een gratis proefperiode van een maand. Voor Logic Pro voor iPad 2 is iPadOS 17.4 of nieuwer vereist. Ga naar apple.com/logic-pro-for-ipad voor meer informatie.
 • Final Cut Pro voor iPad 2 is later dit voorjaar verkrijgbaar in de App Store voor € 4,99 per maand of € 49 per jaar, met een gratis proefperiode van een maand.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.