logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Deze apparatuur heb je nodig in je horeca zaak!

In ons dorp verdwijnen steeds meer winkels. In deze lege plekken schieten kleine horeca-zaakjes als paddenstoelen uit de grond. Ieder met zijn eigen discipline en insteek, van een Italiaans restaurantje tot een lunchroom, van een wijnlokaal waar je kunt genieten van verschillende wijnsoorten tot een klein cafeetje waar je terecht kunt voor ambachtelijke gerechten. Onze kleine koekenbakker droomt nu al van zo’n stekje, waar hij mensen kan voorzien van zijn overheerlijke creaties. En eerlijk gezegd zie ik hem dat ook zonder meer doen. Later, als hij groot is. Nog een paar jaar geduld, mensen! Maar daarmee komt zo nu en dan ook de vraag: wat komt er allemaal kijken bij het openen van zo’n lunchroom. Wat heb je nodig qua inrichting, en wat qua apparatuur?

Soort horeca

Alles valt en staat natuurlijk bij het soort horeca dat je hebt. Toch zijn er bepaalde zaken onmisbaar in iedere gelegenheid. Al je gasten willen een goede kop koffie, hoewel je bij de ene zaak wat exclusievere koffie verwacht dan bij de andere. Heb je een relatief eenvoudige lunchroom, dan kun je volstaan met een volautomatische machine. Heb je een echte exclusieve koffietent, dan moet je natuurlijk zelf aan de slag met een bonenmaler en het opschuimen van melk, om je gasten zo een geweldige kop coffee art voor te zetten! Het type apparatuur valt dus samen met het soort horecagelegenheid die je hebt. Toch zijn er een paar onmisbare elementen.

Koffie en thee

Ik heb het er al even over gehad: de koffie en thee die je serveert worden bepaald door het soort zaak dat je bezit. Bij sommige gelegenheden verwacht je er immers meer van dan bij andere zaken. Natuurlijk vind iedereen het leuk om positief verrast te worden. Zorg dus voor een unieke theesoort, het liefst mooi verpakt in een doosje of kistje en ga net wat verder met je kopje koffie dan de gemiddelde lunchroom. Dat zal je een goede mond tot mondreclame opleveren! Volg indien mogelijk een korte barista-cursus, altijd leuk om je gasten iets speciaals voor te zetten.

Keukenmachine

Het lijkt een overbodige luxe, maar een professionele keukenmachine is in bijna iedere horecagelegenheid onmisbaar. Ook hier ligt het type keukenmachine aan de soort gelegenheid die je hebt. Serveer je veel salades en gezonde sandwiches, dan kun je namelijk je eigen groente en fruit perfect snijden met een snijmachine. Ga je juist voor koek en gebak, dan is een keukenmachine zoals die van Kitchenaid onmisbaar in je keuken. Of allebei natuurlijk, want hoe sneller je kunt schakelen, hoe beter. Dat neemt niet weg dat je een stel scherpe messen en goede snijplanken nodig hebt in je keuken, maar een keukenmachine zal je veel tijdwinst opleveren.

Koken en bakken

Tja – dat is natuurlijk een lastige. Toch moet je het voordeel van een kookpitje niet onderschatten, wat voor gelegenheid je ook hebt. Er is altijd wel iets dat opgewarmd moet worden. Datzelfde gaat op voor een oven. Misschien gebruik je ‘m voor het afbakken van brood, het bakken van taarten of van hartige ovengerechten, maar je kunt hem ook gebruiken voor het warmhouden van gerechten… of zelfs borden! Natuurlijk heb je wel meer pitten nodig wanneer je een echt restaurant hebt en kun je wellicht ook denken aan grillplaten of een frituur om je keuken te completeren.

Vaatwasser

Daar zou je zo maar aan overheen stappen, maar een vaatwasser is natuurlijk wel een echte must-have voor iedere horecagelegenheid! Met de juiste wasmiddelen kun je lang genieten van je glazen en borden. Vergeet ook hier niet te kijken naar je gelegenheid. Serveer je meer koffie dan broodjes, zul je meer hebben aan een machine waar je juist genoeg ruimte hebt voor die kopjes. Serveer je jouw gerechten op grote pizzaborden? Zorg dan dat die in de vaatwasser passen. Een goede keuze zal je ook hier veel plezier opleveren. En het scheelt een afwasser. Investeer wel in genoeg servies, alles wat in de vaatwasser staat kun je niet gebruiken om in uit te serveren.

Wat is volgens jou onmisbaar gereedschap in de professionele keuken?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.