logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Met kinderen naar Antwerpen, dag 3 van 3


Een citytrip met kinderen – is dat wel een goed idee? Wij gingen drie dagen op pad met onze kinderen van 5 en 7 jaar. Even geen vakantiepark met subtropisch zwemparadijs, speeltuinen en mascottes die je begroeten, maar een sterrenhotel, een stadsplattegrond, de Antwerp City Card en fototoestellen. Een grandioos succes, maar je moet het wel even goed plannen.

Dat is iets wat we zeker hebben geleerd deze vakantie. Een beetje doelloos rondzwerven en de stad echt goed verkennen, dat zit er niet echt in. Probeer een strakke planning te maken, in ieder geval te bepalen wat je wilt zien. Deze laatste dag neemt ons langs een stukje bekend Antwerpen, een stukje nieuw Antwerpen én het Rubenshuis. We beginnen natuurlijk bij ons hotel, waar we lekker fris aanschuiven bij het royale ontbijt. Onze kinderen hebben hun lesje goed geleerd gisteren. Waren ze toen stiekem best wel gretig aan het eten, vandaag gaat het een stuk bescheidener. Ze hebben namelijk ontdekt dat er zo veel lekkers te eten en te snoepen is in Antwerpen. Het zou zonde zijn als er geen plek meer voor was in hun buikjes! Dat neemt echter niet weg dat ze echt genieten. Er worden bewustere keuzes gemaakt, maar wel gegeten voor tien. Maar: eerst een gezonde boterham!

Na ons stevige ontbijt kleden we ons voor onze laatste ontdekkingstocht. Rugzak om, plattegrond en route binnen handbereik, camera’s met keycords om de nekken van de jongens, voor mij de camera om de schouder gehangen. We zijn er klaar voor! En helaas moeten ook de treintickets voor de terugweg alvast mee. Het is tenslotte onze laatste dag, de koffers kunnen we ingepakt en wel achterlaten in de bagagekluis van het hotel. Jammer genoeg hebben we weinig kans gezien om gebruik te maken van de spa- of fitnessfaciliteiten van het hotel, maar wie weet in de toekomst…

Antwerpen-263

Onze route van vandaag is gebaseerd op de striproute die door Antwerpen loopt. Naar initiatief van Linda Torfs, eigenaresse van stripwinkel Mekanik aan de Sint-Jacobsmarkt 73, en Johan Bijttebier, zijn er namelijk een aantal lelijke en saaie muren versierd met huizenhoge illustraties. Die zijn overgenomen of gebaseerd op stripboeken. Zo komen we bijvoorbeeld langs Suske en Wiske op de rug van Sus Antigoon, Cordelia, de Kiekeboes en Jommeke. Maar ook een levensgrote illustratie van Hendrik van Conscience, net om de hoek van het Conscienceplein waar diens echte standbeeld staat. De route vind je op …… Wij lopen 8 van de 9 muren af. Die laatste ligt wat ver uit de route, en na drie dagen flink lopen zal ons dat vast vergeven worden.

We wijken nauwelijks af van de route, er is genoeg te zien! De eerste keer is echter om even het Begijnhofje te zien. De kinderen vinden er niet zo veel aan, maar wel grappig om te zien. Bijzonder om in die kleine, oude huisjes te wonen is het zeker! Bij de tekeningen van Cordelia nemen we even pauze om de stadsfietsen te fotograferen, die ons al vanaf de eerste dag zijn opgevallen. Het zijn huurfietsen, die je in bepaalde stallingen kunt parkeren. Even op de foto zetten! Een ander afdwaalmomentje is na de illustratie van Dick Matena. Hier ‘verdwaalden’ we even, waardoor we in het mierzoete cafeetje The Chocolate Box terecht zijn gekomen (www.thechocolateboxantwerpen.com, Wijngaardstraat 15). Daar heeft de lieve gastvrouw ons niet alleen voorzien van een lekkere kop thee en wat fris, maar ook van een overheerlijke proeverij van verse bonbons, petit-fours en overheerlijke macarons!

Na de illustratie van De Kleurrijke Stoet besloten we rechtsomkeert te maken richting het station. Heb je nog zin, kun je een pauze inlassen bij het Gunther watté Chocoladecafé of Het Dagelijks Brood, beiden gelegen aan de Steenhouwersvest. In de Korte Gasthuisstraat kun je terecht bij Bakkerij Goossens, de oudste bakker in Antwerpen, of Chocolaterie Burie voor wat handgemaakte bonbons. Maar eigenlijk zijn dat ook de geijkte adresjes, die iedereen wel kent. Het is een beetje verplichte kost geworden, je moet er zijn geweest om erover mee te kunnen praten. Maar misschien is het wel leuker om zo maar een bakker of chocolaterie binnen te stappen – keuze te over!

Antwerpen-315

Op de terugweg gaan we nog even naar het Rubenshuis. Ook daar heb je gratis toegang met de Antwerp City Card – zelfs met onze minimale museumbezoekjes hebben we die kosten er al helemaal uit. Een echt museum vol schilderijen, dat is wel de unieke proef. Er is een speurtocht voor kinderen die we voor de zekerheid maar vast meenemen, maar al snel blijkt dat de kinderen eigen erg geïnteresseerd blijken in de schilderijen. Deze blijken overigens niet alleen van Rubens zelf te zijn, maar ook van tijdgenoten en leerlingen. Een kleine tegenvaller, maar het is wel mooi om te zien in welk huis de oude meester geleefd heeft. In het informatieboekje vind je achtergrond over de schilderijen en beeldhouwwerken, alsook een aantal citaten uit zijn brieven. Dat maakt het wel zo persoonlijk en echt.

Na het bezoekje aan het museum, dat in ons geval ruim anderhalf uur heeft geduurd, was het tijd om onze tocht te vervolgen. Onze tijd zit er op, we hebben nog een lange reis te gaan. De koffers staan nog netjes bij ons hotel te wachten in de kluis, veilig en wel. Ook nu weer worden de kinderen ook aangesproken, op een normale toon (geen kinderlijke stemmen of verkleinwoorden, wat sommige mensen steevast plachten te doen) en met oprechte interesse. Pluspunten voor het team van Radisson Blu Astrid Hotel Antwerp! Maar voor nu beginnen wij aan onze terugreis, en hebben we naast onze mooie herinneringen ook nog wat opgestoken in deze schitterende en bruisende stad.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.