logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Anno 1800


Anno 1800 behoort tot de kleine schare games waar al snel uren tijd en werk in gaan zitten. Het is zo verslavend! Voor je het weet is het drie uur in de nacht, staat de afwas nog op het aanrecht en moet je talloze series op televisie terugkijken, omdat je ze hebt gemist. je kunt dan wel trots achterover leunen in je stoel, aangezien je een goed lopende kolonie hebt gesticht in de Nieuwe Wereld, die telkens groter, beter en machtiger wordt.

Kolonie bouwen

Wanneer je wat minder bekend bent met het genre, zou je Anno 1800 kunnen vergelijken met Sim City of Cities: Skylines, maar dan overgoten met een heel boeiend en spannend thema (ontdekkingsreiziger spelen) en een bijzonder uitgebreid en complex handelssysteem en productieketens die je kunt opbouwen en opzetten. Daarvoor heb je weer verschillende gebouwen en middelen nodig, die zich op een geweldige manier op je beeldscherm ontwikkelen. Voor je het weer groeit je kleine houten nederzetting uit tot een bloeiende stad met industrie en een meer dan gezond handelsklimaat! Bij het spelen kun je bovendien kiezen uit de opties Campagn, Sandbox en Multiplayer. In de basis zijn ze overigens gelijk, aangezien je met de campagnes ook ‘speelt’ in een enorme zandbak aan mogelijkheden.

Missies uitvoeren

De eerste uren wordt je zo’n beetje bij de hand genomen om het land op te bouwen. Niet dat je klakkeloos stap voor stap krijgt uitgelegd wat je moet doen, maar je krijgt eenvoudige opdrachten die je naar een stabiele basis leiden. En dat is ook wel nodig, want het geld stroomt je langzaam uit de kas. Je moet dus gaan bouwen, waarbij je begint met een klein boerendorp, naar werklieden en bouwvakkers, die steeds meer dingen van je gaan eisen en vragen. Het is aan jou om hier op in te spelen, zodat de mensen tevreden blijven.

Groeiende stad

Naarmate je dorp groeit, wordt ook je wereldje steeds ingewikkelder. Een van de eerste ingewikkelde dingen die je gaat maken is drank: je moet zorgen voor aardappelvelden, distilleerderijen en opslag… en natuurlijk een pub waar de mensen naar toe kunnen gaan! Zo heeft iedere keten zijn eigen wensen, eisen en eigenaardigheden. Je samenleving wordt op die manier steeds ingewikkelder en daardoor ook steeds boeiender. Denk overigens ook aan de infrastructuur. Goede wegen, waterleidingen en rioleringen zijn tamelijk belangrijk!

Handelen

Een heel belangrijk aspect van het succes van je samenleving is het opstellen van handelsroutes. Zorg voor goede connecties en banden, zodat je overbodige materialen zonder problemen kunt verhandelen met andere gebieden. En zo groei je als maar door. Daarbij kun je overigens niet alleen handelen met andere (computergestuurde) spelers, maar ook met andere nederzettingen die je kunt ontwikkelen. ieder eiland heeft immers andere eigenschappen en grondstoffen ter beschikking!

Schitterend vormgegeven

Anno 1800 was waarschijnlijk niet zo boeiend en lang te spelen als het er niet zo schitterend uit had gezien. Het lijkt net alsof alles met de hand is getekend en geschilderd, het geeft het spel een schilderachtige uitstraling die helemaal bij de sfeer en tijd van het spel past. Het is wonderlijk gedetailleerd, maar toch strak en helder genoeg om het overzicht te bewaren. Let vooral op al die kleine mensen, krioelend over de velden!

Sunken Treasures

In Anno 1800: Sunken Treasure is de koningin verdwenen. Wij krijgen de opdracht om haar terug te vinden. Daarvoor reizen we af naar Cape Trelawney waar we opnieuw de opdracht krijgen om een stad op te bouwen. Bij dit nieuwe werelddeel hoort ook een nieuwe verhaallijn, waarbij we op zoek gaan naar een historische, verloren gewaande, schat. Je nieuwe werelddeel loopt synchroon met je bestaande wereld en is minstens drie keer zo groot… en goed voorzien van grondstoffen. Dat levert alvast een vliegende start! En die zul je nodig hebben, want je moet zelfs een duikuitrusting (laten) ontwikkelen. Dat vergt de nodige ontwikkellaboratoria en manieren om onder de zeespiegel op onderzoek uit te gaan. Langzaam maar zeker zul je dichter in de buurt komen van de gezonken schat… maar je bent niet de enige! Tijdens je ontdekkingstocht zul je ook de nodige vijanden maken… Bekijk hier de trailer van Anno 1800: Sunken Treasure!

Botanica

Botanica is een uitbreiding die je vrijspeelt wanneer je 1.000 Engineers in je stad hebt rondlopen. Je kunt deze uitbreiding zien als een extra dierentuin of museum: je kunt er extra waarde mee toevoegen aan je stad, maar ook bonussen verdienen als je bepaalde sets hebt verzameld. Zo kun je nieuwe gewassen laten groeien op je eiland na het behalen van een complete set, maar is het ook mogelijk dat je artsen sneller werken. Genoeg reden dus om expedities op touw te zetten, speurend naar die bijzondere planten! Voor je er mee aan de slag kunt, moet je de Botanical Gardens bouwen. Daarnaast kun je planten en paviljoenen toevoegen aan de andere culturele gebouwen. Bekijk hier de trailer van Anno 1800: Botanical Gardens:

Ga direct naar Anno 1800 op BOL.com.


Recensie over Anno 1800

CooleSuggesties topper

Anno 1800 is een heel gaaf en ook wel verslavend spel, waar uren in gaan zitten. Het is een kwestie van bouwen, ontwikkelen en nieuwe producten omarmen, wat gewoon heel aantrekkelijk is. Daarbij is het spel ook fantastisch uitgewerkt: het heeft een fijne stijl, werkt redelijk intuïtief en vanzelfsprekend. De moeilijkheidsgraad zit hem niet echt in het ingewikkelde aspect, maar meer in het organisatorische deel van het spel – en dat maakt het juist zo spannend. Bouw je eigen samenleving en breid hem bovendien uit met de eerste twee uitbreidingen, Sunken Treasures (die een heel nieuwe verhaallijn toevoegt) en Botanica, waarmee je nieuwe features aan het spel krijgt toegevoegd. Ieder uniek op zijn eigen manier.

Score: 9


Info

Anno 1800, Ubisoft
pc, strategie.
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.