logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Turning RED

Disney en Pixar introduceerden vorig jaar een geweldige film, Turning Red / Over de rooie. Het gaat over een 13-jarig meisje dat wel heel bijzondere veranderingen meemaakt. Niet alleen van meisje naar jonge vrouw, maar ook naar de vorm van een rode panda. Lees hier wat wij er van vonden en natuurlijk wie de Nederlandse stemmen van Turning Red inspreken! Bekijk ook de trailer van deze originele speelfilm van de Oscar-winnende regisseur Domee Shi en geproduceerd door Lindsey Collins. Domee Shi won een Oscar voor haar korte film uit 2018, Bao. In Turning RED zijn de stemmen van Rosalie Chiang en Golden Globe winnares Sandra Oh te horen. Turning Red is vanaf nu te zien op Disney Plus.

Films koop je online bij:

Bekijk de trailer van Turning RED

Over Turning RED

Disney en Pixars Turning Red focust zich op Meiling, een zelfverzekerd, ietwat onhandig en vooral nerderig 13-jarig meisje, die in tweestrijd staat: moet ze volgzaam blijven doen wat haar moeder haar zegt, of zal ze haar eigen weg gaan, volwassen als ze is? Haar beschermende, enigszins verstikkende moeder Ming, is nooit ver van haar dochter verwijderd – een pittige uitdaging voor de tienermeid. En alsof de veranderingen in haar interesses, relaties en lichaam niet genoeg zijn, verandert ze wanneer ze te opgewonden raakt (wat voor een tiener praktisch Altijd is), plotseling, ‘poef’ in een gigantische rode panda! Het lijkt dat ze is getroffen door een oude vloek, een overblijfsel van één van haar voorouders die de macht van de rode panda gebruikte om haar dorp veilig te stellen. Of, zoals Ming het zorgvuldig uitdrukt, ‘een ongemak’.

streaming-banner-disney-plus

Dit zijn de Nederlandse stemmen van Turning RED

De jonge actrice Rosalie Chiang leent haar stem aan de originele stem van Meilin, een 13-jarig meisje die met een “poef” in een gigantische rode panda verandert als ze te opgewonden raakt. Sandra Oh (The Chair, Killing Eve) vertolkt de stem van Meilings overbeschermende en enigszins hoogmoedige moeder, Ming. Hieronder alle stemmen op een rijtje. De eerste naam spreekt de Nederlandse stem in van Turning Red, de tweede stem spreekt de originele stem in van de betreffende personages.

 • Meilin / Panda Meilin – Dilara Horuz (Rosalie Chiang)
 • Ming / Panda Ming / Jonge Ming – Cystine Carreon (Sandra Oh)
 • Miriam – Pimm Wijnberg (Ava Morse)
 • Abby – Nienke van Dijk (Hyein Park)
 • Priya – Ayonna Karwofodi (Maitreyi Ramakrishnan)
 • Jin – Joenoes Polnaija (Orion Lee)
 • Oma / Oma Panda – Julya Loko (Wai Ching Ho)
 • Tyler – Panthero Toney (Tristan Allerick Chen)
 • Tante Chen – Linda Wagenmakers (Lori Tan Chinn)
 • Lily – Denise Aznam (Mia Tagano)
 • Helen – Nurlaila Karim (Sherry Cola)
 • Tante Ping – Yvonne Groeneveld (Lillian Lim)
 • Mr. Gao – Franky Rampen (James Hong)
 • Robaire (4town) – Rúben Minranda Gaspar (Jordan Fisher) Jesse (4town) – Ricardo Blei (Finneas O’Connell)
 • Aaron t (4town) – Maikel Nieuwenhuis (Topher Ngo) Tae Young (4town) – Lucas van den Elshout (Grayson Villaneuva)
 • Aaron Z. (4*town) – Kiefer Zwart (Josh Levi)
 • Devon – Maikel Nieuwenhuis (Addie Chandler)
 • Mr. Kieslowski – Huub Dikstaal (Sasha Roiz)
 • Stacy Frick – Julia Wolda (Lily Sanfelippo)

Verder wordt de stemmencast compleet gemaakt met de komst van James Hong, Lori Tan Chinn, Lillian Lim, Mia Tagano, Sherry Cola, Sasha Roiz en Lily Sanfelippo.

Fantasierijk meisje

De prachtige vreemdheid van Meilins ontluikende gevoelens – ze vindt het bijvoorbeeld leuk om haar favoriete 4Town-lid als meerman te tekenen – maakt de metamorfose naar haar panda-vorm des te confronterender. In eerste instantie schaamt ze zich natuurlijk diep. De panda, pluizig en vrij, vertegenwoordigt Mei op haar meest onbelemmerde manier. Als ze haar rode vorm accepteert, ontdekt ze een heel nieuwe kant. Door te poseren voor foto’s weten Meilin en haar vriendinnen namelijk flink wat geld te verdienen, dat ze kunnen gebruiken om naar het concert van 4Town te kunnen. Alleen… komt daar Meilins beschermende moeder om de hoek kijken, die uitstapjes verbied tot ze een magisch ritueel heeft uitgevoerd waarbij Meilins pandavorm opgesloten wordt. En zo komt een generatieconflict, een diepe kloof tussen moeder en dochter, waarbij ook haar moeder zo haar problemen blijkt te hebben met háár moeder…

Familiekwestie

Wat Turning Red voor zijn personages wil, is laten zien dat Meilin een goede dochter kan zijn zonder zichzelf weg te cijferen. Het is ook meer Ming die te veel vriendinnen wil zijn met haar dochter en misschien bang is om een vriendin kwijt te raken als Meilin haar eigen weg gaat. Het wordt niet echt met zoveel woorden gezegd, maar het speelt wel mee. Bovendien is haar ingeprent dat ze niets minder dan het beste moet nastreven, een boodschap die ze ook bij haar dochter probeert in te prenten.

Boyband

Turning Red/Over de Rooie’ introduceert de nieuwe fictieve boyband 4*Town. Grammy® Award-winnaars Billie Eilish en FINNEAS schreven samen de liedjes voor de fictieve band. Volgens Domee Shi, de regisseur van ‘Turning Red’ / ‘Over de Rooie’, is het bijna onmogelijk om geen boyband te verwerken in het coming-of-age-verhaal van een 13-jarig meisje dat zich in de vroege jaren van 2000 afspeelt. Volgens Shi is de personage Mei geobsedeerd door iets wat haar moeder nooit zou goedkeuren, “Boybands waren namelijk voor veel meisjes van die leeftijd de eerste stap naar het tienerleven. De bandleden waren in die tijd allemaal super mooi, gepolijst, zacht en liefdevol en ze brachten meiden en hun beste vriendinnen dichter bij elkaar. Bovendien vond ik het heel gaaf om een ​​geanimeerde boyband op te richten.”

Eerste fictieve band van Pixar

Zeg daarom hallo tegen de allereerste jongensband van Pixar, 4*Town. De makers van ‘Over de Rooie’  deden een beroep op GRAMMY®-winnende singer-songwriters Billie Eilish en FINNEAS om de nummers van de fictieve band te schrijven. Drie in totaal, waaronder het nummer ‘Nobody Like U’ dat te horen is in de nieuwe trailer. “Toen we voor het eerst over Billie Eilish en FINNEAS begonnen te praten – voordat ze een miljard Grammy’s hadden gewonnen – zagen we al hoe zij de vinger aan de pols hadden”, aldus producer Lindsey Collins. “We waren toen al grote fans en toen we hen ontmoetten, opperden we meteen dit te gekke idee van een boyband, met de vraag of ze geïnteresseerd waren in het schrijven en produceren van de nummers. En dat waren ze!”

Billie Eilish

Eilish, wiens tweede album, “Happier Than Ever”, debuteerde op nummer 1 in de Billboard 200 in de VS en in 19 landen over de hele wereld, schreef geschiedenis als de jongste artiest die in alle grote categorieën won bij de 62e GRAMMY® Awards. Ze ontving onder andere een prijs voor beste nieuwe artiest, album van het jaar, plaat van het jaar, lied van het jaar en beste vocale popalbum.

FINNEAS

FINNEAS, de jongste genomineerde die ooit de GRAMMY® won voor producer van het jaar (niet-klassiek), bouwde een uitstekende CV op en produceerde al hits voor een groep supersterren – waaronder niet alleen voor zijn zus, Billie Eilish, maar ook voor Justin Bieber, Demi Lovato, Selena Gomez, Camila Cabello, Tove Lo, Kid Cudi en Ben Platt. Zijn eerste solo album “Optimist” is onlangs verschenen.

Ludwig Göransson

De GRAMMY®-, Oscar®- en Emmy®-winnende Zweedse componist Ludwig Göransson (Black Panther, The Mandalorian) componeert de soundtrack voor ‘Turning Red’ / ’Over de Rooie’. “Ik ben al een tijdje fan van hem”, zegt Shi. “Hij heeft een unieke veelzijdigheid – is een componist, maar hij produceert ook popmuziek. We wisten dat we met hem een uniek geluid konden creëren.”

streaming-banner-disney-plus

Recensie over Turning Red

Turning Red / Over de rooie is een geweldig grappige film die draait rondom een heel bont (sorry: inclusief) gezelschap, waarbij puberteit en het verlangen om op eigen benen te staan de hoofdrol speelt. Dat daar een grote verandering een rol speelt in de vorm van een rode panda, dat kun je natuurlijk niet verzinnen. Dat krijg je d’r gewoon bij! De film zit vol stereotypes, maar dan zo uitvergroot dat het weer bijna karikaturaal is. Iedereen zal zich wel in een bepaald personage kunnen identificeren, en dat maakt deze film een succes. Hij steekt geweldig in elkaar, is misschien een tikje zoet qua kleurstelling, maar zeker een aanrader voor jong én oud.

Score: 8


Informatie

Titel: Turning Red
Uitgever: Disney pixar
Tijdsduur: 107 minuten
Genre: animatie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Merchandise koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. […] en Pixar’s Turning Red introduceert Mei Lee (stem van Rosalie Chiang), een zelfverzekerde, sukkelige 13-jarige meid die […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.