logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ruby Kieuwmans: Tiener met Tentakels op blu-ray

De middelbare school is een hel, vooral als je uit een familie van mythische zeewezens komt die veiligheid zoeken op land. Dat is het idee achter de coming-of-age-animatiefilm Ruby Kieuwmans: Tiener met Tentakels, die je inmiddels kunt kopen op blu-ray en dvd.

Tienerproblemen

Het bijzondere aan deze film is dat de 16-jarige Ruby wel weet wat ze wel en niet mag, maar dat ze niet weet WAAROM dat zo is. Het is dan ook best een schok dat ze verandert in een gigantische inktvis, op het moment dat ze per ongeluk in het water valt. Voor het zover is, kijk je met de familie kieuwmans mee naar een ontevreden puber, die in opstand komt omdat ze niet naar het bal mag gaan. Ook al is het schoolbal ‘een postkoloniale, patriarchale constructie’. Zeker omdat het dansfeest dit jaar op een boot wordt gehouden, is het voor Ruby’s moeder duidelijk: ze mag niet gaan. En zoals je al raad: de hormonen winnen het van alles en Ruby gaat toch een leuke jongen vragen… met alle gevolgen vandien.

” Ontdek de held onder de oppervlakte.”

Bekijk de trailer van Ruby Kieuwmans: Tiener met Tentakels

Zeemeerminnen en kraken

Ruby Kieuwmans – Tiener met Tentakels is een bijzonder vormgegeven animatiefilm. Ruby verschuilt zich voor haar blauwe huidskleur en vreemde oren door de melden dat ze uit Canada komt. Leuk voor de Amerikaanse kijkers, maar misschien hadden ze daar in de Nederlandse vertaling een iets andere vertaling voor kunnen nemen? Het is een grappige knipoog om zeemeerminnen mee te nemen in deze film: de monsterlijke Kraken zijn eigenlijk heel lief en zorgzaam, de zeemeerminnen “egocentrisch, gemeen, ijdel en narcisten met middelmatig haar.” De eeuwenlange vete tussen Kraken en Zeemeerminnen zal in deze film beslecht worden door drie vrouwelijke generaties Kraken die hun verschillen opzij moeten zetten om hun krachten te bundelen.

Dit zijn de Nederlandse stemmen van Ruby Kieuwmans

In de Nederlandse versie met de stemmen van Roosmarijn Wind (Ruby Kieuwmans), Tina de Bruin (Agatha), Yannick Jozefzoon (Oom Krill), Karin Bloemen (Grootmama), Carolien Spoor (Chelsea van der Zee), Erik van Muiswinkel (Kapitein Piet Hein Vuurtoren), Edwin Jonker (Arthur), Moïse Trustfull (Margot), Valentijn Avé (Connor), Dennis Willekens (Don) en Carolina Dijkhuizen (Janice).

 • Ruby Kieuwmans / Ruby Gillman – Roosmarijn Wind (Lana Condor (To All the Boys I’ve Loved Before-franchise))
 • skaterboy Connor – Valentijn Avé (Jaboukie Young-White (Ralph Breaks the Internet))
 • Agatha, moeder van Ruby – Tina de Bruin (Toni Collette (Knives Out)
 • Arthur, Vader van Ruby – Edwin Jonker (Colman Domingo (Fear the Walking Dead))
 • Oom Krill – Yannick Jozefzoon (Sam Richardson (Veep))
 • Sam, broertje van Ruby – Blue Chapman (Council of Dads)
 • Oma van Ruby – Karin Bloemen (Jane Fonda)
 • Chelsea Amada del Mar – Carolien Spoor (Annie Murphy (Schitt’s Creek))
 • Kapitein Piet Hein Vuurtoren / Captain Gordon Lighthouse – Erik van Muiswinkel (Will Forte (The Last Man on Earth))
 • Janice – Carolina Dijkhuizen (Nicole Byer (Nailed It!))
 • Margot – Moïse Trustfull (Liza Koshy (Liza on Demand))
 • Bliss – Ramona Young (Never Have I Ever)
 • Trevin – Eduardo Franco (Stranger Things)
 • Don / Dough – Dennis Willekens (Echo Kellum (Arrow))

Over de makers

De film wordt geregisseerd door de voor een Oscar® genomineerde filmmaker Kirk DeMicco (Vivo, The Croods) en geproduceerd door Kelly Cooney Cilella (Trolls World Tour, Trolls) in co-regie met Faryn Pearl (The Croods: A New Age, Trolls World Tour).


Ga direct naar Ruby Kieuwmans – Tiener met tentakels op BOL.com.

Recensie over Ruby Kieuwmans – Tiener met tentakels

Ruby Kieuwmans neemt je mee naar het super-Amerikaanse evenement waar bijna alle pubers over dromen: de Prom. Maar… Ruby heeft ook zo haar uitdagingen, aangezien ze verandert in een enorme, lichtgevende Kraken zodra ze in aanraking komt met zeewater! Met deze gegevens jongleert de film wat heen en weer, gooit er een sausje van zeemeerminnennijd overheen en doorspekt alles met social media, YouTube en populariteit. Dat maakt de film misschien een beetje onoverzichtelijk, maar niet minder leuk! Grafisch gezien ziet het er allemaal fantastisch uit, hoewel de personages er wat eenvoudig op uitkomen (denk aan de stijl van ‘Het Regent Gehaktballen’). Het is een vermakelijke film, waar tieners genoeg herkenbare factoren in terugzien.

Score: 7


Informatie

Titel: Ruby Kieuwmans – Tiener met tentakels
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 97 minuten
Genre: Animatie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.