logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Angst voor de tandarts? Dit kun je ertegen doen!


Heel veel mensen kampen met angst voor de tandarts. Dit varieert wel van mild tot heel extreem. De meeste mensen zullen een bezoekje aan de tandarts nou eenmaal liever overslaan. Niemand vindt het echt leuk. Maar als de angst zo groot is dat dit je ervan weerhoudt om überhaupt te gaan, dan kan dit wel gevolgen hebben. Goede mondzorg is nou eenmaal erg belangrijk. Voor je gehele gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je angst kunt trotseren. In dit artikel geven we enkele tips om je hierbij te helpen. 

Kies voor een angsttandarts 

Wist je dat er tandartsen zijn die zich gespecialiseerd hebben in mensen met extreme angsten? Zij weten precies hoe ze in zo’n situatie moeten reageren om je op je gemak te stellen. Bovendien beschikken ze vaak over speciale mogelijkheden om je te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een narcose tandarts. Hierdoor is het mogelijk om voor behandelingen een roesje te krijgen. Op die manier ben je er zeker van dat je geen pijn ervaart. Het is ook soms een mogelijkheid voor mensen die zich door hun extreme angsten gewoon niet kunnen laten onderzoeken, laat staan behandelen. Wanneer de nood echter wel erg groot wordt, kan een roesje dan soms de uitkomst bieden. 

Sowieso is het goed om eventueel over te stappen naar een andere tandarts als je angst bij de huidige te groot is. Het kan enorm helpen als je meer een klik voelt. Schroom je dus niet om meerdere tandartspraktijken te bellen. Leg je angsten uit en vraag of je eerst een gesprek aan kunt gaan, alvorens je daadwerkelijk besluit om je in te schrijven. Een goede tandarts is echt goud waard om je angsten te verminderen of zelfs geheel te laten verdwijnen. 

Spreek een teken af 

Voor veel mensen is het vooral een kwestie van de controle loslaten. Dat is wat een behandeling bij de tandarts zo eng maakt. Je ziet niet wat ze aan het doen zijn in je mond en het is ook lastig om te praten als ze bezig zijn. Hierdoor kan je je erg kwetsbaar gaan voelen. Daarom is het goed om samen met je tandarts een teken af te spreken. Bijvoorbeeld dat wanneer je je hand opsteekt, de arts direct stopt met zijn werkzaamheden. Misschien hoef je dit teken helemaal niet te gebruiken, maar het geeft wel een goed gevoel dat je de controle in eigen hand houdt. Een tandarts angst zou hier ook zeker mee instemmen. Als je tandarts dit niet doet, is het – opnieuw – beter om een andere te zoeken. 

Zoek afleiding tijdens de behandeling 

Het kan heel lastig zijn om de hele tijd enkel in de lamp van de tandarts te kijken als hij aan het werk is. Het is prettiger als je een beetje afleiding hebt. Neem bijvoorbeeld een koptelefoon met wat muziek of een luisterboek mee voor de behandeling. Kies er eventueel ook voor om een bekende mee te nemen. Dat geeft niet alleen een veilig gevoel, maar ook de broodnodige afleiding.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.