logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Android 15: dit kun je verwachten

Onlangs introduceerde Google hun nieuwste besturingssysteem: Android 15. Ook hier is er steeds meer aandacht voor AI om onze levens makkelijker en comfortabeler te maken. Kan dat? Jazeker! Laten we eens kijken naar de innovaties en verbeteringen die in de tweede betaversie van Android 15 verwerkt zijn.

Houd apps onzichtbaar met Private Space

Met de introductie van Android 15 dit jaar, biedt private space een extra beveiligingslaag voor je gevoelige apps. Deze functie creëert een aparte ruimte met extra authenticatie, waardoor je gevoelige apps veilig en buiten het zicht blijven. Bijvoorbeeld, je kunt je gezondheids- of bankapps verbergen in je private space, zodat alleen jij toegang hebt tot je persoonlijke informatie. Dankzij directe OS-integratie biedt private space verbeterde bescherming voor gevoelige apps door hun data en meldingen te isoleren van de rest van je telefoon. Je kunt ook een aparte vergrendeling voor private space instellen en zelfs het bestaan ervan verbergen.

Bescherm je telefoon tegen diefstal met Theft Detection Lock

Later dit jaar komt de Theft Detection Lock, die je persoonlijke en financiële gegevens beschermt als je telefoon wordt gestolen. Deze krachtige nieuwe functie maakt gebruik van Google AI om te detecteren of iemand je telefoon uit je hand rukt en probeert weg te rennen, fietsen of rijden. Als er een diefstalbeweging wordt gedetecteerd, wordt je telefoon snel vergrendeld om je informatie te beschermen.

Real-time bescherming tegen frauduleuze apps

Later dit jaar zal Google Play Protect on-device AI gebruiken om apps op te sporen die mogelijk betrokken zijn bij fraude of phishing. Deze live dreigingsdetectie analyseert hoe apps gevoelige permissies gebruiken en interageren met andere apps om verdacht gedrag in real-time te detecteren. Als Google Play Protect iets kwaadaardigs vindt, wordt de app naar Google gestuurd voor aanvullende controle, en Android waarschuwt je of schakelt de app uit als Google ontdekt dat het schadelijke activiteiten uitvoert. Dit gebeurt allemaal zonder persoonlijke gegevens te verzamelen.

RCS Messaging in Japan

Voor ons is deze toevoeging minder interessant, maar hij is zeker Big in Japan. Meer dan een miljard maandelijkse actieve gebruikers van RCS in Google Messages profiteren van een modernere en veiligere berichtenervaring, met hoge-resolutie foto- en video-deling, verbeterde groepschats, end-to-end encryptie en meer. Google werkt samen met KDDI en andere partners om een bijgewerkte berichtenervaring naar Japan te brengen met RCS in Google Messages.

Voeg items toe aan Google Wallet vanuit een foto

Naast het opslaan van digitale versies van items met barcodes en QR-codes in je Google Wallet, kun je binnenkort in de VS een digitale versie maken van de meeste passen die alleen tekst bevatten. Maak simpelweg een foto van dagelijkse passen, zoals evenementtickets, bibliotheekkaarten, autoverzekeringskaarten, sportlidmaatschapskaarten en meer, en creëer een digitale versie in je Google Wallet voor snelle toegang.

Verken AR-content in Google Maps

Binnenkort kun je augmented reality (AR) content direct in Google Maps op je telefoon bekijken, waardoor je op nieuwe en meeslepende manieren meer over een locatie kunt leren. Ervaar dit met content voor onder andere Singapore en Parijs. Deze AR-ontwikkelingen vormen de basis voor het extended reality (XR) platform dat Google samen met Samsung en Qualcomm bouwt voor het gehele Android-ecosysteem.

Geniet van meer apps in de auto

Blijf op de hoogte van je favoriete shows op Max en Peacock of speel een potje Angry Birds in geselecteerde auto’s met Google ingebouwd. Deze functionaliteit breidt zich uit naar automodellen zoals de Acura ZDX en Ford Explorer. Je zult ook een snel groeiende selectie van mobiele en tablet-apps in de auto kunnen gebruiken met ons nieuwe ontwikkelaarsprogramma.

Daarnaast komt Google Cast (voorheen Chromecast ingebouwd) naar auto’s met Android Automotive OS, te beginnen met Rivian in de komende maanden. Hiermee kun je eenvoudig videocontent van je telefoon of tablet naar de auto casten, wat nog meer entertainmentopties biedt.

Ontdek nieuwe content met AI op Google TV

Met meer dan 220 miljoen actieve apparaten wereldwijd en een snel groeiende gebruikersbasis, helpt Google TV je sneller content te ontdekken met AI-gebaseerde aanbevelingen. Met het Gemini-model is het nog eenvoudiger om te kiezen wat je wilt kijken met AI-gegenereerde beschrijvingen op het startscherm, gepersonaliseerd op basis van jouw voorkeuren. AI-gegenereerde beschrijvingen vullen ook ontbrekende of niet-vertaalde beschrijvingen voor films en shows in, zodat je niet hoeft te raden.

Verbeter je training met Wear OS 5-updates

Wear OS heeft zijn gebruikersbasis in 2023 met 40% vergroot en heeft nu gebruikers in meer dan 160 landen en regio’s. Wear OS is nu uitgebreid naar meer merken zoals OnePlus, OPPO en Xiaomi.

Later dit jaar komen er optimalisaties voor de batterijduur naar horloges met Wear OS 5. Bijvoorbeeld, het rennen van een marathon buitenshuis zal tot 20% minder stroom verbruiken vergeleken met horloges met Wear OS 4. En je fitnessapps kunnen je prestaties verbeteren met de optie om meer datatypes te ondersteunen zoals grondcontacttijd, paslengte en verticale oscillatie.

Verbind je apparaat-ecosysteem

Fast Pair maakt het eenvoudig om je Android-apparaten en accessoires, zoals luidsprekers en oordopjes, te verbinden. Sinds de lancering hebben mensen meer dan een miljard Fast Pair-verbindingen gemaakt, wat talloze uren heeft bespaard en minder frustratie heeft opgeleverd dan traditionele Bluetooth-koppeling.

Fast Pair kan ook de batterijduur van je accessoires bijhouden en vermiste apparaten vinden met de nieuwe Find My Device-ervaring die wereldwijd wordt uitgerold. Later deze maand kun je items zoals je sleutels, portemonnee of bagage vinden in de Find My Device-app met Bluetooth-tracker tags van Chipolo en Pebblebee. Houd later dit jaar ook de komst van extra Bluetooth-tags van eufy, Jio, Motorola en meer in de gaten.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.