logo-liggend-wit-donkerblauw

Amsterdam Dungeon in de zomervakantie

Altijd al contact willen maken met de geestenwereld? Kom dan deze zomervakantie naar The Amsterdam Dungeon en ontdek je grootste angst. In juli en augustus vindt er een tijdelijke spannende show plaats, namelijk: SEANCE. Via een echt Ouija bord maakt een victoriaans medium contact met het hiernamaals….. Wie komt er voor jou langs?

The Amsterdam Dungeon is een ‘must-see’ attractie in Amsterdam. Spanning en (duistere) humor zijn de basis om de donkere geschiedenis van Amsterdam tot leven te brengen. De tour wordt lopend, door kerkers, afgelegd en vertrekt elke tien à vijftien minuten. The Amsterdam Dungeon levert, aan de hand van een geweldige cast van acteurs, special effects, toneel, decor, scripts, een unieke, spannende ‘walkthrough’ show die je kunt zien, horen, aanraken, ruiken en voelen.

Geschiedenis achter het verhaal

Het verhaal van de nieuwe show speelt zich af in het jaar 1873. In het huis van suikerraffinadeur Arnold Kooy, Vondelstraat 96, maakte de dichter, schrijver en bankdirecteur Hendrik Jan Schimmel voor het eerst van zijn leven een seance mee. Hij was er onverwacht bij, via een kennis. De twee Amerikaanse mediums Bastian en Taylor zouden optreden. Ze waren dezelfde ochtend in Amsterdam aangekomen. Om vals spel te voorkomen werden ze opgesloten zodra ze het huis binnenstapten. “Oppassen is de boodschap”, had de gastheer gezegd.

Met ironische distantie stond Schimmel tussen de 40 andere gasten te wachten op wat komen ging. Zodra de Amerikanen de zaal betraden, werd het licht uitgedaan. In volkomen duister vertelde een van de mediums opeens dat hij achter Schimmel twee overledenen zag: “Naast u staan twee wezens uit het Spiritland. Een mannelijke en een vrouwelijke. […] Zij noemen uw naam, ‘Henderik’ een hollandsche naam, in ’t Engelsch: ‘Henry’.” Schimmels hart bonsde. Voor hem was er geen twijfel mogelijk. Het ging om zijn broer en zus, overleden 1865 en 1872. Hij had nu objectief bewijs over het bestaan van een geestenwereld!

Tot zijn overlijden zou Schimmel een overtuigd spiritist blijven. Jarenlang hielden hij en zijn vrouw met intimi privéseances in de voorkamer van zijn huis, Keizersgracht 277. Zijn vaste, favoriete medium tijdens die zondagse bijeenkomsten was niemand minder dan Justus van Maurik, de populaire auteur van novellen over het Amsterdamse volksleven en sigarenfabrikant. Van Maurik was een zeer vruchtbaar spiritistisch medium dat graag door geesten werd gebruikt om boodschappen over te brengen. Of hij erg blij was met die gave, is de vraag. Zijn leven lang liep hij buiten kleine kring niet te koop met zijn spiritistische kant, wellicht uit angst voor de publieke opinie. Zelf was hij er ook lang sceptisch over en hield hij het voor mogelijk dat wat hij in trance neerschreef gewoon uit zijn eigen brein voortkwam.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.