logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Kindle Oasis – de premium ereader van Amazon

Als je op zoek bent naar een goede ereader, zijn er eigenlijk maar een aantal keuzes beschikbaar. Eén daarvan is de in Nederland wat minder bekende Kindle, van de wereldwijde groothandel Amazon. De Kindle Oasis is de topklasse serie ereaders van Amazon. De hele reeks bestaat uit het basismodel, de Amazon Kindle, met een eenvoudig scherm, beperkte opslagruimte en weinig functies. Daarna komt de Kindle Paperwhite. Deze heeft een hogere schermresolutie en meer opslagruimte. Bovendien is deze reader bijvoorbeeld waterdicht afgewerkt. Het paradepaardje is echter de Amazon Kindle Oasis, die onlangs een nieuwe update heeft gekregen.

Kennismaken met de Kindle Oasis

Het is niet eenvoudig om in een notendop te vertellen over de Amazon Kindle Oasis. Hij is namelijk bijzonder uitgebreid! Zo heeft de ereader een aanpasbare helderheid, indrukwekkende achtergrondverlichting met een instelbare lichtkleur om de vermoeidheid van de ogen te verminderen. Qua opslag kun je kiezen voor een versie van 8GB en een versie met maar liefst 32GB. Voor de prijs van de uitgebreide Kindle Oasis koop je echter drie basismodellen Kindle ereader of bijna twee Kindle Paperwhites.

Mini-tablet voor boeken

De Amazon Kindle Oasis (2019) heeft een opmerkelijk ontwerp. Aan de voorkant zie je dat hij bijna vierkant is: 159x141mm. Aan de zijkant zie je iets opmerkelijks. De ene helft van het apparaat is namelijk dikker dan de andere, waardoor je een soort handvat krijgt. Aan de rechterkant van de Oasis zitten bovendien twee knoppen, waarmee je makkelijk een pagina naar voren of naar achteren kunt gaan. De exacte functie van de knoppen zijn ook aanpasbaar in het instellingenmenu. Bladeren kan ook door te swipen op het touchscreen, mocht je dat prettiger vinden. Door het handvat wordt wel bepaald dat je de tablet aan één kant moet vasthouden.

Luxe model

Je merkt echter wel dat je een premium ereader in handen hebt. Hij heeft namelijk een prettig gewicht, een fijne grip. Hij is afgewerkt in metaal, wat al bijzonder is. Daardoor voelt het stevig aan, ondanks het lichte gewicht van 188 gram. Bovendien ziet het apparaat er ontzettend strak uit, dankzij deze materiaalkeuze. Je zou daarbij niet verwachten dat hij waterdicht is afgewerkt volgens de IPX8-normen. Daarmee kan hij een uur lang onder water liggen, tot twee meter diepte. Je kunt dus zonder zorgen lekker lezen in bad!

Minpuntjes

Iets minder premium is de micro-USB-oplaadpoort, voor veel apparaten is die inmiddels vervangen door een USB-C, waarmee je sneller kunt opladen. Aan de andere kant: veel stroom verbruikt de ereader niet, dus vaak hoe je hem ook niet op te laden. Het is alleen vervelend wanneer je een smartphone hebt die een andere kabel gebruikt: op reis moet je een extra kabel meenemen. Voor het luisteren van audioboeken moet je gebruikmaken van bluetooth – er is geen standaard hoofdtelefoonaansluiting beschikbaar. Die verbinding werkt trouwens goed en zonder haperen!

Scherm

Aan het scherm zie je overigens weer wel dat je een premium apparaat in handen hebt. De diameter van 7 inch is namelijk lekker groot, groter dan de ‘standaard’ 6 inch voor de topmodellen van andere merken (en soms tot 4-inch in diameter voor instapmodellen!) Dankzij dit grotere formaat passen er meer woorden of stripboekframes tegelijk op het scherm, maar kun je er ook voor kiezen om de letters allemaal wat groter de maken. Dat is namelijk een groot voordeel van ebooks: je kunt zonder problemen zelf groteletterboeken maken!

Verlichting

Niet alleen een groter lettertype kan je ogen sparen (of beter: minder vermoeien). Het scherm heeft ook een achtergrondverlichting met 25 LED’s. De maximale helderheid hiervan is erg hoog, dus je kunt in verschillende situaties lezen en er is een beter contrast tussen licht en donker, wat vooral stripboeken levendiger maakt. Prettig is de mogelijkheid om de lichtkleur aan te passen, je kunt er bovendien om de helderheid automatisch te veranderen, afhankelijk van je omgeving. Al deze instellingen pas je aan in het instellingenmenu.

Verversen

Een kritiekpuntje bij veel ereaders is de verversingssnelheid. Wanneer je een pagina omslaat, duurt het soms even voor alle tekst weer op het scherm staat. Een beperking van E Ink, de techniek waardoor je zo comfortabel leest. Bij de Amazon Kindle Oasis is daar geen sprake van. Hij is niet zo snel als het lezen op een smartphone, maar ook verre van langzaam. Bij het inzoomen op delen van een document konden we de zoomstappen zien, en dit maakte het gemakkelijker om naar het rechter deel van het bestand te zoomen.

Software

De Amazon Kindle Oasis (2019) draait op software die sterk is geïntegreerd met de Amazon Store – zo erg zelfs dat je soms in de war raakt tussen welke boeken je bezit als onderdeel van je bibliotheek en welke suggesties van Amazon zijn. Als je de software eenmaal onder de knie hebt, is het gemakkelijk om je weg te vinden tussen de startpagina, je bibliotheek, de instellingen, de winkel en al het andere dat je nodig hebt. De Amazon Store is de grootste online boekenwinkel ter wereld, waarbij ook het aanbod Nederlandse boeken elke dag groeit.

Geen epub

De grootste beperking van elke Amazon Kindle ereader is waarschijnlijk wel dat je geen epubs kunt lezen. Dat is – in ieder geval in Europa – hét medium waarop digitale rechten worden beheerd, zodat ebooks niet zonder meer gekopieerd en verspreid kunnen worden. Je kunt wel gebruik maken van pdf’s en alle andere denkbare formaten… behalve epub. Koop je ebooks, controleer dan eerst goed of ze bruikbaar zijn op jouw Kindle… of koop ze bij Amazon, dan ben je er zeker van. Heb je al ebooks en wil je ze converteren? Lees dan hier hoe je epub lezen op Kindle kunt.

Amazon Kindle Unlimited

Als je een fervent lezer bent, ben je misschien geïnteresseerd in Amazon Kindle Unlimited, een abonnementsservice die in sommige delen van de wereld beschikbaar is en waarmee je e-boeken kunt ‘huren’. Deze dienst is helaas niet actief voor de Nederlandse markt, maar wanneer je een Amerikaanse Amazon-account hebt, kun je er wel gebruik van maken. Daarnaast zijn er echter honderden gratis boeken als Kindle-variant te downloaden. De klassiekers zijn permanent gratis, maar dagelijks zijn er aanbiedingen te vinden!


Recensie over Amazon Kindle Oasis (2019) ereader

De Amazon Kindle Oasis is een geweldig apparaat. Hij leest fijn, het speciale lettertype dat Amazon heeft ontwikkeld leest geweldig fijn en het is stiekem heerlijk om af en toe het lettertype groter te zetten, zodat je comfortabel leest. Bovendien weegt ieder boek maximaal 188 gram, of het nu een paperback is of een dikke pil van 897 pagina’s. Met de achtergrondverlichting kun je lezen in iedere omgeving, hoe donker of licht deze ook is. Het enige nadeel? Je kunt geen epub boeken lezen, mits je ze omzet naar een geschikt formaat.

Score: 8


Informatie

Amazon Kindle Oasis, Amazon
Meer weten?
Prijs: 229 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.