4 ideeën om met een knal het nieuwe jaar in te luiden zonder vuurwerk


Al sinds de 13e eeuw doen ze het in China, en sinds de 17e eeuw in Nederland: vuurwerk afsteken. Met veel kabaal het nieuwe jaar in om boze geesten af te weren of om een feestelijke gebeurtenis op te fleuren. Maar aan deze eeuwenoude traditie is een eind gekomen, althans, het is niet meer zoals het was. Want tot groot verdriet van veel vuurwerkliefhebbers is het sinds dit jaar niet meer toegestaan om met vuurpijlen, rotjes en Chinese matten het nieuwe jaar in te luiden. Maar wat mogen we dan nog wel als we met een knal het nieuwe jaar in willen luiden?

vuurwerk

We hebben hieronder een aantal alternatieven voor je op een rij gezet.

1. Licht vuurwerk (F1 en F2 vuurwerk)

Al het vuurwerk is opgedeeld in 4 categorieën die de zwaarte aangeven van het vuurwerk. 

F1 – Kindervuurwerk als sterretjes en trekrotjes

F2 – Het vuurwerk uit categorie licht consumentenvuurwerk zoals cakes, fonteinen en compoundboxen 

F3 – Zwaar consumentenvuurwerk waarbij je moet denken aan grote vuurpijlen

F4 – Professioneel vuurwerk wat alleen in vuurwerkshows wordt gebruikt

Vanaf dit jaar mogen we alleen kindervuurwerk en licht consumenten vuurwerk afsteken, met uitzondering van vuurpijlen en rotjes. Je mag dit vuurwerk dus naar hartenlust afsteken, al zal het iets minder hard knallen.

2. Carbid

Carbid, wie kent het niet? Als je in het noorden of oosten van ons land bent opgegroeid dan heb je het waarschijnlijk al een keer gedaan, carbid schieten. Carbid is een witgeel of grijsblauw poeder wat in de vorm van blokken of korrels wordt verkocht. Wanneer carbid in aanraking komt met water komt er een gas vrij wat ze vroeger gebruikten voor verlichting. Tegenwoordig wordt carbid gebruikt om mollen en kleine knaagdieren uit te roken op landbouwgrond. 

Carbid schieten doe je door een beetje carbid met water in een melkbus te doen. Het levert een luide knal op, en wordt in Nederland als sinds de 19e eeuw gebruikt om het nieuwe jaar of huwelijken in te luiden. Carbidschieten met oud en nieuw is toegestaan, dus knal er maar flink op los. 

3. Ballonnen

Het kost wat hoofdbreken om iets te bedenken wat veilig is, een knal geeft en er ook feestelijk uitziet. Veel mensen hebben daar het perfecte antwoord op gevonden: ballonnen. Ballonnen laten knappen geeft een aardige knal, zeker als je er meer tegelijk laat knallen. Heb je geen zin om één voor één een ballon lek te prikken met een naald? Maak bijvoorbeeld een installatie waarbij je een hele sliert ballonnen langs een rij met spijkers kunt halen zodat je er meerdere tegelijkertijd kunt laten knappen. Het ziet er feestelijk uit en maakt ook nog eens enorm veel kanaal, dus snel naar de feestwinkel voor een zak met ballonnen en een bijpassende pomp.

4. Keukengerei

Om boze geesten te verjagen gingen mensen in oude tijden ook met keukengerei de straat op met de jaarwisseling om zoveel mogelijk lawaai te maken. Het bezitten en op straat dragen van keukengerei is niet verboden, als je dat vleesmes ten minste in de keukenla laat liggen. Dus pak een grote pollepel en een pan en maak er een compleet slagwerkorkest van om met veel kabaal het nieuwe jaar welkom te heten!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Joost avatar
    Joost

    Aangezien vrijwel al het legaal en goedgekeurde vuurwerk onder categorie F2 valt… kan je dus gewoon met prachtig vuurwerk oud en nieuw vieren…

    Laat de auteur maar met ballonnen en een pollepel aan de gang…

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.