logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Split


SplitEr zijn een aantal ziektes die ons nog steeds verbazen en voor vraagtekens stellen. Schizofrenie is er zo één. Hoe kan het dat een persoon over meerdere persoonlijkheden beschikt? Maar net als zo veel raadsels geeft het ook mooie stof tot fantaseren en een tikje overdrijven. Dat heeft regisseur M. Night Shyamalan in ieder geval wel gedaan. Het resultaat? Split: een man met 23 persoonlijkheden en een heel gevaarlijke op komst…

Persoonlijke trekjes

Kevin is de ‘gastheer’ van maar liefst 23 verschillende persoonlijkheden. Ieder heeft zijn eigen ideeën, karakter en persoonlijkheid, maar meer dan dat. Volgens zijn psycholoog heeft iedere persoonlijkheid ook zijn eigen krachten en zwakheden. Zo is de jonge Hedwig een negenjarige jongen en lang niet zo sterk als de dominante Dennis, die naast zijn leiderskwaliteiten ook nog eens een obsessie heeft voor jonge meisjes… Lange tijd zat Barry echter achter het roer, een zachtaardige mode-ontwerper, en bepaalde welke persoonlijkheid ‘in het licht’ kon komen. Inmiddels heeft hij die controle niet meer, en bepalen Dennis en Patricia wat er met het lichaam van Kevin gebeurt. En dat voorspelt niet veel goeds, want zowel Dennis als Patricia geloven dat er een 24e persoonlijkheid aankomt: Het Beest. En dat beest moet meisjes geofferd krijgen!

Ontvoering

De dominante Dennis (met smetvrees overigens, en een obsessief-compulsieve gedragsstoornis) ontvoert daarom drie meisjes. In eerste instantie worden de drie tieners bij elkaar opgesloten in één kamer, maar als ze via Hedwig mogelijkheden zien om te ontsnappen worden ze uit elkaar gehaald. Daar wachten de drie meiden hun lot af. En dat doet ieder op zijn eigen manier: vastberaden om aan te vallen, in de angstmodus of juist heel berekenend en afwachtend. De vraag is: zal het Beest ontwaken, en wat houdt dat voor de meiden in?

Conclusie over Split

Een cast met 26 persoonlijkheden en slechts vijf spelers: dat zou zo maar eens een Eddie-Murphyfilm kunnen zijn! Toch is dat niet zo, waarbij James MacAvoy alle eer moet krijgen voor zijn rolwisselingen en het neerzetten van zijn overtuigende typetjes. De manier van lopen, gedrag, spreken, kijken… alles veranderd als hij in de huid van een ander kruipt… of nou ja… je weet wat ik bedoel. het gevaar sluimert door de hele film, waarbij Kevins psycholoog een belangrijke rol krijgt. De meiden zijn niet altijd even overtuigend, maar goed genoeg voor het verhaal, dat luguber en spannend is. Aan het einde van de film wordt de link gelegd met Unbreakable, een film van dezelfde regisseur. Geruchten gaan dat er een derde deel komt, waarbij de beide films aan elkaar gekoppeld worden… Door: Score: Split krijgt 8 van de 10 punten.