logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Als je naar de aarde komt, Sophie Blackall

Als je naar de aarde komt is eigenlijk helemaal niet voor jou bedoeld om te lezen. Sophie Blackall heeft het geschreven voor buitenaardse wezens, als een soort introductie voor de planeet Aarde. Maar… het is zo open en eerlijk, dat iedereen die al op aarde is het boek ook zou moeten lezen! Je begint vanuit de ruimte. Want hoe weet je als alien anders waar je naartoe moet? Vanuit de ruimte zoom je steeds dieper op de aarde. In een paar pagina’s lees je hoe verschillend landen kunnen zijn, hoe mensen wonen, wat voor weer het allemaal kan zijn en welke landschappen je tegenkomt.

Rijk aan verschillen

Het mooie aan Als je naar aarde komt is de manier waarop verschillen worden duidelijk gemaakt. In een enkele plaat zie je zo veel verschillende mensen en culturen, waarbij je telkens een aspect van de mensen ziet. Je ziet ze sporten, met hun gezin picknicken, werken, leren… je ziet mensen in heel normale en alledaagse situaties. Dat zal vast en zeker de nodige vragen opleveren, waarbij je fijne gesprekken kunt hebben over mensen en hun achtergrond. Een stukje respect, eerbied en vriendelijkheid naar anderen toe worden op die manier gekweekt.

Zachte vormgeving

Dat alles zou niet zo goed overkomen als het heel hard en kil werd gepresenteerd. De illustraties van die boek zijn gelukkig heel zacht, met dunne lijntjes om de tekeningen heen en schaduwen om ze wat ruimtelijker te maken. Daarbij zijn de tekeningen heerlijk naïef getekend. Ze zijn eenvoudig van opzet, waarbij ook niet echt geleg wordt op zaken als perspectief of verhoudingen. Het lijken kindertekeningen (maar dan wel heel goede kindertekeningen, je ziet wel dat de illustratrice ervaren en bekwaam is). Regelmatig zie je ook kleine grapjes verstopt zitten in de prenten, waarbij de hoofdpersoon als terugkerend element te vinden is. Erg leuk gedaan!

Ga direct naar Als je naar de aarde komt op BOL.com.


Recensie over Als je naar de aarde komt

CooleSuggesties topper

Dit boek is geschreven voor aliens, maar kinderen zullen er ook veel van opsteken. Ze zullen ontdekken dat de wereld groter is dan hun straat, de weg naar school en hun directe familie. Alles is anders en blijft continu veranderen. Het weer en het klimaat blijven veranderen, maar ook in verschillende landen ziet de wereld er heel anders uit. Dat maakt de wereld ook zo mooi! Cultuurverschillen, jong en oud, verschillende beroepen… de prenten zullen ongetwijfeld veel vragen oproepen en uitnodigen tot fijne gesprekken. Een mooi boek dat oproept tot verdraagzaamheid en het herkennen van verschillen – zonder de overeenkomsten uit het oog te verliezen.

Score: 9


Informatie

Als je naar de aarde komt,
Illustrator: nvt
Uitgever: Querido, 80 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 5 jaar. ISBN: 9789045124858 . Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.