logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Als de nacht eindigt, Laura Diane

Als de nacht eindigt… dat klinkt nogal vaag en algemeen, maar als je weet dat de aarde in dit boek verwoest is door een enorme zonnevlam, ga je vanzelf anders aankijken tegen die grote vuurbal in de lucht! Dat maakt dit boek overigens ook een redelijk veilige dystopische Young Adult fantasythriller, waar we een aantal jaren geleden bijna in omkwamen. Nu is het aantal nieuwe boeken binnen dit genre flink geslonken, en komt Als de nacht eindigt als een koele bries op een warme zomerdag.

Duister toekomstbeeld

En laten we wel wezen: het zou helemaal niet ondenkbaar zijn dat de aarde een keer een flinke knauw krijgt door een enorme zonnevlam, zoals Laura Diane in dit boek omschrijft! De wereld die ze weet neer te zetten is dan ook best geloofwaardig, met een paar steken naar de manier waarop we met z’n allen met de aarde omgaan. Er zijn tal van rampen geweest, met het broeikaseffect als grote boosdoener. Dat heeft ervoor gezorgd dat mensen tegenwoordig alleen nog maar ’s nachts leven en de zon vermijden.

Leven in de nacht

Alles in dit boek draait zo’n beetje om het leven in de nacht, maar ook om de ziekte van Lya Marlows vader en hoe zij daardoor van elkaar vervreemden. Het is immers niet niks, je ouder verliezen door een ziekte, helemaal niet wanneer je nog meer dan nu opgesloten bent in je eigen huis, waardoor je ontzettend veel van elkaar meekrijgt. Lya wil hiervan losbreken en worstelt zich daardoor langzaam weg uit haar gezinssituatie. Ze wil vrijheid, lucht, al was het maar voor één dag. Dat alles speelt zich af in het fictieve stadje Spruce Pine… tot het moment dat ze er met haar vriendinnen op uit trekt. Dan ontdek je pas echt goed hoe gevaarlijk die nieuwe wereld is. Want de meiden moeten letterlijk schuilen voor hun leven!

Ga direct naar Als de nacht eindigt op BOL.com.


Recensie over Als de nacht eindigt

Als de nacht eindigt is een spannend boek in een duistere wereld, waarin het gezin van Lya de hoofdrol speelt. Niet alle personages kregen evenveel aandacht in dit boek, waarbij de meeste wendingen in het verhaal best voorspelbaar zijn. Dat neemt niet weg dat de nieuwe wereld goed en sfeervol is neergezet, een groot goed in dystopische boeken als dit. Het boek heeft een open einde en wacht op het vervolg.

Score: 7


Informatie

Als de nacht eindigt,
Illustrator: nvt
Uitgever: Clavis Books, 220 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789044837117. Prijs: 16.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.