logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Alles wat je moet weten over een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Net als particulieren kunnen ook ondernemers tal van verzekeringen afsluiten. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is hier een goed voorbeeld van. Als je onlangs voor jezelf begonnen bent, is de kans groot dat je nog met de nodige vragen zit over deze verzekering. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht of niet?

De meest prangende vraag die ondernemers hebben over een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is of zij verplicht zijn om deze verzekering af te sluiten. Hier kunnen we vrij kort over zijn, want dat is niet het geval. Je bepaalt zelf of jij je als ondernemer verzekert voor aansprakelijkheid. Ondanks dat deze verzekering niet verplicht is, zien we toch dat veel ondernemers hem wel afsluiten. Dit komt vooral doordat jij je met een aansprakelijkheidsverzekering indekt tegen bepaalde risico’s. Zo draai je zelf bijvoorbeeld niet op voor schade die jij, een medewerker of een product dat je verkoopt, levert of importeert aanricht aan (spullen van) een ander.

Verschil bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid

Als je niet bekend bent met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, denk je misschien dat deze verzekering hetzelfde is voor ieder bedrijf. Toch is dit niet het geval. Verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen beroeps en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen. Voordat jij je verzekert voor aansprakelijkheid, is het handig om het verschil tussen deze twee verzekeringen te weten. Wie het verschil niet kent, maakt mogelijk een verkeerde keuze. Dit kan grote gevolgen hebben wanneer je daadwerkelijk aansprakelijk gesteld wordt voor schade.

Iedere ondernemer die zich wil verzekeren voor aansprakelijkheid sluit in ieder geval een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aanricht bij een ander persoon of object van iemand anders. Beroepsaansprakelijkheid gaat nog een stapje verder, want hiermee ben je ook verzekerd voor hoge kosten bij een schadeclaim als gevolg van een beroepsfout. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor sommige beroepen overigens verplicht. Werk je bijvoorbeeld als architect of financieel adviseur? Dan ontkom je er niet aan om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met beroepsaansprakelijkheid. Als je een beroep beoefent waarvoor deze aanvullende verzekering niet verplicht is, bepaal je zelf of je hem afsluit.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Zodra je eenmaal een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten hebt, ga je iedere maand premie betalen. Vandaar dat wij ons voor kunnen stellen dat je benieuwd bent hoeveel het afsluiten van zo’n verzekering je kost. Dit hangt af van verschillende factoren. Zo ben je bijvoorbeeld duurder uit als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aanvult met beroepsaansprakelijkheid dan wanneer je enkel de standaardverzekering afsluit. Daarnaast kan de premie per verzekeraar verschillen. Soms is het verschil te verwaarlozen, maar het kan je ook een paar euro per maand schelen. Reden genoeg om zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen eerst met elkaar te vergelijken voordat je de knoop doorhakt.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.