logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Alles wat je moet weten over Airsoft

Wat is Airsoft? Airsoft is een relatief nieuwe vorm van vermaak, wat hangt tussen paintball en LARP: het gaat er om zo echt mogelijk ten strijde te trekken, waarbij Airsoft zich met name richt op het zo realistisch mogelijk nabootsen van de wapens. Die zien er dus levensecht uit, met het verschil dat ze enkel 6mm kunststof balletjes (BB’s) kunnen afschieten. Dat schieten gaat met luchtdruk, vandaar de naam Airsoft.

Wat heb je nodig voor Airsoft?

Het draait allemaal om je uitrusting. Je kleding van Airsoft, bepantsering, camouflage en natuurlijk je bewapening. Zorg dat het zo realistisch mogelijk oogt. Je mag helemaal opgaan in de omgeving en rustig wachten op je tegenstander, afhankelijk van het spel dat je speelt. Er zijn namelijk verschillende varianten Airsoft die je kunt spelen. Het is namelijk meer dan een spel: volgens fanatieke spelers is het een heuse sport!

Welke varianten Airsoft zijn er?

In feite kun je bij de spelvarianten kijken naar de bekende first person shooters als Call of Duty en Fortnite. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de basis van de meeste spellen is wel gelijk.

  • Capture the flag. In beide kampen wordt een vlag gelegd. Doel is om de vlag van je tegenstander te veroveren en terug te brengen naar je eigen kamp. Wie daar in slaagt, heeft gewonnen.
  • Presidentenspel: één van de teams krijgt een waardevolle schat, die van de ene plek naar de andere verplaatst moet worden. Meestal is dat een persoon: de president. Het andere team moet de president uitschakelen. Het team dat slaagt in zijn missie heeft gewonnen.
  • Last Man Standing: ieder voor zich, de kogels voor ons allen! De persoon die als laatste overblijft is de winnaar. Victory royale!
  • Team Deathmatch is een spelversie waarbij het ene team zo veel mogelijk slachtoffers van het andere team moet maken. Die gaat terug naar zijn basishonk, wordt geteld en mag weer meedoen. Voordeel is dat je niet lang aan de zijlijn hoeft te wachten, zoals met Last Man Standing.

Daarnaast worden er bij Airsoft vaak militaire missies tot in details uitgespeeld of nagebootst. Films zijn hierbij een dankbare bron van inspiratie.

De regelgeving van Airsoft

Omdat de wapens er zo realistisch uitzien, is het gevaarlijk om er mee in het openbaar te lopen. De regelgeving wijst uit dat de loop van ieder geweer fel oranje geschilderd moet zijn, om verwarring te voorkomen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de politie een Airsoftwapen verward met een echt wapen, met alle gevolgen van dien. Als je zelf een Airsoftwapen wil bezitten, moet je:

  • Minstens 18 jaar oud zijn
  • Een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen
  • Lidmaatschap van een door de minister erkende airsoftvereniging. De NABV is voor zover bekend de enige.
  • De Nederlandse Nationaliteit hebben
  • Heb je geen Nederlandse nationaliteit? Dan mag je geen Airsoftwapen bezitten maar wel deelnemen aan evenementen in Nederland.

Aanvullende regels voor Airsoftwapens:

  • Leden van de vereniging mogen hun airsoftapparaten alleen vervoeren in een koffer, foedraal of afsluitbare tas.
  • Als lid van de vereniging moet je jouw airsoftapparaten thuis opslaan in een deugdelijke opslag met sluitwerk. Thuis onderhouden en testen mag (mits uit het zicht van omwonenden)
  • De erkende wapenhandel moet een register bijhouden wie airsoftapparaten koopt.
  • Vervoer zoals gebruikelijk bij (vuur)wapens: de kortste weg, afgesloten in een koffer of tas. BB’s en magazijnen hoeven niet gescheiden vervoerd te worden volgens de wet. Het magazijn mag NIET in het wapen zitten tijdens vervoer.
  • Leden mogen zelf airsoftapparaten invoeren, mits ze geregistreerd staan bij de airsoftvereniging.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.