logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Alles wat in dit boek staat is waar!

Discussies zijn aan de orde van de dag. De een heeft er wat meer dan de ander, maar je ontkomt er niet aan. Voorheen, toen ik nog in vaste loondienst was bij een uitgeverij, kwamen er regelmatig lange discussies over feitjes en weetjes – de ene keer heel enerverend en open, de ander doorspekt met meningen. Het was opvallend te zien hoe iedereen omging met deze discussies. De een verhief zijn stem, de ander gooide met getallen of weer iemand anders diepte gebeurtenissen op uit de geschiedenis. In het boek Alles wat in dit boek staat is waar gaan de schrijvers dieper in op de kunst van het discussiëren… en manieren om de meestgebruikte discussiemethodes neer te sabelen. Want laten we wel wezen: d’r zijn genoeg ‘goedkope trucjes’ om je gelijk te behalen. Maar hoe pareer je deze tactieken? En mag je terugkomen op eerder opgevoerde argumenten?

Denkfouten

Er zijn met al die trucjes heel wat denkfouten die jij kunt gebruiken om de kletspraat van het argument te onderscheiden. Maarten Boudry en Jeroen Hopster hebben zich verdiept in de wondere wereld van discussies en zijn er van overtuigd dat je ze makkelijk kunt weerleggen. Even de rationele kant van mensen aanspreken kan immers nooit kwaad! Door een wandeling te maken door alle retorische discussietrucjes, hebben ze heel wat standaard tactieken ontdekt en opgeschreven. Dat levert verfrissende analyses en prikkelende inzichten op. En ook een reeks nieuwe concepten: van de wij-bak tot neusdrukken, van wafelijzermoraal tot het applausargument. Wie deze fijne selectie van denkfouten tot zich neemt, is een stuk beter gewapend in de moderne opinieoorlog.

Alfabetische discussie

Het leuke aan dit boekje is wel dat het zo herkenbaar is. Iedereen kent wel iemand die deze tactieken gebruikt tijdens verhitte discussies. Door ze op papier te zien, valt meteen op hoe onzinnig deze tactieken in feite zijn. Dankzij de manieren om ze te ontmaskeren en een weerwoord te geven, maak je het jezelf weer een stuk makkelijker om eerlijke discussies te voeren… of ze op een heel vroeg einde de kop in te drukken, zonder de ander (onterecht) gelijk te hoeven geven.

Ga direct naar Alles wat in dit boek staat is waar op BOL.com.


Recensie over Alles wat in dit boek staat is waar

Ben jij een kei in discussiëren? Dan is het aannemelijk dat je regelmatig gebruik maakt van trucjes om je gelijk te behalen. Al deze tactieken staan (op alfabetische volgorde) omschreven in Alles wat in dit boek staat is waar, zodat mensen die minder bedreven zijn in deze technieken ook een kans hebben op een eerlijke discussie. Dat maakt het wel zo prettig om mee aan de slag te gaan! De korte hoofdstukken zijn toegankelijk en prettig geschreven, het is niet alleen leerzaam, maar ook gewoon erg leuk om te lezen.

Score: 8


Informatie

Alles wat in dit boek staat is waar,
Illustrator: nvt
Uitgever: Uitgeverij Polis, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789463104777. Prijs: 20 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.