logo-liggend-wit-donkerblauw

Ben jij klaar voor St. Patrick’s Day?


St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland, waarbij op 17 maart ieder jaar het leven van Sint-Patricius, patroonheilige van Ierland wordt herdacht. Ook in Nederland wordt dit feest op steeds meer plekken gevierd. Tientallen landen doen mee, overal met dezelfde tradities. Zo staat deze nationale feestdag in het teken van de kleur groen, typisch Iers eten en drinken: lamsstoof, fish & chips met daarbij een pint Guinness bier en Ierse muziek. Be Irish for a day: ruil het Nederlands oranje in voor het Ierse groen en vier St. Patrick’s day!

St. Patrick’s Day in Nederland

St. Patrick’s Day is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een groot feest en een uiting van de Ierse identiteit. Miljoenen mensen over de hele wereld, volledig groen uitgedost, feesten en lopen mee in kleurrijke optochten. Het feest is qua uitbundigheid te vergelijken met Koningsdag bij ons; wat hier oranje is, is in Ierland groen. Nederland is inmiddels geen groentje meer te noemen wat betreft St. Patrick’s Day. Verschillende (Irish) pubs door het hele land vieren deze feestdag mee en elk jaar is de Grote Markt in Den Haag het epicentrum van de viering. De omliggende cafés kleuren dat weekend groen en het plein vult zich met uitbundige feestgangers.

De geschiedenis van St. Patrick’s Day?

Het verhaal van Patrick gaat heel wat jaren terug. Hij werd aan het einde van de vierde eeuw in Romeins Groot-Brittannië geboren, van waaruit hij op 16-jarige leeftijd werd ontvoerd en als slaaf naar Ierland gebracht. Hij ontsnapte, maar keerde rond het jaar 432 terug om de Ieren tot het christendom te bekeren. En dat deed hij vol overgave en bezinning. Tegen de tijd van zijn dood op 17 maart 461 had hij verschillende kloosters, kerken en scholen gesticht. Er ontstonden veel legendes om hem heen, bijvoorbeeld dat hij de slangen uit Ierland verdreef en de klaver gebruikte om de Drie-eenheid uit te leggen. Het zijn daarbij vooral Ierse immigranten in Amerika die het feest naar een hoger niveau tilden: steden met veel Ierse immigranten vieren St. Patricks Day groots, met parades en grote feesten. Die tradities gaan heel wat jaren terug: vanaf de tweede helft van de 18e eeuw wordt daar op grootse wijze aandacht geschonken aan deze feestdag. Leuk detail: de kleur groen is pas sinds 1962 in gebruikgenomen… daarvoor was blauw dé Ierse kleur!

Ga direct naar St, Patricks Day feestartikelen op BOL.com.

Guinness en St. Patrick’s Day

Zeg je Ierland, dan denk je aan groene landschappen, riverdance, live muziek, en… Guinness. Dit bier wordt al meer dan 250 jaar geleden gebrouwen in Dublin. Geen enkel bier staat zó symbool voor een land als het zwarte goud uit haar hoofdstad. Guinness is onlosmakelijk verbonden met de dag van Sint Patricius, want beide kennen een rijke (Ierse) historie. Dit iconische donkere bier maakt deel uit van de symbolen en de cultuur van Ierland. Via de Ierse pubs, de favoriete ontmoetingsplaatsen van de Ieren, speelt the black stuff  een belangrijke rol in het sociale leven van dit land. De Ieren zien Guinness dan ook als de belichaming van de feestdag. Waar op een willekeurige dag zo’n 7,5 miljoen pints Guinness worden gedronken, zijn dit er op St. Patrick’s Day wel zo’n 13 miljoen.

Dit is Guinness

Guinness is een stout met 4,2% alcohol. Het stout heeft een hoge gisting, wat zorgt voor een rijke en romige schuimkraag en een donker gebrande mout levert zijn kenmerkende kleur, maar ook de smaak van een subtiel zoetje met de geur van koffie en mout. Guinness combineert heel goed met rood vlees, stoofschotels, gevogelte en zilte hapjes als kaas, oesters en mosselen. Je drinkt hem het beste tussen de 5 en 8 graden Celcius. Wil jij een perfecte Guinness schenken? Houd je glas dan in een hoek van 45 graden voor je inschenkt. Wanneer je glas bijna voor 3/4 vol is, houd je hem weer rechtop en schenk je hem verder in. Wacht even tot het schuim zich heeft ontwikkeld en geniet van het romige en zachte Guinness!

St. Patrick’s Day in Nederland vieren

De activiteiten die op 17 maart in de pubs plaatsvinden kun je vergelijken met Koningsdag: feest, gezelligheid en veel groen in plaats van oranje. Er wordt veel Ierse muziek gespeeld en er treden Ierse bands op. Iedereen kan daarnaast op 17 maart hun groene hart ophalen bij de grootste viering van St. Patrick’s Day in Den Haag. Voor de 10e keer op rij bundelen Grote Markt Den Haag, O’Casey’s Irish Pub en Irish Club Netherlands hun krachten voor het vieren van de Ierse cultuur, vanaf 16.00u tot net voor middernacht, midden in het hart van de stad Den Haag.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.