logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Alles over kaas

plafondhanger roquefort kaas albert heijn

Vanaf 3 juni staan alle Albert Heijn winkels twee weken lang helemaal in het teken van KAAS. Vanaf dan zul je namelijk de vernieuwde kaasafdeling in de winkels aantreffen. De kaasmedewerkers van Albert Heijn weten alles over kaas en vertellen jou hier graag meer over. Bij hen kun je bijvoorbeeld terecht voor vragen over de herkomst en advies over de beste toepassing in gerechten. De kaasmedewerkers zoeken de kazen zorgvuldig voor je uit en snijden een selectie van Hollandse kazen ook vers voor je af. En natuurlijk kun je volop proeven van de lekkerste kazen in de winkel!

Voorproefje?

Met deze kazen van Albert Heijn stel je het perfecte kaasplankje samen. Heerlijk als afsluiting van een mooi diner of voor bij de borrel. Ons geheim?

– Kies uit elke kaasgroep minstens één kaas;
– Kies voor een borrel 150 g kaas per persoon en voor een dessert 75 g kaas;
– Serveer de kazen op kamertemperatuur;
– Gebruik voor elke kaas een ander mes om de smaken niet te mengen.

plafondhanger gatenkaas albert heijn

Twijfelaar’ is een heerlijke drie-melkse kaas, gemaakt van koe-, geiten- en schapenmelk. Je proeft duidelijk de verschillende melksoorten, waardoor je inderdaad aan het twijfelen wordt gebracht wat voor soort kaas het is. Perfect voor door een frisse salade en verrassend als lekker borrelkaasje.

Roquefort’ is een lekker pittige blauwaderkaas, die uitsluitend gemaakt wordt in de gebieden rondom het Franse dorpje Roquefort-sur-Soulzon. Tijdens de rijping worden de kazen meerdere keren per dag doorboord om zuurstof bij de blauwschimmel te laten komen. Daarna rijpt de kaas drie maanden verder in grotten. En dat proef je.

Morbier’ staat bekend om het aslaagje met zout dat de lekkere milde kaas omhuld. Morbier is afkomstig uit de Jura en komt van koeien die alleen maar hooi, gras en kruiden uit de streek te eten krijgen. De kaas heeft daardoor een nootachtige, hooiachtige smaak.  Heerlijk in salades, voor raclette en ook goed te gebruiken op een luxe kaasplank.

Geitenkaas blanc’ Geitenkaas is een witschimmelkaas met een rijpingsproces van slechts tien dagen. Daardoor is de kaas lekker zacht en smelt hij op de tong. Ondanks het zachte karakter heeft geitenkaas toch een pittige, krachtige smaak. Heerlijk met de klassieke combinatie van honing en walnoten, maar ook perfect als quichevulling met spekreepjes en prei.

Chèvre’ is niet meer weg te denken uit onze keukens.

Zaanlander extra belegen’ Zaanlander is exclusief bij Albert Heijn verkrijgbaar en is een ronde Goudse kaas met een volle, romige smaak, ambachtelijk gerijpt op houten kaasplanken. Hij is gemaakt van melk van koeien die in Noord-Hollandse weilanden grazen. Het gras is daar vrij ziltig en dat proef je in de kaas terug. Bovendien hoeft daardoor minder zout toegevoegd te worden. De Zaanlander met komijn is overigens heerlijk op een krentenbol met roomboter.

Boerenbrie’ Boerenbrie bestaat al zo’n vijf eeuwen als kaassoort. Voor het maken ervan worden witschimmelculturen gebruikt, die het bekende witte donslaagje vormen. Brie is helemaal op smaak als de kaas lichtgeel kleurt en een beetje kan worden ingedrukt, zonder dat de kaas eruit loopt. Daarvoor moet je de brie zo’n twee uur op kamertemperatuur laten komen. Boerenbrie is verrukkelijk in ovenschotels of bijvoorbeeld op een pannenkoek.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.