logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: OnePlus Buds Pro 2


Waar OnePlus ooit begon om de smartphonewereld op de schudden met betaalbare, realistische geprijsde smartphones, is het inmiddels uitgegroeid tot een geduchte concurrent voor de vlaggenschepen en verkoopt het meer dan alleen smartphones. Denk bijvoorbeeld aan de OnePlus Watch, maar ook een aantal oordopjes. Wij ontvingen een exemplaar van de OnePlus Buds Pro 2 voor een uitgebreide review.

Next-level

Je ziet het al aan de naam: de OnePlus Buds Pro 2 zijn de tweede generatie topmodel oordoppen van OnePlus. Met dit nieuwe model probeert OnePlus een toonaangevende ervaring te bieden: niet alleen op het gebied van geluid (met een dual-driversysteem, een samenwerking met het Deense DynAudio en actieve ruisonderdrukking), maar ook op het gebied van gebruiksgemak moeten deze oordopjes next-level zijn.

Vormgeving

Op het eerste zicht zien de OnePlus Buds Pro 2 er vrij standaard uit, het zijn gewoon de vertrouwde oordopjes op een steeltje. Toch heeft OnePlus er een paar toffe features in verwerkt, zoals het glanzend-metalen steeltje dat eindigt in de mat-kunststof oordopjes. Daardoor krijgen ze toch een uniek uiterlijk. De oordopjes zitten in een vierkant doosje waar een juwelier jaloers op zou worden. De oordopjes kunnen in totaal 39 uur mee met de energie uit de bewaarcassette, of 9 uur zonder tussentijds opladen. Het doosje heeft een aantal ledlampjes op de voorkant, waaraan je het energieniveau kunt aflezen. Het scharniert soepel en voelt solide aan – net als de dopjes overigens. Het doosje is mooi slank en kan zonder problemen in je broekzak gestoken worden. De oordopjes zijn IP55 afgewerkt, de behuizing heeft een IPX4 cassificatie gekregen.

Praktische functies

Zoals je van OnePlus kunt verwachten, beschikken ze over heel veel functies. Je kunt ze bedienen met de aanraakgevoelige delen op de steeltjes of de app. Een snelle druk bijvoorbeeld pauzeert of hervat muziek, maar dat kun je ook bereiken door een van de oordopjes uit je oor te halen. Dat werkte niet altijd even soepel. Vaak speelde de muziek nog even door in plaats van plots te stoppen. Een grappige feature is Zen Mode Air. Druk je drie seconden lang op de steeltjes, dan krijg je ‘white noise’ te horen dat je zelf kunt kiezen vanuit de app. De geluiden zijn ntworpen om je te helpen focussen en kalm te blijven tijdens het werken, of om je niet af te leiden in lawaaierige omgevingen. Daarnaast beschikken de oordopjes over omgevingsbewuste ruisonderdrukking en een gehoortest, om te bepalen of de siliconen oordopjes goed genoeg afsluiten. Je kunt vanuit de app zelfs een gehoortest laten uitvoeren (de ‘Golden Sound’-test), waarna er een geluidsprofiel wordt aangemaakt. Daarnaast beschikken deze oordopjes over het nieuwe Spatial Audio van Android 13. Tot slot is er de Head Tracking-feature. Hierbij zou de richting van je hoofd ten opzichte van de geluidsbron gemeten worden en het geluid worden aangepast. Een tamelijk overbodige functie, als je het ons vraagt, maar we kunnen er goed langs zitten.

App

Eigenaren van een OnePlus smartphone hebben geluk: de oortjes zullen direct door OxygenOS worden herkend, waarbij je alle instelmogelijkheden ter beschikking krijgt. Voor eigenaren van een andere Android smartphone of een iPhone: daarbij moet je even de HeyMelody app installeren uit de appstores. Deze app is gebruiksvriendelijk en biedt je alle mogelijkheden die je nodig hebt om het geluid in te stellen naar jouw wensen. Het koppelen met een Android smartphone gaat razendsnel, dankzij Google Fast Pair. Ze worden dan in de koppelingsmodus automatisch opgepikt door je telefoon, waarna je in het installatieproces komt. De Bluetooth 5.3-verbinding is stabiel en biedt genoeg rijkwijdte.

Geluidskwaliteit

Dat brengt ons naar de geluidskwaliteit. Die is dankzij de dual drivers prima in orde. Hierbij heeft OnePlus de krachten gebondeld met de Deense luidsprekerfabrikant Dynaudio. De 6mm en de 11mm drivers leveren zowel lage frequenties als heldere middentonen en nette hoge tonen. Het levert een helder en ruimtelijk geluid, met aangename overgangen tussen de verschillende segmenten. In de app krijg je verschillende mogelijkheden om de EQ-instelling aan te passen. De feature die het meeste verschil maakte vind je in de Master Equalizer, die persoonlijk is getuned door Oscar-winnaar en componist Hans Zimmer. Deze instelling, Soundscape, is ideaal voor films en series, of natuurlijk voor filmische muziek. Een toffe feature is de Smart Adaptive Noise Cancellation (ANC)-functie, waardoor omgevingsgeluid tot wel 48dB wordt weggefilterd. Een functie die bijzonder goed werkt en zich kan meten met het resultaat uit duurdere modellen.


Recensie over OnePlus Buds Pro 2

CooleSuggesties topper

Deze middenklasse oordopjes (gezien de prijs van < 200 euro) presteren op sommige vlakken misschien wel beter dan oordopjes uit het hogere segment. De geluidskwaliteit en helderheid van de muziek is indrukwekkend. De functies als spatial audio en head tracking zijn grappig en voor sommigen misschien wel een bepalende factor, maar je zult in ieder geval smullen van de ruisonderdrukking, de adaptieve transparante modus en de manier waarop ze zitten. Deze dopjes hebben eigenlijk alles wat je kunt zoeken in een fraaie verpakking.

Score: 9


Informatie

OnePlus Buds Pro 2
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 179 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.