logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit weten wij over de iPhone 14


Op 7 september is het zover, dan komt Apple met een nieuwe productpresentatie. Wij verwachtten in ieder geval de release van de nieuwe iPhone 14 serie en een nieuwe Apple Watch. Maar wat kunnen we van dit nieuwe model verwachten? We hebben heel wat spannende en minder spannende berichten op de wandelgangen gehoord. Laten we er eens een aantal doornemen!

Het ontwerp

De iPhone 14 zal er naar verwachting weinig anders uitzien dan de iPhone 13. Dat is niet zo verrassend, aangezien er al jarenlang maar kleine stapjes worden gemaakt in het ontwerp. Er gaan hardnekkige geruchten dat er dit jaar geen Mini-variant komt, maar twee normale modellen een schermdiameter van 6,1 inch en twee Max-modellen, met een schermdiameter van 6,7 inch. Van beide formaten komt er naar verwachting een normale versie en een Pro-variant. Opvallend is de camera aan de voorzijde, die niet meer als druppel in het scherm verwerkt zit, maar als pil vanuit de bovenzijde prijkt. 

Energie en batterij

We wachten wel vol spanning af of Apple dit jaar afscheid neemt van de Lightning-poort en zal overstappen naar het universele USB-C op de iPhone 14. Wellicht neemt Apple helemaal afscheid van een dergelijke poort en gaat het volledig steunen op Magsafe om de batterij op te laden? Deze batterij zal naar verluid overigens aanzienlijk groter zijn dan in de iPhone 13. Daardoor kun je langer werken op een enkele acculading, maar zal de iPhone misschien ook wat dikker worden… 

De specificaties

Op het gebied van verwerkingssnelheid zal er weinig verschil zijn tussen de iPhone 13 en de iPhone 14. De kans is namelijk best groot dat de processor bijna ongewijzigd zal blijven, hoewel de naam van de chip wellicht wel aangepast wordt naar de Bionic A16. Marketingtechnisch is dat natuurlijk altijd slim. Een ander verschil tussen de Pro en de normale varianten is de verversingssnelheid van het scherm: die is 60Hz voor de normale varianten en maximaal 120Hz voor de iPhone 14 Pro-modellen. Een spannende innovatie zou het always-on scherm kunnen zijn, waarover al een tijdje gesproken wordt. Met de huidige technieken zou het mogelijk moeten zijn om structureel een status-scherm te tonen zonder veel impact te hebben op de levensduur van de batterij. Maar of we die functie gaan krijgen?

Camera

Een van de belangrijkste punten waarop de iPhone 14 Pro-modellen zich onderscheiden van de niet-Pro varianten is de cameramodule. Waar de standaard varianten een dubbele camera-opstelling zullen hebben, met een 12 megapixel hoofdcamera, zal de iPhone 14 Pro een opstelling hebben met drie camera’s en een 48 megapixel hoofdcamera. Hiermee komt ook 8K video in beeld, wat een toffe feature zou zijn voor de iPhone 14 Pro.

Geheugen en opslag

De smartphones zullen 6GB werkgeheugen hebben, waarbij er in de Pro-varianten wellicht sneller geheugen wordt toegepast. Qua opslag schroefde Apple de capaciteit vorig jaar flink op met een maximum van 1TB op de iPhone 13 Max Pro. De vraag is of dat nu ook de limiet zal worden… of dat Apple nog een stapje verder gaat en maximaal 2TB opslag gaat bieden? Met 8K video is dat geen overbodige luxe!

De levertijd en prijzen

Het Apple evenement zal plaatsvinden op 7 september en naar verwachting zijn de nieuwe modellen al een ruime week later leverbaar, op 16 september. Wellicht blijft er één model over, in China kampen ze namelijk nog altijd met productieproblemen. De prijzen van de nieuwe modellen zullen in lijn van de iPhone 13 liggen (vanaf 900 euro voor de iPhone 14 tot een beginprijs van 1300 euro voor de iPhone 14 Max Pro.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.