logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Alles is krom, Leen van den Berg

alles is krom

Alles is krom draait om de wereldvreemde Samuel, die in zijn eigen wereldje leeft. Alles wordt letterlijk aangenomen en Samuel lijkt grip op de wereld om hem heen te krijgen door feitjes en weetjes te verzamelen die alles voor hem verklaren. Hij woont samen met zijn moeder in een kleine woning. Ze leven van een bijstandsuitkering, die zijn moeder grotendeels consumeert in de vorm van goedkope wijn. Aan haar heeft ze dus niet veel, zij is in een diep dal geraakt nadat haar man haar in de steek heeft gelaten voor zijn secretaresse, vlak nadat Samuel was geboren. Dat zorgt natuurlijk voor een beladen sfeer in huis, die Samuel maar moeilijk kan plaatsen.

Hogerop

Toch weet Samuel iets van zijn leven te maken. Hij volgt een financiële opleiding en krijgt een baan bij een bank, waarbij zijn fascinatie voor cijfers hem meer dan goed van pas komt. Bovendien krijgt hij een relatie met de bevallige Saskia, die hem vastgrijpt om grip en structuur te krijgen in haar hectische en chaotische leven. Ze leert hem langzaam maar zeker over het leven. Alles lijkt goed te gaan, tot op het moment dat ze besluiten een kind te nemen. Het wil maar niet vlotten, wat vooral bij Saskia voor de nodige frustraties zorgt. Als ze uiteindelijk zwanger raakt, krijgt ze tot overmaat van ramp een miskraam. Zonder al te veel tekst en uitleg verbreekt ze de relatie met Samuel en gaat haar eigen pad. Hem laat ze achter in het huis van een bevriend acteur, dat ze tijdelijk mogen huren.

Verlatingsangst

Dan gaan de dingen bij Samuel toch een beetje door elkaar lopen. Hij had Saskia namelijk nodig om grip te houden op de wereld. Zij relativeerde de gebeurtenissen van die dag en zorgde dat hij begreep wat anderen bedoelden of wat hun doel was met een bepaalde handeling. Nu dat niet meer zo is, gaan gebeurtenissen en woorden hun eigen leven leiden. Naast het verlies van zijn ongeboren kind, zijn grote liefde is ook zijn moeder overleden. Al die emoties kroppen zich op en krijgen een uitlaatklep naar zijn leidinggevende. Die neemt geen genoegen met zijn woede-uitbarsting en laat hem opnemen in een kliniek. Veel schiet hij daar ook niet mee op, buiten het feit dat hij Lizzy leert kennen, een oude opera-zangeres die bijzonder veel van de wereld heeft gezien. Zij neemt Samuel onder haar vleugel en begeleid hem zo goed en kwaad mogelijk. Hoewel… Lizzy’s flamboyante levensstijl en felle plannen maken het er niet bepaald beter op! Alles is krom… maar laat zich niet zo makkelijk rechttrekken.


Ga direct naar Alles is krom op BOL.com.

Recensie over Alles is krom

Een ontwapenende, tragi-komische roman over de autistische Samuel die zijn weg baant in de koude, kille wereld. Door zijn ogen kijk je naar de wereld en luister je mee met de gesprekken tussen hem en zijn moeder, vriendin, collega’s en psychiater. Vanuit Dag 0 spring je telkens terug naar het verleden om de hele geschiedenis in beeld te krijgen, zoals verteld door Samuel. Het is een zachtaardige man, dat is duidelijk, maar ook iemand die alles heel zwart-wit ziet. En er is nu eenmaal heel veel grijs in onze wereld. De vlotte schrijfstijl en de bijzondere verwikkelingen waar deze man in verstrikt raakt zorgen voor een fijn verloop, hoewel de tweede helft van het boek een klein dipje heeft in het tempo. Toch blijf je doorlezen. Wat gebeurte er namelijk op Dag 0, waar het boek als een rode draad omheen draait?

Score: 8


Informatie

Titel: Alles is krom
Auteur:
Uitgever: Manteau
Aantal pagina’s: 256
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 18 jaar
ISBN: 9789022337486
Prijs: 22.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.