logo-liggend-wit-donkerblauw

Bekijk alle Predator-films in de juiste volgorde

Deel 15 van 20 van onze artikelen over Filmreeks

35 jaar geleden werden we verrast met de eerste Predator-film in de bioschoop. Nu blijkt de franchise nog altijd springlevend, met de film Prey die vanaf deze maand op Disney+ te streamen is. Maar in welke volgorde moet je alle Predator-films kijken? Wij zetten de Predator-films op een rij voor je.

Bekijk hier al onze filmreeksen.

Van eenvoudige actiefilm naar filmserie

Eigenlijk is het grappig om te zien hoe de lijntjes soms lopen. De eerste Predator-film, geproduceerd door Joel Silver, was namelijk helemaal niet bedoeld als serie. Het was gewoon een mooi excuus om Arnold Schwarzenegger (“Get in da choppa!”) met een paar andere commando’s te laten schieten op een technologisch geavanceerde buitenaardse jager in de oerwouden van Zuid-Amerika. Inmiddels is dat concept uitgegroeid naar spin-offs, sequels en sinds kort ook een prequel. De wereld van “Predator” is groot, gedurfd en vooral erg bloederig.

predator screenshot 3

De nieuwste telg: Prey

De meest recente film is Prey, die je terug neemt in de tijd, naar een comanche-clan in 1719. In de film Prey volg je een jong meisje genaamd Naru, die het opneemt tegen de buitenaardse krijger tijdens een van de eerste bezoeken van de soort aan de aarde. Natuurlijk blijkt Naru meer een krijger te zijn dan het buitenaardse wezen verwacht en het is een brute, bloedige strijd op leven en dood.

Predator-films in chronologische volgorde

Voor het grootste deel is de Predator-chronologie vrij helder. De films volgen elkaar op in de datum waarin ze uitkomen, maar je hebt natuurlijk geen zin om van al die films de releasedatum uit te zoeken. Bovendien wordt het ook niet altijd duidelijk genoemd. Vooral bij Predators en The Predator wordt er niet echt een tijdvak vermeld. En er zijn twee duidelijke afwijkingen.

Merchandise koop je bij:

De eerste afwijking is Predator 2, die in 1990 uitkwam en afspeelt in 1997 in Los Angeles. Het idee was namelijk dat de Predator-soort maar eens in de tien jaar op jacht gaat, en alleen de heetste plekken op aarde bezoekt. (hoewel dat concept overboord ging met Alien vs Predator, dat voornamelijk afspeelt in het noordpoolgebied). Ook Prey wijkt af van die datum lijn (1719) en plaatst zichzelf voor alle Predator-films. Als je goed oplet, kun je trouwens de link leggen van Prey naar Predator 2! Als je kijkt naar de chronologische volgorde, moet je de Predator-films in deze volgorde kijken:

 • Prey
 • Predator
 • Predator 2
 • Alien vs. Predator
 • Alien vs. Predator: Requiem
 • Predators
 • The Predator

Hierbij kun je de films “Alien vs. Predator” en “Alien versus Predator” in principe overslaan, maar dat is aan jou.

Predator-films in releasevolgorde

Wil je de films liever kijken in de volgorde waarin ze zijn uitgebracht? Dat kan natuurlijk ook! Het is een vreemde franchise, met een harde actiefilm (Arnold Schwarzenegger-versus-alien) de basis was. Houd er rekening mee dat twee van de films deel uitmaken van een spin-off met de Alien-franchise, met een reeks stripboeken, boeken en videogames als basis, waarin de twee series werden samenvoegd. Prey, de eerste film in de franchise die is gemaakt voor streaming, is een soort spin-off/prequel en bremgt het broodnodige verse (fluorgroene) bloed.

Hier lees je hoe je alle Predato’-films in volgorde van uitgave kunt bekijken:

 • Predator (1987)
 • Predator 2 (1990)
 • Alien vs. Predator (2004)
 • Alien vs. Predator: Requiem (2007)
 • Predators (2010)
 • The Predator (2018)
 • Prey (2022)

Welke ‘Predator’-films worden gestreamd?

Als het gaat om de Predator-franchise, vooral in de aanloop naar Prey, is de grote vraag waar de films worden gestreamd. Nu Prey exclusief op Disney+ te zien is, welke andere films in de franchise worden ook op het platform gestreamd?

De Predator-films die op Disney+ worden gestreamd, zijn:

 • Predator
 • Predator 2
 • Alien vs. Predator
 • Alien vs. Predator: Requiem
 • Predators
 • Prey
streaming-banner-disney-plus

Er moet ook worden opgemerkt dat je alle films kunt kopen bij verschillende online digitale retailers en dat je Predator, Predator 2 en The Predator op 4K HD Blu-ray afzonderlijk of in een mooi verzamelde boxset kunt kopen.

Films koop je online bij:

Blader door de serie << Dit is het schema voor Marvel Phase 5Dit is de ultieme volgorde om alle Alien-films te bekijken >>

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. […] flinke discussies rond wie er de sterkste aliens waren: die uit deze reeks films, of uit de predator-franchise. Verschillende comics, boeken en games waren het gevolg. En dat kon de filmmakers natuurlijk ook […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.