logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bekijk alle Batman-films in chronologische volgorde


Batman gaat al heel wat jaren mee. De superheld werd in 1939 voor het eerst getekend door Bob Kane en Bill Finger. Daarna is hij niet meer uit het superheldenlandschap verdwenen, hoewel hij regelmatig een update heeft gekregen als het gaat om verhaal, gadgets en uiterlijk. De eerste Batman-film stamt uit de 1966, waarin Adam West in de stretchy huid kroop van onze held. Later werd hij stoerder, meer high-tech en vooral ook een stuk duisterder. Maar in welke volgorde moet je de Batman-films kijken? Wij zetten ze voor je op een rij!

Bekijk hier al onze filmreeksen.

Filmreeksen

Natuurlijk kennen we onze gemaskerde held uit die grappige serie uit de jaren 60, waarin Adam West zijn rol als detective speelde en voor een groot deel het personage vormde. Het duurde nog een aantal jaren voor iemand zich aan een nieuwe reeks films durfde te wagen: vanaf 1989 barstte het superheldengeweld los en rolden er heel wat Batman-films van de band. Maar in welke volgorde moet je de Batman-films kijken?

Batman uit de jaren 90

Superheldenfilms zijn nog niet zo heel erg lang populair. Het was Tim Burton die de hype eigenlijk echt goed in gang zette, toen hij op 1989 de eerste Batman-film naar de bioscoop bracht.

Ga direct naar Batman-collectie op BOL.com.

Batman (1989)

Tegenwoordig zien we de ene grote superheldenfilm na de andere op het witte doek verschijnen. Vroeger was dat wel anders. Toen was het maken van een high-tech actiefilm nog een ondenkbaar fenomeen. Het was dan ook een dappere zet van Tim Burton om Batman aan te pakken. Het werd een serieuze film over het personage, waarbij het genre Superheldenfilm naar een nieuw niveau werd getild. En… met die unieke Tim Burton-vibe, die iedereen zo weet te waarderen. Daardoor kwam Gotham tot leven als een griezelige Art Deco-nachtmerrie; glad en koel en vol gevaar. Michael Keaton nam de serieuze rol op van Batman, en Jack Nicholson zorgde voor een hysterische noot als de angstaanjagende clown die de Joker in deze film werd.

Ga direct naar Batman op BOL.com.

Batman Returns (1992)

Na het succes van de eerste Burton Batman-film, kon het vervolg natuurlijk niet uitblijven. Deze film is helemaal Burton: komisch, bizar en raar, met geweldige rollen van Michelle Pfeiffer als Catwoman en Danny Devito als The Penguin, waarin ze beiden helemaal tot hun recht komen. Ook deze film is duister en somber, waarbij The Penguin uit de riolen oprijst om zijn eenzame jeugd te wreken door alle eerstgeboren kinderen van Gotham te ontvoeren. Catwoman sluit een pact met Batman om samen het kwaad te bestrijden.

Ga direct naar Batman Returns op BOL.com.

Batman Forever (1995)

De derde film was er eentje van wisselingen. Hij past nog altijd binnen deze filmserie, maar de volledige cast is omgegooid, waarbij het met name visueel opvalt dat Tim Burtons stoel is vervangen door Joel Schumacher. Val Kilmer nam het stokje van Michael Keaton over als Batman. De schurken maakten daardoor meer indruk: Jim Carrey kon zichzelf helemaal laten gaan in zijn rol als The Riddler, waarbij Tommy Lee Jones zijn serieuze kant kon uitbreiden met een kwaadaardige kant in Two-Face. Chris O’Donnell werd de nieuwe Robin, een rol die hij ook in het vervolg op zich nam.

Ga direct naar Batman Forever op BOL.com.

Batman and Robin (1997)

Val Kilmer werd niet bepaald met open armen ontvangen als Batman. Zijn plekje werd overgenomen door niemand dan George Clooney! Toch zie je aan deze film overduidelijk dat dit het laatste deel is van een serie. Het is too much en neigt ondanks de stoere, high-tech vibe meer naar de eerste Batmanfilm uit 1966, door een bijna komische toon toe te voegen. Alicia Silverstone als Poison Ivy en Arnold Schwarzenegger als Mr. Freeze doen daar niet veel goeds aan, vooral omdat Arnold het houdt bij vrij eenvoudige onelineners.

Ga direct naar Batman and Robin op BOL.com.

Films koop je online bij:

Merchandise koop je bij:

Nolan’s Batman-trilogie

Als het gaat om de best geregisseerde superheldenfilms aller tijden, kom je waarschijnlijk uit bij de de Batman-trilogie van Christopher Nolan. Hierin kreeg je echt een inside look in de achtergrond en het leven van onze zwartgeklede burgerwacht, overgoten met een somber sausje van corruptie en agressie.

Ga direct naar Dark Knight-trilogie op BOL.com.

Batman begins (2005)

Batman Begins was de eerste film uit Nolan’s trilogie. Nolan nam het verhaal van Batman weer helemaal terug naar de basis. Hij vergat de vorige vier films en wilde zijn versie vertellen. De versie van de comics. En dus zie je in deze film het oorsprongsverhaal van Batman, van het moment dat Bruce Wayne zijn ouders vermoord ziet worden tot het moment dat hij mag toetreden tot de League of Shadows, nadat hij is getraind door Henri Ducard (een rol van Liam Neesson). De film is rauw en hard, duister en realistisch. Christian Bale speelt een jonge Bruce Wayne die in deze film bekend zal staan als de Gemaskerde Wreker en zal proberen om de straten van Gotham iets schoner te maken. Daarbij zal hij het moeten opnemen tegen Cillian Murphy’s The Scarecrow, die het volk met geestverruimende middelen op scherp zet.

Ga direct naar Batman Begins op BOL.com.

The Dark Knight (2008)

Drie jaar later kwam het vervolg op Batman Begins. The Dark Knight is nog altijd de beste film in deze franchise. Dat vinden niet alleen wij, maar ook het bioscoopbezoekende publiek: het was de eerste Batman-film die de grens van een miljard dollar op de Box Office overschreed. Een belangrijk deel van die eer gaat naar Heath Ledger, die een overduidelijk psychotische en wrede Joker neerzette. De briljante special effects, plotwendingen en het conflict tussen Batman en de Joker zijn legendarisch.

Ga direct naar The Dark Knight op BOL.com.

The Dark Knight Rises (2012)

De derde film uit de Nolan-trilogie kwam in 2012. Hierin zien we niet alleen Christian Bale en Morgan Freeman, maar ook Anne Hathaway in de rol van Cat Woman. De ultieme schurk uit deze film werd gespeeld door Tom Hardy: Bane. Hij houdt de volledige stad in gijzeling door een atoombom onder de stad te plaatsen en de uitwegen te blokkeren. Batman maakt ook hier een paar interessante ontwikkelingen door, wat de serie netjes afrond en ook laat zien dat zelfs superhelden zichzelf nog kunnen ontwikkelen.

Ga direct naar The Dark Knight Rises op BOL.com.

Batman van The DCEU

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Na de trilogie van Nolan nam Zack Snyder het stokje over om zijn versie van de Batman-legende te vertellen in Batman v Superman: Dawn of Justice. Daarbij veroorlooft hij zich nog al wat vrijheden, waarbij hij vooral nogal grof omgaat met zijn vorige project: Man Of Steel. Ben Affleck speelt hierin de rol van Batman en is in dit geval niet geboren in Gotham City, maar in South Boston. Hij ziet Superman als een publiek gevaar en besluit hem een halt toe te roepen. Dat neigt natuurlijk naar Marvels Civil War, maar is net anders. Hun rivaliteit wordt in het geheim gevoed door de bemoeienis van een Lex Luthor (Jesse Eisenberg).

Ga direct naar Batman v Superman op BOL.com.

Suicide Squad (2016)

Een antiheldenfilm waar Batman (Ben Affleck) even in voorbij komt zoeven. De film draaide in feite om de Joker, hier gespeeld door Jared Leto, die best goed heeft gekeken naar de rol van Heath Ledger. Margo Robbie zette haar iconische rol als Harly Quinn neer, met haar vrolijke, maniakale uitstraling. Suicide Squad werd niet bepaald goed ontvangen voor de critici, maar werd door het publiek goed ontvangen. Vooral Margo Robbie deed het goed en kreeg haar eigen film: Birds of Prey, maar ook in het vervolg (of herfilming… net hoe je het wil zien) van vorig jaar: The Suicide Squad. Na de dood van Superman probeert de overheid een speciaal team op te stellen, Task Force X, dat in ruim voor strafvermindering de strijd aangaat tegen de grotere bedreigingen van de wereld. Hij past in dit rijtje, maar is zonder meer over te slaan.

Ga direct naar Suicide Squad (2016) op BOL.com.

Ga direct naar The Suicide Squad (2021) op BOL.com.

Merchandise koop je bij:

Justice League (2017) / Zack Snyder’s Justice League (2021)

De positieve invloed van Superman bleek groter dan verwacht. Na de dood van Superman is de wereld één grote chaos. Batman voelt de verantwoordelijkheid en besluit een nieuw team op te stellen. Zo brengt hij Gal Gadot’s Wonder Woman, Ezra Miller’s Flash en Jason Momoa’s Aquaman samen in hét superheldenteam van DC Comics. Deze film zou een geweldig idee zijn geweest, als Zack Snyder lang genoeg was gebleven om de film volledig te regisseren. Vanwege persoonlijke problemen moest hij zijn stoel verlaten, en werd vervangen door Joss Whedon, die de basis niet goed aan elkaar kon breien. Onder druk werd er achter de schermen gewerkt aan de Snyder’s Cut van Justice League, die in 2021 verscheen.

Ga direct naar Justice League op BOL.com.

Volgend: The Batman (2021)

En zo is het weer tijd voor een nieuw avontuur van onze gemaskerde superheld. The Batman keert in 2022 terug voor een nieuw begin, met Robert Pattinson in de rol van Batman en regisseur Matt Reeves. Daarin maak je kennis met de duistere kant van Gotham, waar Batman de straten met geweld schoonveegt. Daarbij krijgt h ijte maken met een sadistische moordenaar, die hem regelrecht naar de onderwereld wijst. Daar komt hij in aanraking met Selina Kyle/Catwoman (Zoë Kravitz), Oswald Cobblepot/de Penguin (Colin Farrell), Carmine Falcone (John Turturro) en Edward Nashton/de Riddler (Paul Dano). Om zijn nieuwe tegenstander het hoofd te bieden moet Batman nieuwe samenwerkingen aangaan.

Andere Batman-films en -series

Natuurlijk zorgt deze superheld voor genoeg inspiratie! Er zijn tal van series en films gemaakt met Batman in de hoofdrol, of waarbij hij een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Hieronder staan verschillende films en series – sommigen geanimeerd – voor de echte Batman-fans onder ons!

Batman: De film (1966)
De LEGO Batman-film (2017)
Joker (2019)
The Batman (1943 – televisieserie)
Batman en Robin (1949 – televisieserie)
Batman (1966 to 1969 – televisieserie)
Gotham (2014 tot 2019 – televisieserie)
Titans (2018 tot heden – televisieserie)
Pennyworth (2019 tot heden – televisieserie)
Batwoman (2019 tot heden – televisieserie)
The Batman: The Animated Series Complete Collection

Ga direct naar Batman: Complete Animated Series op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.