logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Disneyland Paris onthult spectaculaire nieuwe show Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland


Datum: 25 mei t/m 29 september
Prijs: vanaf 72 euro
Locatie: Disneyland Parijs
Adres: Bd de Parc, Coupvray (Route)

Van 25 mei t/m 29 september 2024 worden gasten van alle leeftijden meegenomen naar Wonderland in het onlangs onthulde theater in het Walt Disney Studios Park: ’Theater of the Stars. Deze nieuwe show biedt een moderne kijk op de tijdloze klassieker van de Walt Disney Animation Studios film Alice in Wonderland.

Meer weten?

Het rijke entertainmentprogramma, waarmee Disneyland Paris zich onderscheidt in Europa, werd eerder al aangevuld met shows als de immersieve TOGETHER: a Pixar Musical Adventure, de droneshow Disney Electrical Sky Parade3 met tot 500 drones en de kleurrijke dagshow A Million Splashes of Color4. De grenzen van de storytelling worden wederom verlegd met de gloednieuwe bewerking van Alice in Wonderland. De originele animatiefilm eindigt met een croquetspel tussen Alice en de Hartenkoningin, waarbij geen winnaar is. De show in het Walt Disney Studios Park geeft een nieuwe twist aan deze eindscène door gasten mee te nemen naar een feestelijk theekransje in het hart van Wonderland met Alice en haar vrienden. Maar de dingen gaan niet zoals verwacht. Teleurgesteld dat ze niet de enige eregast is, start de Hartenkoningin een ware muziekbattle. En de Gekke Hoedenmaker probeert op zijn eigen onhandige manier om te gaan met deze uit de hand gelopen situatie.

Met fantastische muzikale optredens, luchtacrobatiek en BMX-stunts is dit een unieke kans om het avontuur van Alice en de Hartenkoningin bij te wonen. Als kers op de taart kunnen gasten zelf deel uitmaken van de show door het einde van het verhaal te kiezen: zij beslissen wie van de twee Figuren wint tijdens de adembenemende finale van de show.

Een kijkje achter de schermen.

  • Meer dan 180 artiesten en technisch personeel hebben samengewerkt om deze indrukwekkende ervaring tot leven te brengen.
  • De show vindt plaats op het grootste podium van Disneyland Paris, met een hoofdpodium van 68 meter lang, 26 meter diep en 16 meter hoog.
  • Het podium bevat een skatepark met 9 hellingen variërend van 2.50 tot 3.50 meter hoog waar 10 BMX-rijders de kaarten van de Hartenkoningin uitbeelden.
  • Op het podium staan ook 7 trampolines, waaronder een trampoline van 14 meter op het hoofdpodium en twee ‘tramp-walls’ van 3.50 meter hoog.
  • De structuur van het decor is gemaakt van 300 ton staal.
  • Het ontwikkelen van de kostuums duurde 1 jaar.
  • Voor de show zijn 4.000 kostuums en accessoires gemaakt.
  • 20 kostuums zijn ontworpen door kostuumontwerpers van Disneyland Paris.

Alice en de Hartenkoningin verankerd in popcultuur

In deze muzikale bewerking wilde showregisseur Matteo Borghi “hulde brengen aan een Disney klassieker”, verankerd in de popcultuur op een interactieve, leuke en kleurrijke manier. Naast de vele verwijzingen naar iconische elementen uit de Disney film uit 1951, heeft de show een modern tintje gekregen waarbij er geen goede of slechte personages zijn. “Beide hoofdpersonages zijn interessant en brengen ideeën over die niet tegenover elkaar staan, maar elkaar aanvullen. Alice belichaamt het idee dat je in je dromen en je verbeelding moet geloven. Zo kunnen we allemaal ons eigen universum creëren en de wereld veranderen. De Hartenkoningin is duidelijk meer op zichzelf gericht. Ze verdedigt haar eigen visie, namelijk dat je in jezelf moet geloven om te slagen in wat je ook doet. Beide boodschappen zijn belangrijk en deze dualiteit komt tot uiting in de muziek en de artistieke disciplines,” aldus Matteo Borghi. Terwijl de vrolijke persoonlijkheid van Alice wordt weerspiegeld in een pop-geïnspireerde sfeer, leeft de Hartenkoningin op in een rock-geïnspireerde wereld.

Deze unieke ervaring komt meerdere keren per dag tot leven in het grootste openluchttheater van het resort, met een capaciteit van 2.800 toeschouwers. Deze omgeving is het perfecte speelterrein om de interactie met het publiek naar een hoger niveau te tillen, vooral nu het podium 10 meter dichter bij de tribunes staat.

Het decor, dat exclusief voor Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland is ontworpen, speelt een belangrijke rol tijdens de nooit eerder vertoonde ervaring in Disneyland Paris. Om dit indrukwekkende decor tot leven te brengen, haalde decorontwerper Olivier Dusautoir zijn inspiratie niet alleen uit de originele wereld van de animatiefilm, maar ook uit de ‘pop art’. In deze kunststroming komen verschillende street art culturen samen, waaronder muurschilderingen, waardoor het spectaculaire 68 meter lange en 26 meter diepe podium er heel eigentijds uitziet. Extra elementen zoals opgestapelde containers met felle kleuren zijn toegevoegd om het podium een industrieel aspect te geven. Om het decor nog levendiger te maken, zijn er verschillende soorten apparatuur – waaronder dertien ingebouwde schermen en pyrotechnische apparaten – op het podium en rondom de tribune geïnstalleerd. De trampolines aan de voet van de tribunes voegen een extra vleugje plezier toe aan deze spectaculaire ervaring.

De aanstekelijke ritmes van vijf originele liedjes representeren de tegengestelde persoonlijkheden van de Figuren en laten de gasten zeker meeklappen. De soundtrack is geïnspireerd op de melodieën van de animatiefilm en is opgenomen in Nashville in de Verenigde Staten. Nashville staat bekend als de ’songwriting hoofdstad van de wereld’ met studio’s gespecialiseerd in het opnemen van moderne en ritmische geluiden. Guillaume Coignard, een muziekproducer bij Disneyland Paris, wilde “de hele ruimte vullen met muziek door elk instrument te zien als een actief en levendig personage.” De muziek die is opgenomen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan weerspiegelt de twee totaal verschillende muzikale werelden – pop versus rock. Dit wordt door 46 artiesten, waaronder 3 zangers, 3 achtergrondzangeressen, een gitarist, een toetsenist en 2 percussionisten tot leven gebracht in een onvergetelijke muziekbattle. Om industriële elementen in de geluidsomgeving te verwerken, ontwierp Disneyland Paris bovendien speciale drumstellen van stookolietanks. Zodra de structuren van deze unieke instrumenten tot leven waren gebracht, werden ze bedekt met drumvellen om percussiegeluiden te produceren die lijken op tom-toms en basdrums.

Naast de unieke muziek, worden in de show ook ongelooflijke optredens gegeven. Acrobaten klimmen op de tampolinemuren, die het torenhoge karakter van de sets weerspiegelen en de BMX-rijders voeren stunts uit op de klanken van de muziek, waardoor opvallende beelden en choreografie ontstaan.

Een ander belangrijk ingrediënt van de show zijn de kostuums. Voor Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland deden de kostuumontwerpteams een beroep op de talenten van het couture atelier van Disneyland Paris en op de expertise van verschillende ateliers in Ile-de-France die gespecialiseerd zijn in mode, haute couture en entertainment. De visies van kostuumontwerpers Isabelle Antoine en Malika Sif werden hiermee werkelijkheid . Terwijl de twee modespecialisten zich een “popster-geïnspireerde” en “schattige” look voor Alice voorstelden, brachten ze een “gewaagde” en “glamoureuze” outfit voor de Hartenkoningin tot leven door samen te werken met het Parijse atelier Bas et Hauts. De teams werkten ook samen met de FBG 2211 studio aan moderne kostuums die perfect passen bij het decor, zoals de speelkaarten die doen denken aan de hiphopbeweging of de acht bloemen met een spanwijdte van 2,60 meter. Een andere leverancier die bijdroeg aan de kostuums, was atelier Blin et Ghuilhem die hielp aan het ontwerp van de hoeden van het Witte Konijn en de Rups. Het Wonderland van vandaag is niet alleen gevuld met fantasierijke wezens, maar ook met een scala aan moderne rekwisieten, zoals het spectaculaire voertuig van de Hartenkoningin dat ontworpen is in samenwerking met Planète Vapeur, een bedrijf in Nice dat gespecialiseerd is in vrolijke optochten en straatentertainment. In totaal hebben meer dan 150 Franse en Europese bedrijven hun krachten gebundeld om deze grootse ervaring te creëren.

Merchandise koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.