logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Alice, Darling


Alice, Darling is best een beklemmende speelfilm. Het verhaal draait om Alice, een meisje dat ogenschijnlijk gelukkig is met haar leven en in de liefde, maar aan haar terughoudende reacties merk je dat haar iets dwars zit. Dat blijkt ook al uit het eerste stuk van de film. Daar zie je haar onder water, kijkend naar het troebele licht en het zeewier boven haar. Deze scène is een voorbode van iets dat later in de film zal gebeuren, en vormt tegelijkertijd een visuele metafoor voor de gemoedstoestand van Alice.

Dubbelleven

Wanneer je voor het eerst echt kennismaakt met Alice, zie je haar met haar vriendinnen in een restaurant zit. Je ziet dat het een hechte club is, maar ook dat Alice niet op haar gemak zit. Haar neutrale glimlach zou iedereen voor de gek kunnen houden, maar niet haar jeugdvriendinnen. De drie meiden maken plannen voor een weekendje weg, om de verjaardag van één van hen te vieren. Alice weet al dat ze niet zou mogen gaan, als ze het aan haar abusievelijk controlerende vriend zou vragen en piept er stiekem tussenuit. Daaruit vloeien een handvol ongemakkelijke gesprekken, schuldgevoelens en angstgedrag zoals haar haren uittrekken en paniekaanvallen. Alice wuift de controlerende berichten en reacties van haar vriend weg als zijnde toonbeelden van liefde. Zo kan het gaan.

Vanaf 23 maart 2023 is ‘Alice, Darling’ te zien in de Nederlandse bioscopen. De hoofdrol in deze psychologische thriller wordt vertolkt door Anna Kendrick, bekend van ‘Twilight’, ‘Pitch Perfect’ en ‘Up in the Air’, waarvoor ze een Oscarnominatie ontving. ‘Alice, Darling’ is het speelfilmdebuut van regisseur Mary Nighy, dochter van Bill Nighy, die onder meer acteerde in Sofia Coppala’s ‘Marie Antoinette’. De film ging eerder dit jaar in première op het Toronto International Film Festival en werd daar vol lof ontvangen.

Bekijk de trailer van Alice, Darling

Interventie

Wanneer haar vriendinnen Sophie en Tess na ongeveer een uur horen van de manier waarop vriend Simon omgaat met Alice, zijn ze heel bezorgd. Ze nemen haar telefoon af en dwingen haar zo om weer tot zichzelf te komen. Dat lukt al vrij snel (bijzonder snel, zelfs, dat is wel een kritiekpuntje in de geloofwaardigheid van de film). Wanneer Simon op de stoep staat bij het vakantiehuisje in de bossen, zit ze meteen weer terug in het vertrouwde en beklemmende patroon. Toch heeft ze een beetje inzicht gekregen in de ernst van de situatie en is ze stiekem wel klaar met het hele gedoe. Maar hoe ontkom je aan een dergelijke situatie?


Recensie over Alice, Darling

CooleSuggesties topper

Kendrick’s optreden als Alice is een compleet andere rol als dat we van haar gewend zijn. Toch spreekt de afwezige blik en het ontwijkende gedrag van deze actrice boekdelen en zet ze een sterke rol neer als teruggetrokken persoon, die muren optrekt om haar leven te beschermen. Haar berekenende karakter spreekt boekdelen en zou rode vlaggen moeten schreeuwen. De film zit vol symboliek en de gespannen situatie komt op verschillende manieren naar voren: het mistroostige weer, de schimmige blikken die worden uitgewisseld. Zelfs het schamper uitgewerkte bijverhaal over een vermist meisje, waar Alice zich volledig in vastgrijpt, zorgt voor een paar sluimerend spannende momenten. Alice, Darling is een indrukwekkend verhaal over emotioneel misbruik en een beklemmende, giftig relatie tussen twee mensen waarbij één alles probeert te regelen volgens diens eigen wensen en verwachtingen.

Score: 9


Informatie

Titel: Alice, Darling
Uitgever: Just Film entertainment
Tijdsduur: 90 minuten
Genre: drama.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat scenes met seks

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.