logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Food review: Air Up – waterfles met geur en smaak

Water drinken is heel gezond. Veel gezonder drinken zul je niet tegenkomen (of het is deels gezond, deels ongezond). Alles wat je toevoegt aan water, doet namelijk af een de gezondheid ervan! En dat is wel jammer, want hoewel er niets mis is met water, is het wel… water. Soms wil je wel eens wat anders! De Air Up waterfles levert je dat, zonder toe te geven aan extra smaakstoffen en toevoegingen. Ze maken namelijk gebruik van geur om smaak toe te voegen.

Geur zorgt voor smaak

Je hebt het vast wel eens gehoord, dat sommige voedingsmiddelen, zoals vanille, eigenlijk geen smaak hebben. Of dat je vieze dingen (bijvoorbeeld spruitjes) beter kunt eten als je je neus dicht houdt. Het is de geur die zorgt voor de smaakbeleving. Je hersenen koppelen de geur aan een smaak, waardoor hetgeen je eet ineens heel anders gaat smaken. Door het verwijderen of toevoegen van geur kun je jouw hersenen zonder problemen foppen. De Air Up waterfles doet dat met geurpods, die je om de drinktuit schuift. Lekker dicht bij je neus, waardoor je al ruikt hoe het water gaat smaken. In werkelijkheid blijft de inhoud van de fles kraanwater.

Ruiken door je mond

Er is een uitdaging. Als je drinkt, sluit je jouw neus af. Ruiken terwijl je drinkt? Dat is dus minimaal aanwezig. In de drinktuit van deze waterfles zit dan ook een heel slim systeem, waarbij je net onder de drinktuit en onder de geurpod een gaatje zit. Door de geurpod iets omhoog te trekken, komt dat gaatje vrij. Zo komt er lucht bij het drinken, wat eerst langs de geurpod gaat. De geurstof komt dus via je mond bij de geurcentra van je mondholte, waardoor je de smaak van infused water ervaart. Heb je geen zin in een smaakje? Dan duw je de geurschijf naar beneden en werkt de drinktuit als een normaal rietje, zonder het ‘slurpende’ geluid van het gaatje.

Duurzaam alternatief voor wegwerpflesjes

De 28-jarige bedenkster Lena Jüngst, tevens oprichter van air up, vertelt: “We willen het overmatige gebruik van suiker in de vorm van frisdrank verminderen en tegelijkertijd plastic en CO2-uitstoot besparen.” Ook wil air up het drinken van water stimuleren als dé manier om beter voor ons lichaam te zorgen. De hervulbare drinkfles heeft 25 tot 50 keer minder plastic nodig dan een liter smaakdrankjes. Tegelijkertijd vermindert het ook CO2-uitstoot doordat het aanschaffen van flesjes frisdrank verleden tijd is.

Stoere waterfles

De robuust uitziende fles heeft een eigenwijze knik aan de bovenkant, waardoor het makkelijker drinken is door de drinktuit en het rietje. Je dicht de waterfles zelf af met een rubber dop, wat prima werkt. Doordat de belangrijkste koppelpunten een druppelvorm hebben, passen ze slechts op één manier in elkaar. Een mooi en slim bedacht ontwerp! Nadeel van de fles is dat je een wat slurpend geluid hoort als je hem in zijn ‘smaakjesmodus’ hebt, doordat er lucht bij het water wordt gezogen. Bij normaal drinken heb je overigens wel wat van de geur (en dus smaak) maar is het minder dan wanneer je hem ‘aan’ zet. En zelfs in die modus is de smaak nog altijd vrij subtiel. Voor alle duidelijkheid: de fles is gemaakt van BPA-vrij Tritan en het mondstuk is gemaakt van voedselveilige siliconen die ook in fopspenen worden gebruikt. De geurpods zijn daarnaast 100 procent recyclebaar en de aroma’s zijn 100 procent natuurlijk.

2 flessen en 10 smaken

Op dit moment zijn er twee kleuren flessen en tien smaken verkrijgbaar via de website. Van koffie tot cola, van kersen tot komkommer en sinds kort ook de nieuwe geurpod wildberry, een mix van verschillende bessen. Door de verschillende accessoires, zoals gekleurde ‘straps’, ofwel draaglussen, zijn de flessen naar wens te personaliseren. De starterset bestaat uit een antraciet drinkfles en twee geurpods in de smaken sinaasappel-passievrucht en limoen voor 34,95 euro of een witte fles met twee premium geurpods in de smaken cola en mandarijn voor 39,95 euro. De geurpods zijn in sets van drie te koop vanaf 5,95 euro en iedere pod geeft zo’n vijf liter kraanwater de gewenste smaak. Meer weten over verschillende smaken? Lees hier meer over onze test met de Air Up geurpods!

Ga direct naar Air Up op BOL.com.


Recensie over Air Up waterfles met geurpods

De Air Up is een vernieuwend product met een leuke gimmick: het maakt smaakjeswater zonder smaak toe te voegen. Geen last van kunstmatige geur- en smaakstoffen, suiker of andere middelen die je liever niet drinkt. Je krijgt enkel water binnen! De geurpods leveren een subtiele smaakbeleving, waarbij de geur via je mond in je neusholte komt. Daar zorgt het voor een smaakbeleving, alsof je infused water drinkt. De fles is groot en robuust (650ml), lekvrij en vormgegeven als een grote melkfles voor babies. Dat zorgt wel voor een makkelijke drinkbarheid door het rietje. De rubber afsluitdop doet goed zijn werk, maar is niet makkelijk los te krijgen. Daar is best wel wat kracht voor nodig. De geurpods gaan slechts 5 liter mee, en dat is best weinig. Van de twee meegeleverde pods in de standaard starterset is lime onze favoriet. Daar is de smaak het meest intensief van.

Score: 8.5


Informatie

Air Up, Air Up
Meer weten?
Prijs: 34.95 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.