logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Agile with a smile, Dion Kotteman

Op de werkvloer zie je het steeds vaker: mensen die om een whiteboard vol post-its staan om de voortgang te bespreken, al dan niet aangevuld met een sessie waarin de lopende zaken besproken worden en de mening over iedereen wordt gegeven. Agile en Scrum zijn managementtechnieken die de wereld in rap tempo hebben veroverd. Ze zijn bedacht in andere culturen, waar het wat gangbaarder is om je dienstbaar op te stellen en je eerder neer te leggen bij het ‘woord van de leider’. In Nederland is die situatie anders. Hier heb je vaak een team met hoogopgeleide mensen, die gewend zijn hun eigen boontjes te doppen. Hoe laat je die mensen hun vrijheid ‘inleveren’ om binnen een Agile project te werken? Dat levert flink wat botsingen en obstakels op, zoals je ook in Agile with a smile kunt lezen.

Agile with a smile

In dit managementboek lees je hoe Bob de Agile-tactieken probeert in te zetten in zijn projectgroepen van een verzekeringsmaatschappij. Dat is weer een ander obstakel, want Agile is eigenlijk ontwikkeld voor softwarebedrijven, waarbij een groot project wordt opgedeeld in kleine, meetbare deelstructuren. Daar krijgt onze Bob ook mee te maken. Gelukkig treft hij op de voetbalclub van zijn zoons Charles aan, die ook met Agile werkt binnen zijn bedrijf. Hij heeft heel wat obstakels ontdekt en ook omzeild middels aanpassingen in de methodiek. Een concessie in de methodiek blijkt soms nodig om de strakke lijnen te doorbreken, maar ook om de theorie van Agile en Scrum te kunnen doorzien (en ja, ik weet dat Scrum een variant is op Agile).

Ervaringsgericht

Het prettige van Agile with a smile is wel dat het boek zijn verhaal doet vanuit de praktijk. Bob komt heel herkenbare problemen tegen, waarbij teamleden tegen het principe van Agile in handelen of denken. Hoe doorbreek je die barrières naar een werkbaar resultaat, zonder het principe van Agile meteen overboord te gooien? Charles weet daar wel raad mee en laat zich dan ook graag inhuren als expert om samen met Bob te sparren over mogelijke oplossingen. Want eerlijk is eerlijk: hoe prettig de methodiek ook kan werken, je bent na 1 of 2 dagen Agile-cursus nog geen expert! Daar komt heel wat meer bij kijken.

Conclusie over Agile with a smile

Ben je bezig met het in gebruik nemen van Agile? Dan is dit boek echt een must-read. Het behandeld veel voorkomende problemen en hiaten als je Agile wil implementeren in een standaard Europees bedrijf. Minpuntje is wel de manier van schrijven. De ene keer wordt er heel vlot en herkenbaar geschreven, maar de schrijvers vervallen regelmatig in een wat hooghartig taalgebruik dat niet bij de stijl van de opzet past. Ondanks dat verdient het niets meer dan lof, al was het maar omdat iemand durft te zeggen dat Agile zo zijn beperkingen heeft. Maar ook omdat het laat zien hoe je die beperkingen oplost.

Door: CooleSuggesties
Score: Agile with a smile krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Agile with a smile, Dion Kotterman
Van Duuren Media, 128 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789089653956. Prijs: 20 euro.

Ga direct naar Agile with a smile op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.