logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Agenda: WintersZwolle Festivalweken

WintersZwolle Festivalweken Datum: 20-12-2019 t/m 1-3-2020
Adres: centrum, Zwolle (Route)

Zwolle viert de winter groots met Winters Zwolle: drie heerlijke maanden lang vol evenementen in de mooie Hanzestad aan de IJssel. De kern van Winters Zwolle zijn de Winters Zwolle Festivalweken. In die weken, rond Kerstmis en de jaarwisseling, worden er diverse festivals gehouden rond de Grote Markt, het hart van de stad.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Regisseur Rob Bults vertelt over de opzet van de Winters Zwolle Festivalweken en over de grotere evenementenperiode eromheen. “Je kunt met vrienden of familie genieten van Het Wereldberoemde Verhalenfestival, De Midwinterspooktocht, Circustheaterfestival Op grote Hoogte, het Sprookjesfestival en Kerstival. Ook kun je één van de langer lopende evenementen bezoeken, zoals het Nederlands IJsbeeldenfestival, De IJsbaan, de World Press Photo tentoonstelling en De Lichtbeelden Route door de historische binnenstad. Aansluitend zijn er nog allerlei concerten, tentoonstellingen en andere kleinere evenementen.”

 • WintersZwolle Festivalweken: 20 december 2019 tot en met 30 december 2020
 • WintersZwolle totale periode: 1 december 2019 tot 1 maart 2020

Verderop in dit artikel hebben we de datums van de activiteiten in een overzicht gezet.

Uitgelichte evenementen

Het Wereldberoemde Verhalenfestival – 21 en 22 december
Een performing arts festival in de binnenstad van Zwolle; in gewelfkelders, winkels, achtertuinen, musea en huiskamers, op verstopte pleintjes en. Hier zien wereldberoemde verhalen opnieuw het levenslicht tegen het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad. In routes op thema en leeftijd. Performers maken speciaal voor dit festival 15-minutenvoorstellingen. Er is ook een muziekroute met de titel Ode aan de Held.

Midwinter Spooktocht – 23 en 24 december
Het is de perfecte tijd om te griezelen op geheimzinnige plekken in de historische binnenstad van Zwolle. In de dagen voor Kerst staat de tijd letterlijk even stil. De dagen worden niet langer en niet korter. Het is letterlijk de donkerste tijd van het jaar. Het verlangen naar het licht is oeroud en vindt hier zijn oorsprong. De sluier tussen deze wereld en de andere wereld is dun. Mensen die al overgegaan zijn, lijken een beetje dichterbij dan normaal. Ergens, in een heel oud stukje Zwolle kunnen we die sluier bijna opzij trekken…. De Midwinter Spooktocht is een theatrale storytelling route gespeeld door acteurs, storytellers en gewone Zwollenaren. Je wordt meegenomen langs theatrale scènes in duistere stegen, oeroude huizen en spannende achtertuinen ergens in het oude stadscentrum.De Midwinter Spooktocht staat onder regie van Jordy Roeten en Sheeyla Gerard.

Sprookjesfestival – 27 december – 4 januari
Beleef een magische kerstvakantie in de Zwolse Theaters. Tijdens het Sprookjesfestival ontmoet je prinsessen, prinsen, kabouters en andere sprookjesfiguren. Kies je favoriete voorstellingen uit, kom knutselen, spelletjes spelen of laat je schminken. Voor iedereen is er iets leuks te beleven. Jouw favoriete sprookjeshelden kun je in de foyer gewoon een hand geven!

Festival Op grote hoogte – 23 en 24 december
Circustheater waarbij je altijd naar boven moet kijken. Festival Op grote hoogte neemt het luchtruim als podium, het zweven als uitgangspunt. Wie wil er nou niet vliegen als een vogel? Van trapeze tot dans, van ijzingwekkende hoogtepunten tot diepe val. Je ziet het en vind het op, in en rond Academiehuis De Grote Kerk.

Nederlands IJsbeelden Festival – 14 dec 2019 – 1 mrt 2020
Het grootste ijssculpturenfestival van Europa. Een adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw, licht, geluid en projectie. IJskunstenaars uit de hele wereld zijn gevraagd beelden te maken op het thema ‘Reis door de tijd’. Van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw hebben zij metershoge ijs- en sneeuwsculpturen gemaakt. Buiten de vrieshal is er een verwarmd Winterwonderland gecreëerd.

Kerstival – 24 december
Lokale en regionale muzikale helden treden op tijdens kerstavond in cafés en restaurants. Een aantal van hen zal verschillende kroegen aandoen. Naast deze muzikanten kun je ook stand-up comedians, dichters, een goochelaar en een sneltekenaar langs de kroegen zien struinen.

Silent Night! – 26 december
Academiehuis de Grote Kerk wordt omgetoverd tot danspaleis. Dit jaar hoef jij je tweede kerstavond niet volgevreten op de bank door te brengen met die foute kerstrui aan. In het hart van de stad organiseren we een Silent Disco XL! Hier kun jij met je vrienden helemaal uit je plaat gaan. Je hebt de keuze uit drie verschillende kanalen waarop de lekkerste house, techno, R&B en hiphop worden gedraaid. Lekker glijden op de dansvloer als een arrenslee!

De Wensboom – 15 en 16 dec 2019
Wil jij voor iemand iets betekenen in deze dagen voor kerst? Jouw wens wordt werkelijkheid! Voor de Statenzaal in de winkelstraat van Zwolle staat een Wensboom. Dat is een heel speciale boom. Heb je een wens, hang hem er dan in. Het gaat om wensen met een sociaal karakter: bijvoorbeeld: ‘de vrijwilligers van… een nieuwjaarsborrel aanbieden’ of: ‘iemand die ziek is, een dagje uit aanbieden’. De Kerstman zal alle wensen lezen en….de drie mooiste in vervulling laten gaan!

Lichtbeeldenroute – 9 dec t/m 5 jan
Op dertien locaties in de binnenstad staan vanaf begin december lichtbeelden, die via een wandelroute zijn verbonden. Maak een sfeervolle wandeling door het mooie oude centrum van Zwolle en bezoek zo alle lichtbeelden! Elk lichtbeeld heeft een eigen verhaal met de historische binnenstad als decor.

WintersZwolle Festivalweken

Performing Art staat centraal

 • 20 tot 24 dec – Centraal Festivalterrein op Grote Kerkplein waar diverse evenementen plaatsvinden of op ‘landen’.
 • 21 en 22 dec – Wereldberoemde Verhalenfestival
 • 23 en 24 dec – Midwinterspooktocht
 • 23 en 24 dec – Op Grote Hoogte
 • 27 dec t/m 4 jan – Sprookjesfestival
 • 19 dec – De langste nacht Project Wildeman i.s.m. Zwolse theaters
 • 15 en 16 dec – De Wensboom (Zwolle Doet)
 • 20 dec – Kerstconcert grote Kerk (Academiehuis de Grote Kerk/Zwolse Theaters) Holland Barok
 • 24 dec – Kerstival (HESZ, samenwerkende horeca)
 • 24 dec – Kerstnachtdienst (Academiehuis de Grote Kerk)
 • 26 dec – Silent night (disco) (Academiehuis de Grote Kerk/ Buro Ruis, Hedon)
 • 26 dec – Winterwarmte
 • 27 dec – Trijntje Oosterhuis
 • 31 dec – NYE Grand Ball (Academiehuis de Grote Kerk)

WintersZwolle totale periode

Langdurende exposities en wintersfeer

 • 9 dec t/m 5 jan – Lichtbeeldenroute
 • 30 nov t/m 22 dec – World Press Photo
 • 14 dec t/m 1 maart – IJsbeeldenfestival
 • 7 dec t/m 4 jan – IJsbaan Rodetorenplein

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.