logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Agenda: Souk Amsterdam Arabic Festival

Datum: 30 mei t/m 21 mei 2025
Prijs: vanaf 29 euro
Locatie: Concertgebouw
Adres: Amsterdam (Route)

Dansen op klanken van de ud, beats van de darbuka en zandkoffie drinken op een oosters tapijt. Twintig jaar geleden was de Arabische muziek in Nederland vooral te vinden in lokale feestzalen of bij mensen thuis. Inmiddels vindt er een culturele uitwisseling van jewelste plaats en spelen steeds meer grote (festival)podia en clubs in op de vraag naar moderne Arabische kunst en muziek. Zo ook het SOUK Amsterdam Arabic Festival in Het Concertgebouw. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 mei aanstaande viert het festival haar twintigjarig bestaan. Met op zaterdagmiddag een speciale editie voor kinderen vanaf zes jaar.

Meer weten?

Niet vaak in Nederland

Het Concertgebouw in Amsterdam wordt voor de zevende keer in zijn geheel een weekend lang omgebouwd tot een Arabische markt, een souk waar wereldsterren, Arabische artiesten en ondernemers de geuren, kleuren, smaken, stoffen, de poëzie en muziek van het Midden-Oosten en Noord-Afrika vieren en tentoonstellen. Het zijn artiesten die niet vaak op Nederlandse, of zelfs Europese bodem te bewonderen zijn. Zo trad de hoofdact van dit jaar, de Egyptisch-Libanese superster Carole Samaha, het afgelopen decennium slechts een enkele keer in Europa op. Haar Europese debuut was bovendien ook op SOUK in 2014.

Eerste kids-editie in teken van ontdekkingsreis

Dit jaar wordt voor het eerst een programma voor kinderen vanaf zes jaar en hun families georganiseerd: het SOUK KIDS – Mini Arabic Festival. Zij kunnen op zaterdagmiddag 31 mei over de souk in de foyers van Het Concertgebouw struinen en verschillende Arabische instrumenten uitproberen, zoals de qanun en de darbuka. In de Grote Zaal worden de kinderen door actrice Soumaya Ahouaoui, de uit Soedan gevluchte popartiest Mohamed al Tayeb, het Nederlands Kamerorkest en Het Nationale Ballet meegenomen in het verhaal van de Arabische ontdekkingsreiziger Ibn Battuta. Speciaal voor de kleintjes herschreef de Amsterdamse Libris-genomineerde Rashid Novaire zijn reisverhaal. Met een Marokkaanse vader en Duits-Poolse grootmoeder wist Novaire zich als geen ander te verplaatsen in Battuta’s avonturen van ruim zeven eeuwen geleden en die van migranten vandaag de dag.

‘Aangezien de gemeenschap en familie in de Arabische cultuur hoog in het vaandel staan, ontstond dit jaar de vraag naar een programma speciaal voor kinderen en hun families. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het goed is voor de gezondheid van kinderen dat zij zo vroeg mogelijk met rolmodellen van verschillende culturen in contact komen. Ook in de openbare omgeving, de buitenwereld, niet alleen achter de voordeur,’ legt SOUK-bestuurslid Firdaouss Boutkourt uit.

Arabisch pionieren

In Nederland groeit de behoefte aan plekken waar mensen verschillende culturen met elkaar kunnen vieren. Zo ontstonden de afgelopen jaren bijvoorbeeld ook het Nawafiz festival in TivoliVredenburg en dansfeesten zoals de Dabke Nights in clubs. Twintig jaar geleden was het SOUK Amsterdam Arabic Festival nog pionier.

‘We begonnen in 2005 vanuit de eenvoudige gedachte: Het Concertgebouw is van en voor iedereen, laten we ervoor zorgen dat ook de rijke Arabische muziekcultuur bij ons te horen is,’ licht Joris Nassenstein toe. Hij is artistiek leider en mede-oprichter van SOUK Amsterdam Arabic Festival. ’In de muzikale samenwerking tussen ons westerse symfonieorkest en de Arabische artiesten die bij ons te gast zijn is zoveel te ontdekken, voor ons als makers en voor het publiek. Dat is de kracht van SOUK: de nieuwsgierigheid naar het onbekende die ook Ibn Battuta, onze inspiratiebron voor deze editie, de wereld deed overreizen.’

Twintig jaar culturele bruggen bouwen

Naast Carole Samaha is in het avondprogramma ook een van ‘s werelds beste ud-spelers, de Iraakse Naseer Shamma te horen. Ze staan zowel op vrijdag- als zaterdagavond samen met zanger Mohamed Al Tayeb, acteur Fahd Larhzaoui, het Nederlands Kamerorkest en Het Nationale Ballet in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Choreograaf Luca Abdel-Nour maakte speciaal voor SOUK een nieuwe creatie op muziek van de Iraanse componist Andre Hossein. In de foyers rond de Grote Zaal staan tot slot tientallen Amsterdams-Arabische ondernemers en artiesten, waaronder zandkoffie- en dessertmaker Sham Delight en het Marmoucha Orchestra klaar voor de pre- en afterparty’s.

‘De afgelopen twintig jaar sprak het voor zich dat de muziek en Arabische cultuur vooral bruggen bouwen. Je hoeft er de taal niet voor te spreken, enkel je zintuigen en dansschoenen hun gang te laten gaan,’ besluit Boutkourt.

SOUK Amsterdam Arabic Festival
Het Concertgebouw  
30 & 31 mei 18.30 – 00.30 uur  
Kaarten vanaf € 29 via de website van Het Concertgebouw  
 
SOUK Kids Mini Arabic Festival  
Het Concertgebouw  
31 mei 15.15 – 17.00 uur  
Kaarten vanaf € 12 via de website van Het Concertgebouw  

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.